Δευτέρα 20 Σεπτεμβρίου 2010

Ο Γιώργος στη Νέα Υόρκη αναζητεί επενδύσεις και λύση για το Σκοπιανό

Ο Γιώργος Παπανδρέου χαιρετά εγκάρδια τον γενικό  γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν, στη συνάντηση που  είχαν χθες στη Νέα Υόρκη. Σήμερα ο Πρωθυπουργός θα  μιλήσει στον ΟΗΕ, στη Σύνοδο για τη Χιλιετία, ενώ το απόγευμα θα προεδρεύσει σε συνεδρίαση του προεδρείου  της Σοσιαλιστικής Διεθνούς. Αύριο, θα μεταβεί για μία ημέρα στην Ουάσιγκτον, όπου θα συναντηθεί με τον αμερικανό αντιπρόεδρο Τζο Μπάιντεν και με γερουσιαστές  των Επιτροπών Οικονομικών και Εξωτερικών Σχέσεων  Επιχείρηση «ανάκτηση της αξιοπιστίας της χώρας» σε δύο μέτωπα, αυτό της διεθνούς πολιτικής κι αυτό της οικονομίας άρχισε από χθες ο Γιώργος Παπανδρέου στη Νέα Υόρκη, στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών.

O Πρωθυπουργός στο σημερινό γεύμα του με τον πρόεδρο του Χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης και σε συναντήσεις τις επόμενες μέρες με παράγοντες της αγοράς, θα παρουσιάσει την πρόοδο της ελληνικής οικονομίας ενώ κρατά ανά χείρας την ατζέντα της οικονομίας και το επενδυτικό πρόγραμμα της κυβέρνησης. Η διπλή «ατζέντα» σε αυτό το ταξίδι είναι άλλωστε προφανής και από τη σύνθεση των υπουργών που τον συνοδεύουν. Μαζί του βρίσκεται στη Νέα Υόρκη ο υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας- ο οποίος και θα είναι παρών σε όλες τις συναντήσεις που θα έχει ο Γ. Παπανδρέου με ξένους ηγέτες- ενώ αύριο φθάνει και ο υπουργός Επικρατείας αρμόδιος για τις επενδύσεις Χάρης Παμπούκης. Ο Χ. Παμπούκης θα παρευρεθεί στο πρωινό που θα έχει την Τετάρτη ο Πρωθυπουργός με παράγοντες της αγοράς και θα παρουσιάσει το πρόγραμμα των επενδύσεων Fast Τrack. Σύμφωνα με πληροφορίες, την Τετάρτη ο Πρωθυπουργός θα ανακοινώσει τη σύνθεση του Ιnvestment Βoard, το οποίο θα έχει συμβουλευτικό ρόλο και στο οποίο θα μετέχουν παράγοντες της αγοράς και επιφανείς Ελληνες της Διασποράς.

Χθες, ο Πρωθυπουργός έδωσε μια πρόγευση των όσων θα ακολουθή σουν στη συνάντησή του με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν. Βασική ατζέντα της συνάντησης ήταν το Κυπριακό και το Σκοπιανό. Παρά τη φημολογία περί κινητικότητας στο Σκοπιανό, πηγές των Ηνωμένων Εθνών έλεγαν ότι δεν πρέπει να αναμένεται νέα πρόταση από την πλευρά του Μ. Νίμιτς με τον οποίο συναντάται σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας. Παραμένει αγνωστο κατά πόσο θα επισκεφθεί τελικά την έδρα του ΟΗΕ ο σκοπιανός πρωθυπουργός Νίκολα Γκρούεφσκι, ώστε να υπάρξει συνάντησή του με τον Γ. Παπανδρέου. Ο Πρωθυπουργός επανέλαβε μετά τη συνάντηση με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ τη βούληση της Αθήνας για επίλυση του ζητήματος προσθέτοντας πως είναι σειρά της άλλης πλευράς για να κινηθεί.

Ενδεικτικό της πολυεπίπεδης διπλωματικής προσπάθειας που καταβάλλει ο κ. Παπανδρέου είναι το γεγονός ότι χθες συναντήθηκε και με παράγοντες του εβραϊκού λόμπι στις ΗΠΑ, στο πλαίσιο της άτυπης συμφωνίας που έγινε στην Αθήνα ανάμεσα στον Γ. Παπανδρέου και τον Μπ. Νετανιάχου, για συνεργασία των ομογενειακών λόμπι στις ΗΠΑ, με στόχο την καλύτερη προώθηση θεμάτων αμοιβαίου ενδιαφέροντος. Στη συνάντηση μετείχαν εκπρόσωποι οκτώ αμερικανοϊσραηλινών οργανώσεων, ανάμεσα στις οποίες οι πανίσχυρες Αmerican Jewish Committee και ΑΙΡΑC. 
ΤΑ ΝΕΑ

1 σχόλια :

Ανώνυμος είπε...

Παπανδρέου: Απογοήτευση η πρόοδος των Αναπτυξιακών Στόχων της Χιλιετίας
Ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι ο αριθμός των ανθρώπων που πεινούν αυξήθηκε από 842 εκατομμύρια το 1990 σε 1,02 δισεκατομμύρια το 2009, εξέλιξη που χαρακτήρισε απαράδεκτη.

πηγή
http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathremote_1_20/09/2010_356058

σχόλιο
Άνθρωπε αγάπα, τη φωτιά σταμάτα και τη δύναμή σου δώσ' την στο φιλί σου

Κ. Παπανδρέου όταν με το καλό λύσετε το πρόβλημα της παγκόσμιας φτώχειας, θα μας κάνετε ίσως την χάρη να ασχοληθείτε και με εμάς τους δύσμοιρους ιθαγενείς που βουλιάζουμε στην ύφεση εξαιτίας των δικών σας επιλογών;;