Τρίτη 13 Ιουλίου 2010

Τελεσίγραφο του Ισραήλ στο «Αμάλθεια»

Τις διαδικασίες για να σταματήσει το πλοίο «Αμάλθεια», το οποίο μεταφέρει ανθρωπιστική βοήθεια για τη λωρίδα της Γάζας, ξεκίνησε το Ισραήλ. Όπως ανακοίνωσε εκπρόσωπος Τύπου του ισραηλινού στρατού «το Πολεμικό Ναυτικό μόλις ξεκίνησε τη διαδικασία για να σταματήσει το πλοίο. Αυτή τη στιγμή έχει ξεκινήσει η διαδικασία επικοινωνίας μαζί τους».
Ο Τζαμάλ αλ-Χόνταρι, επικεφαλής στη Γάζα της Λαϊκής Επιτροπής κατά της Πολιορκίας, ο οποίος βρίσκεται σε επικοινωνία με το 12μελές πλήρωμα του «Αμάλθεια» δήλωσε πως οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις προειδοποίησαν το πλήρωμα να πλεύσει προς το αιγυπτιακό λιμάνι αλ-Αρίς και να μην αποπειραθεί να σπάσει τον ισραηλινό ναυτικό αποκλεισμό στη Γάζα.
«Ωστόσο το πλήρωμα δηλώνει αποφασισμένο να φτάσει στη Γάζα και δεν πρόκειται να αλλάξουν πορεία», δήλωσε ο Χοντάρι.
Το μολδαβικής σημαίας πλοίο το οποίο μεταφέρει 15 φιλοπαλαιστίνιους ακτιβιστές και 12μελές πλήρωμα, καθώς και 2.000 τόνους βοήθεια σε τρόφιμα και φάρμακα, αναμένεται να φτάσει το αργότερο αύριο το πρωί στα ανοικτά της Γάζας.
Σημειώνεται ότι το πλοίο έχει ναυλωθεί από το ίδρυμα Καντάφι, του γιου του λίβυου ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι. Πληροφορίες από το ίδρυμα αναφέρουν ότι το Ισραήλ έδωσε τελεσίγραφο μέχρι σήμερα τα μεσάνυχτα να αλλάξει κατεύθυνση, αλλιώς απείλησαν ότι το πολεμικό ναυτικό θα σταματήσει το πλοίο.
Εν τω μεταξύ, στο δρόμο για τη Γάζα βρίσκεται και μία ανθρωπιστική αυτοκινητοπομπή που οργανώθηκε από τα εργατικά σωματεία της Ιορδανίας
«Η βοήθεια αποτελεί μία συμβολική έκφραση της αποφασιστικότητας του λαού της Ιορδανίας να υποστηρίξει τον πολιορκημένο λαό της Γάζας», δήλωσε ο πρόεδρος των εργατικών συνδικάτων Άχμαντ Αρμούτι στην ομιλία του την ώρα της αναχώρησης της αυτοκινητοπομπής.
«Η αυτοκινητοπομπή μεταφέρει το ξεκάθαρο μήνυμα από ολόκληρο το λαό της Ιορδανίας ότι αρνούμαστε την κατοχή, δεν θα παραδοθούμε και θα υποστηρίξουμε τον παλαιστινιακό λαό μέχρι τέλους», πρόσθεσε.
Η αυτοκινητοπομπή, που μεταφέρει ανθρωπιστική βοήθεια, φάρμακα, τρόφιμα και υλικά οικοδομών στη Λωρίδα της Γάζας, αποτελείται από περίπου 25 οχήματα, ενώ παίρνουν μέρος 150 ακτιβιστές από τα εργατικά συνδικάτα και τα κόμματα της αντιπολίτευσης της Ιορδανίας.
Η αυτοκινητοπομπή αναμένεται να φτάσει μέχρι το λιμάνι της Ιορδανίας Άκαμπα στην Ερυθρά Θάλασσα απ' όπου θα περάσει με πλοίο στην αιγυπτιακή πόλη Νουέιμπα. Στη συνέχεια θα ταξιδέψει από ξηράς προς το μεθοριακό πέρασμα της Ράφα.
Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Μηχανικών της Ιορδανίας Ουαέλ Σάκα δήλωσε ότι οι αιγυπτιακές αρχές δεν έχουν ακόμα απαντήσει στην επιστολή του Συνδέσμου με την οποία ζητούν άδεια να εισέλθουν στη Γάζα. Πάντως υπογράμμισε ότι το ταξίδι θα συνεχιστεί αναξάρτητα από τη θέση του Κάιρο.

«Εφ’ όσον παραδέχθηκαν πως υπήρξαν σφάλματα να τα απαραίτητα μέτρα»
«Να λάβει τα απαραίτητα μέτρα» ζήτησε από το Ισραήλ ο τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου, δεδομένου ότι ο ισραηλινός στρατός παραδέχθηκε πως υπήρξαν «σφάλματα» κατά τη διάρκεια της αιματηρής επέμβασης κατά του στολίσκου με ανθρωπιστική βοήθεια για τη Γάζα.
«Το γεγονός ότι τουλάχιστον παραδέχθηκαν πως έσφαλλαν είναι θετικό», τόνισε στους δημοσιογράφους ο Νταβούτογλου και πρόσθεσε ότι «εφ’ όσον παραδέχθηκαν πως υπήρξαν σφάλματα, εμείς αναμένουμε να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα. Είναι ένα έγκλημα και όχι ένα λάθος».
Ο Νταβούτογλου επέμεινε ότι η Τουρκία εξακολουθεί να αξιώνει τη διεξαγωγή μίας διεθνούς έρευνας προκειμένου να διαπιστωθούν τα αίτια της επίθεσης, κατά την οποία εννέα Τούρκοι έχασαν τη ζωή τους στα διεθνή ύδατα στις 31 Μαΐου.
Χθες, ο ισραηλινός στρατός παραδέχθηκε πως υπήρξαν «σφάλματα» κατά τον σχεδιασμό και την εκτέλεση της επιχείρησης για να εμποδιστεί ο διεθνής στολίσκος να καταπλεύσει στη Γάζα.
«Θα παρακολουθούμε τα διατρέχοντα για να διαπιστώσουμε εάν το Ισραήλ θα λάβει τα μέτρα μιας και συμφώνησε για τα σφάλματα και για να καταδικασθούν αυτά τα σφάλματα από μία διεθνή επιτροπή», τόνισε.