Τετάρτη 11 Αυγούστου 2010

Ξενοδοχεία με άδεια δωμάτια...

Ξενοδοχεία με άδεια δωμάτια...

Παραμονές Δεκαπενταύγουστου και στους τουριστικούς προορισμούς της χώρας υπάρχει πλήθος από άδεια δωμάτια στα ξενοδοχεία. Η Παναγία φέτος δεν έκανε το θαύμα της, καθώς η οικονομική κρίση δεν άφησε πολλά περιθώρια στους Ελληνες για διακοπές. Οι ξένοι τουρίστες, πάλι, που ήλθαν στην Ελλάδα -στο επτάμηνο- και λιγότεροι ήταν σε σχέση με το 2009 και πολύ λιγότερα ξόδεψαν.

Εξάλλου, δεν είναι τυχαίο ότι οι μόνες μονάδες που εμφανίζουν πληρότητες πάνω από 90% είναι όσες πουλάνε πακέτα all inclusive, τα γνωστά σε όλους «βραχιολάκια».
Οι περισσότεροι προορισμοί εμφανίζουν σήμερα 10 Αυγούστου -στην καρδιά της τουριστικής σεζόν- πτώση στις αφίξεις σε σχέση με πέρυσι. Και το κυριότερο υπάρχουν άδεια δωμάτια, ενώ οι τιμές έχουν μειωθεί από 20% μέχρι και 30%.
Την ίδια ώρα, τα τουριστικά έσοδα αναμένεται να κάνουν νέα «βουτιά» 10% φέτος. Στο -7% με -9% υπολογίζει τα τουριστικά έσοδα το υπουργείο Πολιτισμού-Τουρισμού, για απώλειες 10% κάνουν λόγο οι ξενοδόχοι σημειώνοντας πως αν υπολογιστεί και η αύξηση του ΦΠΑ τότε τα έσοδα θα εμφανίσουν κάμψη 12%, θα είναι δηλαδή λιγότερα κατά 1 δισ. ευρώ.
Με εξαίρεση τη Σαντορίνη, τη Ρόδο και την Κω που πέτυχαν σημαντική άνοδο στις αφίξεις τους, οι υπόλοιπες τουριστικές περιοχές της χώρας είναι κάτω από 5% μέχρι και 20%.
Η μεγάλη χαμένη είναι η Αθήνα, με τις διεθνείς αφίξεις στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» να είναι μειωμένες κατά 5,2% από την αρχή του χρόνου. Αντίστοιχα, η πτώση στο αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης είναι της τάξης του 4,34%.
Κρήτη
Πληρότητα στα τεσσάρων αστέρων
Πληρότητα που προσεγγίζει ακόμα και το 100% παρουσιάζουν αυτή την περίοδο στην Κρήτη τα περισσότερα ξενοδοχεία 4 αστέρων που προσφέρουν πακέτα all inclusive και οι επισκέπτες του Αυγούστου που δεν έχουν ακόμη κλείσει κατάλυμα θα πρέπει να ψάχνουν για ξενοδοχεία άλλων κατηγοριών ή ενοικιαζόμενα διαμερίσματα.
Χαμηλότερες πληρότητες 60%-70% έχουν τα ξενοδοχεία 5 αστέρων, όπου υπάρχουν αρκετά διαθέσιμα δωμάτια, με τιμή δωματίου που αρχίζει από τα 200 ευρώ με πρωινό. Επίσης σε πολλές περιοχές της Κρήτης υπάρχουν ενοικιαζόμενα διαμερίσματα σε προσιτές τιμές. Κοινή διαπίστωση, πάντως, είναι ότι όσοι ξενοδόχοι κατόρθωσαν να γεμίσουν τα κρεβάτια τους, το πέτυχαν με μεγάλες εκπτώσεις και προσφορές, ωστόσο πολλοί είναι εκείνοι που ανησυχούν ότι στο τέλος δεν θα βγάλουν ούτε το κόστος τους. Σύμφωνα με τον Θόδωρο Μυλωνάκη, πρόεδρο του Παγκρήτιου Συνδέσμου Τουριστικών Πρακτόρων, τον Αύγουστο, όπως είναι φυσικό, η κίνηση είναι αυξημένη, ωστόσο τα έσοδα θα είναι μειωμένα.
