Τρίτη 5 Οκτωβρίου 2010

Γερμανικό βραβείο στον Παπανδρέου

Πριν από μερικούς μήνες, όταν οι ελληνογερμανικές σχέσεις βρίσκονταν στο χαμηλότερο σημείο τους και η πτώχευση χτυπούσε την πόρτα της Ελλάδας, κανείς δεν περίμενε αυτό που συνέβη χθες το βράδυ στο Βερολίνο: ο Ελληνας πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου να τιμηθεί με το βραβείο «Γκουάντριγκα» και με τον τίτλο «Δύναμη για Αλήθεια» από τη γερμανική πολιτική και επιχειρηματική ελίτ.
Η χθεσινοβραδινή λαμπρή τελετή πραγματοποιήθηκε στο ιστορικό μουσικό θέατρο του πρώην Ανατολικού Βερολίνου και μάλιστα την ημέρα που η Γερμανία γιόρταζε τα 20 χρόνια από την ενοποίησή της. Παρόντες, πολλοί νυν και πρώην πολιτικοί, ανάμεσά τους ο πρόεδρος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος Γκάμπριελ και ο τουρκικής καταγωγής ηγέτης των Πρασίνων Εζντεμίρ.
Το βραβείο παρέδωσε στον Γ. Παπανδρέου ο διοικητής της Ντόιτσε Μπανκ, Γ. Ακερμαν, ο οποίος στην προσφώνησή του ανέφερε: «Κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες, πήρατε την απόφαση να ακολουθήσετε την οδό της αλήθειας, γνωρίζοντας ότι θα μπορούσατε να χάσετε τα αξιώματά σας και να γίνετε ιδιαίτερα αντιδημοφιλής στον λαό σας. Τα ελληνικά δημοσιονομικά βρίσκονται στον δρόμο της βελτίωσης και οι δομικές μεταρρυθμίσεις στην οικονομία προχωρούν, ακόμη και αν αυτό σε κάποιους φαίνεται ότι δεν συμβαίνει αρκετά γρήγορα. Σας ευχόμαστε όλοι να παραμείνετε σταθερός στην πορεία σας, προς το συμφέρον της χώρας σας, προς το συμφέρον της Ευρώπης».
Ο Γ. Παπανδρέου είπε ότι στην Ελλάδα γίνονται βαθιές αλλαγές και ότι το βραβείο που του απενεμήθη ανήκει ουσιαστικά στο ελληνικό έθνος. «Φτιάχνουμε μια νέα Ελλάδα, η οποία αλλάζει ραγδαία» τόνισε και πρόσθεσε: «Εάν κάποιος πίστευε τα όσα μετέδιδαν πριν από λίγο καιρό αρκετά ΜΜΕ, η Ελλάδα θα ήταν μια χώρα τεμπέληδων. Ολες όμως οι στατιστικές δείχνουν ότι οι Ελληνες δουλεύουν πιο πολύ από όλους στην Ευρώπη». 
enet.gr