Τρίτη 13 Ιουλίου 2010

«Μπορεί να επιστρέψουμε στις αγορές το 2011»

Ικανοποίηση για την ανταπόκριση που είχε η έκδοση εξάμηνων έντοκων γραμματίων εξέφρασε από τις Βρυξέλλες ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, ο οποίος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να επιστρέψει η Ελλάδα στις αγορές για δανεισμό το 2011.
«Το γεγονός ότι η Μουντις υποβάθμισε την Πορτογαλία και εμείς πήγαμε καλά είναι ένα πάρα πολύ καλό σημάδι», σημείωσε ο υπουργός, προσθέτοντας ότι θα προσυπέγραφε τη δήλωση της Λισαβώνας, με την οποία διαμαρτύρεται για την υποβάθμισή της.
Ο κ. Παπακωνσταντίνου εκτίμησε «βάσει της τάσης των αγορών» ότι αν η Ελλάδα είχε εκδώσει ομόλογα ενός έτους, το επιτόκιο θα ήταν 7%. «Θα βγούμε στις αγορές όταν κρίνουμε ότι μας συμφέρει», τόνισε, ενώ διατύπωσε και τη διαφωνία της Ελλάδας με ορισμένες από τις προτάσεις που κατατέθηκαν –κυρίως από γερμανικής πλευράς- στο Eurogroupκαι το Εcofin.
Συγκεκριμένα, είπε ότι δεν βρίσκει σύμφωνη την Ελλάδα η πιθανότητα να επιβάλλεται διακοπή της ροής των κοινοτικών κονδυλίων προς τις χώρες που παραβιάζουν το πρόγραμμα σταθερότητας. Ως προς την πρόταση Σόιμπλε, για τη θεσμοθέτηση διαδικασίας ελεγχόμενης χρεοκοπίας, ο κ. Παπακωνσταντίνου επεσήμανε ότι «καμία πρόταση ελεγχόμενης χρεοκοπίας δεν τρομάζει την Ελλάδα, αν η Ελλάδα εξακολουθήσει να κάνει αυτό που πρέπει».
Αναφερόμενος, τέλος, στη συζήτηση που έγινε σήμερα στο Ecofin για τα «τεστ αντοχής» των ευρωπαϊκών τραπεζών, ο Γ. Παπακωνσταντίνου υπενθύμισε ότι υποβάλλονται σε τεστ συνολικά 91 ευρωπαϊκά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, μεταξύ των οποίων και έξι ελληνικά, τα οποία αντιπροσωπεύουν το 90% του συνόλου των ελληνικών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων. Οι υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ συμφώνησαν ότι τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν από τις πρωτεύουσες των κρατών μελών, με ευθύνη των κεντρικών τραπεζών, στις 23 Ιουλίου. 
TA NEA