Ακόμα και τώρα οι κρατήσεις γίνονται την τελευταία στιγμή, με τους πελάτες να πιέζουν για εκπτώσεις. Μειωμένες είναι οι αφίξεις Γερμανών και Βρετανών. Οπως προκύπτει, αρκετές ήταν και οι ακυρώσεις που έγιναν από τουρίστες του εξωτερικού λόγω της εικόνας διάλυσης που παρουσίαζε η χώρα με τις πρόσφατες απεργιακές κινητοποιήσεις.
Δωδεκάνησα
«Ανάσα» μόνο για Κω και Ρόδο
Η αύξηση στις αφίξεις ξένων τουριστών ξεπέρασε και τις προσδοκίες των τουριστικών παραγόντων και επιχειρηματιών του νησιού και τις τελευταίες μέρες τα ξενοδοχεία έχουν πληρότητα 100%.
Την ίδια ώρα που η Ρόδος παρουσιάζει σημαντική αύξηση του 11,45% στις αφίξεις ξένων τουριστών, όλοι οι άλλοι τουριστικοί προορισμοί της χώρας -εκτός από την Κω- εμφανίζουν μείωση.
Εάν είχαν προτιμήσει και οι Ελληνες τουρίστες τη Ρόδο για τις διακοπές τους, κάτι που δεν έκαναν παρά τα πακέτα προσφορών, τότε είναι βέβαιο ότι στο νησί θα γινόταν το αδιαχώρητο.
Οι αφίξεις Ελλήνων τουριστών παρουσίασαν μείωση τον Ιούλιο σε σύγκριση με πέρσι της τάξεως του 16,93%.
Κυκλάδες
Ακυρώσεις λόγω της έλλειψης εισιτηρίων
«Η κίνηση είναι αρκετά κάτω. Στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Αυγούστου υπάρχουν πολλά κενά δωμάτια σε ξενοδοχεία και δυστυχώς θα μείνουν κενά, αφού δεν υπάρχουν εισιτήρια για να έρθει κόσμος και βασικά οι Ελληνες που είναι η εποχή τους τώρα, δυστυχώς τα δωμάτια θα είναι άδεια», αναφέρει ο ταξιδιωτικός πράκτορας της Νάξου κ. Βασίλης Βαλληνδράς, άνθρωπος που επί τριάντα και πλέον χρόνια ασχολείται με το τουριστικό προϊόν του νησιού.
Οπως χαρακτηριστικά δηλώνει ο μεγάλος ξενοδόχος του νησιού κ. Γιώργος Αντωνόπουλος: «Το πρόβλημα το μεγάλο που δεν μπορούμε να έχουμε πληρότητα 100% ειδικά από μέσα Ιουλίου μέχρι αρχές Αυγούστου, είναι στις μεταφορές στα καράβια. Υπάρχουν άδεια δωμάτια, υπάρχει κόσμος που έχει κάνει κρατήσεις στα δωμάτια και ακυρώνει μετά γιατί δεν υπάρχουν εισιτήρια για να έρθουν.
Πτωτικά κινούνται οι αφίξεις σε Μύκονο και Πάρο -πτώση στο 15%-, ενώ -10% είναι οι αφίξεις και στις υπόλοιπες Κυκλάδες.
