Δευτέρα 20 Σεπτεμβρίου 2010

Ραντεβού - έκπληξη Παπανδρέου και Αχμαντινετζάντ

ΣΗΜΕΡΑ το ενδιαφέρον μετατοπίζεται στη συνάντηση- έκπληξη του Πρωθυπουργού με τον πρόεδρο του Ιράν Μαχμούτ Αχμαντινετζάντ. Κι αυτό διότι πραγματοποιείται σε μια περίοδο που το Ιράν είναι απομονωμένο από τη διεθνή κοινότητα, ενώ η εικόνα του Γιώργου Παπανδρέου με τον ιρανό πρόεδρο, όπως σημειώνουν διπλωματικές πηγές, «σίγουρα δεν θα προκαλέσει ευφορία ούτε στους Αμερικανούς ούτε στους Ισραηλινούς».

Το σκεπτικό της συνάντησης με τον Αχμαντινετζάντ, πάντως, λένε κυβερνητικές πηγές, είναι να δείξει πως η Ελλάδα μπορεί να είναι αξιόπιστος και έντιμος συνομιλητής και με τις δύο πλευρές και, κυρίως, λένε διπλωματικές πηγές, να στείλει το μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση, ότι είναι μια χώρα που μπορεί να μιλά με όλους τους παίκτες στην περιοχή και, συνεπώς, να έχει σοβαρό ρόλο στη διαδικασία ειρήνευσης στη Μέση Ανατολή. Αλλωστε, έλεγαν οι ίδιες πηγές, η συνάντηση πραγματοποιείται έπειτα από αίτημα του ιρανού προέδρου και δεν αλλάζει την ελληνική θέση απέναντι στο Ιράν και το πυρηνικό του πρόγραμμα, η οποία είναι η θέση της Ε.Ε.

Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι η ελληνική πλευρά και συγκεκριμένα ο Δ. Δρούτσας προσκλήθηκε χθες το βράδυ σε δείπνο που οργάνωσε ο ισπανός ΥΠΕΞ Μορατίνος και στο οποίο εκτός από την Κάθριν Αστον συμμετείχαν οι πρωθυπουργοί της Παλαιστινιακής Αρχής και του Κατάρ, ο υπουργός Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας και οι ΥΠΕΞ της Κύπρου Μ. Κυπριανού και της Τουρκίας Α. Νταβούτογλου. 
ΤΑ ΝΕΑ