Τετάρτη 17 Νοεμβρίου 2010

Παραπομπή Μπασιάκου, Κοντού και Δούκα για το Βατοπαίδι ψήφισε η Βουλή

 Ψήφισαν 184 βουλευτές σε πέντε κάλπες -μία για τον καθένα εκ των εμπλεκομένων, βάσει του πορίσματος της Προανακριτικής
Ψήφισαν 184 βουλευτές σε πέντε κάλπες -μία για τον καθένα εκ των εμπλεκομένων, βάσει του πορίσματος της Προανακριτικής
Ολοκληρώθηκε τα ξημερώματα της Τετάρτης η μυστική ψηφοφορία στην Ολομέλεια της Βουλής για τον καταλογισμό ή όχι ποινικών ευθυνών σε πέντε πρώην υπουργούς της ΝΔ για την υπόθεση της μονής Βατοπαιδίου.

Βάσει του αποτελέσματος της ψηφοφορίας, στο Δικαστικό Συμβούλιο παραπέμπονται οι κ.κ. Ευάγγελος Μπασιάκος, Αλέξανδρος Κοντός και Πέτρος Δούκας.

Η κατηγορία αφορά αυτουργία και συναυτουργία σε απιστία σε βάρος του Δημοσίου για τους κ.κ. Μπασιάκο και Δούκα, μόνο συναυτουργία στην περίπτωση του κ. Κοντού.  

Για τους Θόδωρο Ρουσόπουλο και Γιώργο Βουλγαράκη δεν συγκεντρώθηκαν οι απαιτούμενες 151 ψήφοι και δεν ασκήθηκε δίωξη.

Μετά την ψηφοφορία στη Βουλή θα ακολουθήσει η συγκρότηση του Δικαστικού Συμβουλίου, το οποίο αποτελείται από λειτουργούς της Δικαιοσύνης στον Άρειο Πάγο, στην Εισαγγελία και στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Το Δικαστικό Συμβούλιο, μετά την ανάκριση, θα εκδώσει βούλευμα. Αν από αυτό προκύψει παραπομπή υπουργού, τότε θα συγκληθεί Ειδικό Δικαστήριο.

Αποχωρήσεις ΝΔ και ΛΑΟΣ

Η Νέα Δημοκρατία συμμετείχε στην κοινοβουλευτική συζήτηση αλλά αποχώρησε πριν από την ψηφοφορία, κάνοντας λόγο για «την πιο μαύρη νύχτα στην ιστορία του ελληνικού Κοινοβουλίου» και καταγγέλλοντας τη διαδικασία ως άκυρη και απόδειξη «σκευωρίας στην οποία δεν πρόκειται να συμπράξει».

Μάλιστα ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Κ.Τζαβάρας επιφυλάχθηκε να ζητήσει την αποστολή των πρακτικών της συνεδρίασης στον εισαγγελέα, ώστε να διερευνηθεί εάν τα μέλη της Προανακριτικής έχουν συντελέσει το αδίκημα της κατάχρησης της εξουσίας.

Από την ψηφοφορία αποχώρησε και ο ΛΑΟΣ, εκτιμώντας ότι δεν υφίστανται προϋποθέσεις νηφάλιας νομικής κρίσης, αλλά αντίθετα δείγματα κομματικής εμπάθειας. Η διαδικασία είναι «απόλυτα φορτισμένη, πολιτικής διώξεως. Τι νόημα έχει να συμμετέχουμε σε μια τέτοια διαδικασία; Έχετε ακυρώσει την οποιαδήποτε βασιμότητα κρίσεώς σας» ανέφερε ο Μ.Βορίδης.

Κατήγγειλαν πολιτική δίωξη

Κατά τη συνεδρίαση της Ολομέλειας οι πέντε πρώην υπουργοί και υφυπουργοί της ΝΔ έκαναν λόγο για κομματική εμπάθεια και πολιτικές διώξεις εναντίον τους.

Ο Θοδωρής Ρουσόπουλος, με επιστολή του, ανακοίνωσε πως δεν πρόκειται να παρευρεθεί στην συνεδρίαση για να υπερασπιστεί τον εαυτό του, σημειώνοντας ότι «αποτύπωσε τα γεγονότα που τον αφορούν και δεν περιμένει τίποτα από τη διαδικασία».

Ως ζήτημα κομματικής εμπάθειας χαρακτήρισε την εναντίον του κίνηση δίωξης ο πρώην υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Ευάγγελος Μπασιάκος. «Κρίνομαι γιατί ενήργησα απολύτως θεσμικά» είπε, προσθέτοντας: «Τότε όλοι οι υπουργοί θα είναι στο μέλλον εν δυνάμει υπόδικοι».

«Άδικη δίωξη, χωρίς στοιχεία, κατά παράβαση κάθε έννοιας νομιμότητας και με άνωθεν εντολές» χαρακτήρισε την παραπομπή του στο δικαστικό συμβούλιο, ο πρώην υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης της ΝΔ Αλέξανδρος Κοντός.

Στο επιχείρημα ότι το υπουργείο Πολιτισμού είναι θεσμικά «παντελώς αμέτοχο» στην υπόθεση του Βατοπεδίου, στήριξε την υπερασπιστική του γραμμή, ο πρώην υπουργός Γιώργος Βουλγαράκης, υπογραμμίζοντας πως «τόσο οι προκάτοχοί μου, όσο και οι μετά από μένα, ενήργησαν όπως εγώ».

Την απόλυτη βεβαιότητά του ότι υφίσταται μία πολιτική δίωξη και ότι η όλη υπόθεση συνιστά πεδίο μικροψυχίας, εξέφρασε ο πρώην υφυπουργός Οικονομικών Πέτρος Δούκας. Είναι πρωτοφανές να διώκεται ένας υπουργός, επειδή ακολούθησε ομόφωνες αποφάσεις συνταγματικά κατοχυρωμένων οργάνων, όπως είναι το Γνωμοδοτικό Συμβούλιο Δημοσίων Κτημάτων, συμπλήρωσε.

Κόντρα για την επιστολική ψήφο

Είχε προηγηθεί έντονη διαμάχη για την επιστολική ψήφο βουλευτών οι οποίοι λείπουν από την Ολομέλεια ευρισκόμενοι σε επίσημη αποστολή.

Παρότι αρχικώς η Ολομέλεια είχε δεχθεί την πρόταση του προέδρου της Βουλής Φ.Πετσάλνικου, στη συνέχεια από τη ΝΔ ανήγειραν θέμα ακυρότητας της διαδικασίας, υπό την έννοια ότι οι απολογούμενοι πρέπει να ακουστούν πριν κριθούν.

Μάλιστα, οι κ.κ. Κοντός και Δούκας υπέβαλαν ένσταση αντισυνταγματικότητας για τις επιστολικές ψήφους.

Από το ΠΑΣΟΚ υποστήριξαν ότι «συζητάμε σήμερα για το πώς θα φύγει η ΝΔ από τη Βουλή» (Μ.Μπεντενιώτης), ενώ ο κ. Πετσάλνικος υπενθύμισε πως και κατά τη συζήτηση για την παραπομπή του Αριστοτέλη Παυλίδη το 2009 είχε ακολουθηθεί παρόμοια διαδικασία.

Τελικώς, ο κ. Πετσάλνικος έθεσε το θέμα σε ψηφοφορία, όπου επικυρώθηκε η δυνατότητα αποδοχής των επιστολικών ψήφων.
tovima