Πέμπτη 5 Αυγούστου 2010

Ο Δήμος Αθηναίων προωθεί νέα αναχρηματοδότηση δανείου

http://www.avgi.gr/images/photoarchive/2009/2/12/bitblt-458xNone-9cab1a451fca9957cc387a565a6b11110d2e4f86/EV_SYNENTEYXH_TYPOY_KAKLAMANHS_DHMARXOS_23_high.jpgΟ δανεισμός καλά κρατεί στον Δήμο Αθηναίων, καθώς τα συνεχή δάνεια και οι δυσκολίες στην αποπληρωμή τους οδήγησαν στην αναχρηματοδότηση ενός παλαιότερου δανείου ύψους 30 εκατ. ευρώ και στην αίτηση για χορήγηση ενός νέου, ύψους 20 εκατ. ευρώ και επιτόκιο γύρω στο 7%. Η απόφαση του δημοτικού συμβουλίου την περασμένη εβδομάδα συνάντησε τις αντιδράσεις της μειοψηφίας και ιδιαίτερα της «Ανοιχτής Πόλης», η οποία υποστηρίζει ότι «δόθηκε εν λευκώ εξουσιοδότηση στον δήμαρχο να διαπραγματευθεί με νέους πιθανόν επαχθέστερους όρους τη σύναψη δανείου».


Από την πλευρά της δημοτικής αρχής, ο αντιδήμαρχος Οικονομικών κ. Νικ. Βαφειάδης εξηγεί ότι ήδη από τον Ιούνιο ξεκίνησε η διαδικασία σύναψης νέου δανείου 20 εκατ. ευρώ χωρίς μέχρι στιγμής την εγγύηση του Δημοσίου. Μετά τον σχετικό διαγωνισμό, η Τράπεζα Πειραιώς ανέλαβε να χορηγήσει αυτό το δάνειο στον δήμο, αλλά το ποσό δεν έχει εκταμιευθεί ακόμα, καθώς η σύναψη θα περάσει πρώτα από το Ελεγκτικό Σύνεδριο. «Χρειαζόμαστε αυτό το δάνειο προκειμένου να αποπληρώσουμε τοκοχρεολυτικές δόσεις προηγούμενου δανείου, αλλά και για να καλύψουμε υποχρεώσεις προς προμηθευτές», λέει στην «Κ» ο κ. Βαφειάδης.

Οσον αφορά στο προηγούμενο δάνειο που είχε συναφθεί το 2003 (δημοτική αρχή Μπακογιάννη) με την Αγροτική Τράπεζα και ήταν ύψους 30 εκατ. ευρώ, έπρεπε να αποπληρωθεί μέχρι τέλους Αυγούστου και είχε εγγυητή το Ελληνικό Δημόσιο. Σήμερα, λοιπόν, η Αγροτική ζητάει τα χρήματα από το κράτος, το οποίο δυσκολεύεται να τα πληρώσει ως εγγυητής. «Για τον λόγο αυτό ζητήσαμε αναχρηματοδότηση με επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής και χαμηλότερες δόσεις», αναφέρει ο κ. Βαφειάδης. Η εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου στο αναχρηματοδοτούμενο δάνειο θεωρείται από τον δήμο σχεδόν σίγουρη. Αυτό που δεν είναι σίγουρο είναι το επιτόκιο δανεισμού.

Στις αρχές του 2007

Αξίζει να σημειωθεί ότι στις αρχές του 2007 το συνολικό χρέος δανεισμού του Δήμου Αθηναίων ήταν 182 εκατ. ευρώ από τα οποία έχουν πληρωθεί 54 εκατ. ευρώ σε τοκοχρεολύσια. Από το περιβάλλον της τέως δημάρχου διευκρινίζεται ότι τα 120 από τα 182 εκατ. ευρώ αφορούσαν το ολυμπιακό πρόγραμμα, ενώ τα υπόλοιπα 62 εκατ. δανείου χορηγήθηκαν για την αποπληρωμή και είχαν αρχικό επιτόκιο 6,5%, το οποίο έπειτα από αναχρηματοδότηση έπεσε περίπου στο 4%. «Ο Δήμος της Αθήνας δεν πρόκειται να πτωχεύσει, αλλά θα θεωρηθεί αιτία πολέμου η απόλυση υπαλλήλων», δήλωσε ο δήμαρχος της Αθήνας Νικ. Κακλαμάνης.
kathimerini.gr

1 σχόλια :

Ανώνυμος είπε...

Ευτυχώς δε θα απολυθούν τουλάχιστον οι εργαζόμενοι. Μα έτσι κι αλλιώς όλοι οι δήμοι τρέχουν για δάνειο, αφού στεγνωσαν. Το βασικό είναι να συνεχίσει να λειτουργεί με στόχο τουλάχιστον τη δεύτερη τετραετία του Νικήτα να αποπληρωθούν μερικά…