*Η Κέρκυρα τον Ιούλιο είχε 5,96% αύξηση στις αφίξεις (-1,35% στο σύνολο του επταμήνου), με κυρίαρχη τη γερμανική αγορά. Αύξηση παρατηρήθηκε και από τη Ρωσία και την Ιταλία. Λιγότεροι είναι οι Ελληνες, οι οποίοι επηρεάστηκαν και από την απεργία, καθώς υπήρξαν αρκετές ακυρώσεις πελατών αλλά και εκδρομικών πούλμαν. Η Ζάκυνθος κινείται πτωτικά, ενώ μικρή άνοδο καταγράφει η Κεφαλονιά. Η σεζόν στο Ιόνιο αναμένεται να κλείσει με απώλειες της τάξης του 10%.
Μαύρα μαντάτα από Ηπειρο, Βόρεια και Κεντρική Ελλάδα
Μείωση 20% στις αφίξεις και διανυκτερεύσεις στη Χαλκιδική
Με πτώση 20% στις αφίξεις και στις διανυκτερεύσεις εκτιμάται ότι θα κλείσει η τουριστική σεζόν στη Χαλκιδική. Ομως, μεγαλύτερο θα είναι το ποσοστό της πτώσης του τζίρου στις επιχειρήσεις του κλάδου. Η αγγλική και η γερμανική αγορά δεν ανταποκρίθηκαν όπως τις προηγούμενες χρονιές, ενώ «ανάσα» έδωσε το... Ισραήλ. Εξαιτίας της επέμβασης των Ισραηλινών κατά τη μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα, από την οποία επέμβαση η Τουρκία θρήνησε εννιά νεκρούς και οδήγησε στη διατάραξη των καλών σχέσεων των δύο χωρών, οι Ισραηλινοί δεν πήγαν φέτος στα τουρκικά παράλια και μεγάλος αριθμός επέλεξε την Ελλάδα.
«Η καινούργια αγορά του Ισραήλ γεννά ελπίδες για μια καλύτερη επόμενη χρονιά, αρκεί να κάνουμε σωστό σχεδιασμό και καλές τιμές», λέει στο «Εθνος» ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Χαλκιδικής Γρηγόρης Τάσιος και προσθέτει: «Μικρή αύξηση, γύρω στο 5%, είχε η σερβική αγορά, ενώ η ρωσική κινήθηκε στα ίδια επίπεδα με πέρσι. Πολύ μειωμένες είναι οι αφίξεις των Αγγλων -περίπου 25%- και γύρω στο 10%, συγκριτικά με πέρσι, των Γερμανών και των Ρουμάνων. Ακόμη μικρότερη είναι η πτώση των Βουλγάρων και άλλων γειτονικών χωρών».
Η μέση πληρότητα για τον Αύγουστο είναι στη Χαλκιδική 80-85%, όταν μέχρι πέρσι ξεπερνούσε το 95%. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί κανείς ακόμη και τώρα να βρει δωμάτιο, ενώ οι εκπτώσεις που δόθηκαν φέτος ήταν για τους tour operators μέχρι 25% και για τους μεμονωμένους πελάτες μέχρι 15%.
Ενδεικτικό της κρίσης που περνά φέτος η Χαλκιδική είναι και το γεγονός ότι οι κρατήσεις μετά τις 10 Σεπτεμβρίου είναι μόλις στο 40%, ενώ μέχρι πέρσι ήταν γύρω στο 70%.
Προβλήματα αντιμετωπίζει και ο χώρος του κάμπινγκ -στη Χαλκιδική υπάρχουν πολλά- και σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ενωσης Κάμπινγκ Χαλκιδικής, Αντώνη Δεληδημητρίου, «ο περιηγητικός τουρισμός δεν πάει φέτος καλά. Τουρίστες από τα Βαλκάνια και την κεντρική Ευρώπη δεν ήρθαν, ενώ και οι Ελληνες το σκέφτονται σοβαρά να έρθουν κάθε Σαββατοκύριακο, λόγω της αύξησης της τιμής της βενζίνης».
Πτώση 40% στην τουριστική κίνηση «βιώνει» φέτος η ακριτική Σαμοθράκη, που οφείλεται κυρίως στο αυξημένο κόστος στα εισιτήρια μετάβασης.
