Παρασκευή 23 Ιουλίου 2010

Σε Αβραμόπουλο και Παπαθανασίου οδηγεί η έρευνα για τα παραποιημένα στοιχεία στη Εurostat


Νέες πολιτικές φουρτούνες αναμένεται να αντιμετωπίσει η Ρηγίλλης μετά τη χθεσινή κίνηση του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Ι. Τέντε να διαβιβάσει στη Βουλή τη δικογραφία για την υπόθεση των παραποιημένων στοιχείων που εστάλησαν στη Εurostat επί «γαλάζιας» διακυβέρνησης και αφορούν το δημοσιονομικό έλλειμμα της χώρας. Η δικογραφία διαβιβάστηκε στη Βουλή, καθώς οι εισαγγελικές αρχές «σκόνταψαν» στα ονόματα των πρώην υπουργών Οικονομίας και Υγείας, τους κκ. Ι. Παπαθανασίου και Δ. Αβραμόπουλο, εξέλιξη που δείχνει ότι ο πρόεδρος της ΝΔ κ. Αντ. Σαμαράς δύσκολα μπορεί να αποβάλει από πάνω του τις αμαρτίες των κυβερνήσεων Καραμανλή, για τις οποίες θα συνεχίσει να απολογείται.

Για την υπόθεση των παραποιημένων στοιχείων που είχαν σταλεί στην ΕΕ είχαν καταθέσει μηνυτήρια αναφορά ο ΛΑΟΣ, διά του βουλευτή του κ. Αθ. Πλεύρη, καθώς και τρεις ιδιώτες. Με αφορμή τις μηνυτήριες αυτές αναφορές είχε διαταχθεί Προκαταρκτική Εξέταση, την οποία διενήργησε η 8η πταισματοδίκης, υπό την εποπτεία εισαγγελέα Πρωτοδικών.

Κατά την έρευνα προέκυψαν ενδείξεις για ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες πολιτικών προσώπων και έτσι η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών κυρία Ελένη Ράικου, σύμφωνα με τις επιταγές του νόμου περί ευθύνης υπουργών, απέστειλε τη δικογραφία στον Αρειο Πάγο, προκειμένου να διαβιβαστεί στη Βουλή.

Ο κ. Τέντες ανέθεσε στον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Αθ. Κατσιρώδη να μελετήσει τη δικογραφία. Σύμφωνα με πληροφορίες, από τη δικογραφία προκύπτει ότι ενώ το δημοσιονομικό έλλειμμα ανερχόταν σε 5,2 δισ. ευρώ, στους αρμόδιους φορείς της Ευρωπαϊκής Ενωσης δηλώθηκε ότι ανερχόταν σε 2,8 δισ. ευρώ. Συμμετοχή στην κατασκευή των ανακριβών αυτών στοιχείων είχε και η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία, χωρίς όμως μέχρι στιγμής να είναι γνωστό με εντολή ποιου κινήθηκε προς την κατεύθυνση αυτή.

Στο διαβιβαστικό έγγραφο της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου, χωρίς να γίνεται ουδεμία αξιολόγηση της υπόθεσης, αναφέρεται ότι η δικογραφία αποστέλλεται στη Βουλή, καθώς «προσέκρουσε», σύμφωνα με τα καταγγελλόμενα, σε ποινικές ευθύνες μελών της προηγούμενης κυβέρνησης και συγκεκριμένα των μελών εκείνων που ήταν επικεφαλής των υπουργείων Οικονομικών και Υγείας.

Χθες ο κ. Τέντες διαβίβασε τη δικογραφία στη Βουλή για να αποφασιστεί αν συντρέχουν ή όχι λόγοι εφαρμογής του νόμου περί ευθύνης υπουργών.

Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, στη δικογραφία δεν υπάρχει ουδεμία μαρτυρία-κατάθεση η οποία να κάνει σαφή ονομαστική αναφορά σε πολιτικά πρόσωπα.

Στο πλαίσιο της δικαστικής έρευνας, ενώπιον της 8ης πταισματοδίκου είχε καταθέσει, διά υπομνήματος, και ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ κ. Γ. Καρατζαφέρης ο οποίος υποστήριξε ότι η δυσμενής οικονομική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η χώρα μας «οφείλεται μεταξύ άλλων και στην πλαστογραφία των δημοσιονομικών στοιχείων του κράτους».

Ακόμη ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ είχε αναφερθεί σε πόρισμα επιτροπής του υπουργείου Οικονομικών, το οποίο κατετέθη στη Βουλή τον περασμένο Φεβρουάριο, και διαπίστωνε για το προηγούμενο έτος (2009) ότι «τα στοιχεία που περιλαμβάνονται στη γνωστοποίηση της 2ας Οκτωβρίου (προς τη Εurostat) δεν αντιστοιχούσαν στα στοιχεία που είχαν στείλει στην Εθνική ΣτατιστικήΥπηρεσία οι διάφοροι φορείς και υπηρεσίες».

* Αργά το βράδυ από το πολιτικό γραφείο του κ. Δ. Αβραμόπουλου εκδόθηκε ανακοίνωση, σύμφωνα με την οποία ο τέως υπουργός αρνήθηκε κάθε εμπλοκή του στην υπόθεση. «Το ζήτημα δεν αφορά το υπουργείο Υγείας, διότι στην ενημέρωση που γίνεται προς το υπουργείο Οικονομικών και την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία, οι οποίοι ενημερώνουν τη Εurostat, όλα τα στοιχεία που εστάλησαν από τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Υγείας υπήρξαν πάντοτε ακριβή, πλήρη,διασταυρωμένα και διαφανή, είχαν, δε, παρουσιαστεί κατ΄ επανάληψη και στη Βουλή των Ελλήνων» σημειώνεται. 
ΤΟ ΒΗΜΑ