Στην Καβάλα οι τουρίστες από Βουλγαρία, Σερβία και Σκόπια «ισοφάρισαν» τη φυγή Αγγλων και Σκανδιναβών και η τουριστική κίνηση αναμένεται να κλείσει με πτώση περίπου 20%, συγκριτικά με πέρσι.
Μείωση μέχρι και 15% στις αφίξεις καταγράφει η χρονιά και για τη Θάσο. «Η σεζόν ξεκίνησε πολύ αρνητικά και οι εκτιμήσεις μας έλεγαν ότι θα ήμασταν 25% κάτω σε σχέση με πέρσι. Ο Αύγουστος όμως πάει καλά, η πληρότητα είναι στο 100% και στο τέλος η πτώση θα είναι 12-15%», δηλώνει στο «Εθνος» ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Θάσου, Δημήτρης Παπαδημητρίου.
«Η ελληνική αγορά στηρίζει το Πήλιο 12 μήνες τον χρόνο», δηλώνει ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Μαγνησίας, Κώστας Λεβέντης, ωστόσο σημειώνει πως «η απεργία των ιδιοκτητών βυτιοφόρων επηρέασε αρνητικά την κίνηση» και υπογραμμίζει ότι «ήταν το μεγαλύτερο πλήγμα που δεχτήκαμε φέτος με πολλές ακυρώσεις». Εκτιμά ότι η σεζόν θα κλείσει με μικρή μείωση -κάτω του 10%- στις αφίξεις.
Σποράδες: Ο αντίκτυπος του «Mamma Mia» είναι ακόμη ορατός τρία χρόνια μετά στις Σποράδες, ενώ το Χόλιγουντ συνεχίζει να παρελαύνει κάθε χρόνο από τη Σκιάθο και τη Σκόπελο. Για τη Σκιάθο η χρονιά θα κλείσει με άνοδο 2%, ενώ για τη Σκόπελο με μείωση της τάξης του 5%.
Μειωμένη πάνω από 30% είναι η κίνηση στα παράλια της Ηπείρου σε Θεσπρωτία και Πρέβεζα. «Η χρονιά άρχισε καταστροφικά, ενδεικτικό του τι θα ακολουθούσε. Και μπορεί τον Αύγουστο η πληρότητα να είναι ικανοποιητική, όμως οι προηγούμενοι μήνες ήταν πολύ άσχημοι και η πτώση συνολικά θα είναι μεγάλη», τονίζει η πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Θεσπρωτίας, Βενεδίκτη Πιτούλη.
«Ούριος άνεμος» στη Σαντορίνη
Οι Ελληνες προτίμησαν Πελοπόννησο
Θετική είναι η εικόνα της Πελοποννήσου, με τους περισσότερους προορισμούς να έχουν θετικό πρόσημο. Η σεζόν αναμένεται να κλείσει με άνοδο 5%. Οπως αναφέρουν οι τουριστικοί φορείς της περιοχής, «φέτος είχαμε μεγάλη αύξηση» στον εσωτερικό τουρισμό, καθώς πολλοί προτίμησαν να μετακινηθούν οδικώς. Η πρόσφατη απεργία των ιδιοκτητών φορτηγών ΔΧ επηρέασε τις αφίξεις την τελευταία εβδομάδα του Ιουλίου, όμως τώρα η κίνηση έχει αποκατασταθεί.
Ιδιαίτερη αναφορά κάνουν οι τουριστικοί φορείς στη Σαντορίνη, η οποία όπως λένε «ξέφυγε από το πακέτο Ελλάδα και δημιούργησε το δικό της brand name, και να πουλάει το τουριστικό της προϊόν, που ομολογουμένως είναι μοναδικό στον κόσμο». Είναι χαρακτηριστικό ότι οι αφίξεις στο αεροδρόμιο της Σαντορίνης τον Ιούλιο είχαν αύξηση 12,34%.
Εφη Καραγεώργου