Τρίτη 13 Ιουλίου 2010

Γιούνκερ: "Η Ελλάδα ξεπέρασε τις προσδοκίες μας "

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgEwAJloa_qBeywk2829-W3UC-9-lZp0pyyr3dr7kj-3enRLONnH3eAOiVPIGakrOYRzPsBU3AqqNqcA2Vv9mNtQeWCDs_ZJ0P9jxCX9JU3wrYbNEmBjWokZHhZmfNRVmpGwFRm2vRlwtoK/s1600/%CE%B3%CE%B9%CE%BF%CF%8D%CE%BD%CE%BA%CE%B5%CF%81.jpgΑπόλυτα ικανοποιημένοι από την εφαρμογή του ελληνικού προγράμματος εμφανίστηκαν την Δευτέρα μετά την ολοκλήρωση του Γιουρογκρούπ ο πρόεδρος Γιούνκερ και ο επίτροπος Ρεν με τον πρώτο να δηλώνει χαρακτηριστικά «τα αποτελέσματα ξεπέρασαν τις προσδοκίες μας», προσθέτοντας ότι «το πρόγραμμα εφαρμόζεται με απόλυτη επιτυχία και δείχνει την πολιτική βούληση της κυβέρνησης να πετύχει τους στόχους».


Ο κ. Ρεν δήλωσε και αυτός από την πλευρά του ότι το πρόγραμμα εφαρμόζεται απαρέγκλιτα και μάλιστα τα αποτελέσματα του α’ εξαμήνου έχουν ξεπεράσει τους στόχους σε σχέση με τη μείωση του ελλείμματος. Το πρώτο εξάμηνο το έλλειμμα μειώθηκε κατά 46%, ενώ ο στόχος ήταν 40%. Σημείωσε δε ότι οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, όπως το συνταξιοδοτικό προχωρούν και αποφασίζονται κανονικά είτε από την κυβέρνηση είτε από το κοινοβούλιο.

Έξοδο της Ελλάδας από την κρίση χάρη στη βελτίωση των δημοσιονομικών της στο α’ εξάμηνο του έτους που επιτρέπει την επίτευξη των στόχων του προϋπολογισμού βλέπουν εν τω μεταξύ οι αναλυτές της Citi, σημειώνοντας ότι η ύφεση είναι τελικά πιο ρηχή από τις αρχικές εκτιμήσεις.

Την ίδια ώρα ο γενικός διευθυντής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Ντομινίκ Στρος-Καν, δηλώνει ότι η Ελλάδα βρίσκεται εντός των στόχων που έχει θέσει για τη διάσωσή της.

Σε έκθεση με τίτλο «Ελλάδα: Φως στην άκρη του τούνελ;» ο αμερικανικός οίκος τονίζει ότι τα δημοσιονομικά στοιχεία για τους πρώτους έξι μήνες του 2010 είναι άκρως ενθαρρυντικά και δείχνουν πως οι στόχοι του προϋπολογισμού, αυτού του έτους τουλάχιστον, είναι εύκολο να επιτευχθούν. Η ύφεση επίσης δεν είναι τόσο σοβαρή και βαθιά όσο πολλοί φοβόντουσαν μόλις πριν δύο μήνες.

Εκτιμάται ακόμη στην έκθεση αυτή ότι ο επόμενος έλεγχος από τα κλιμάκια και του ΔΝΤ και της Ε.Ε. στα τέλη του Αυγούστου, θα δώσει σίγουρα το «πράσινο φως» για την εκταμίευση και του υπόλοιπου μέρους του πακέτου βοήθειας για την Ελλάδα.

Σύμφωνα με τη Citi μετά από πολλούς μήνες συνεχών αρνητικών νέων για την Ελλάδα, οι τελευταίες εβδομάδες σημαδεύτηκαν από αισιοδοξία.

Ιδιαίτερα δε την προηγουμένη εβδομάδα με την ενδιάμεση έκθεση της Κομισιόν για την πορεία της μακροοικονομικών και δημοσιονομικών στοιχείων, τα οποία είναι εντός των στόχων του προγράμματος και μάλιστα δείχνουν πως υπάρχει μεγάλο περιθώριο για θετικές εκπλήξεις σε σχέση με τους στόχους.

Ο οίκος σημειώνει πάντως ότι οι κίνδυνοι για τα επόμενα χρόνια υπάρχουν καθώς η περιοριστική δημοσιονομική πολιτική θα παραμείνει το μέγα θέμα για τη χώρα για αρκετό διάστημα, ενώ η οικονομική και πολιτική κούραση μπορεί να αρχίσει να βαραίνει την εφαρμογή του προγράμματος.

Πάντως το πλέον θετικό για την Ελλάδα είναι ότι η - έστω και μικρή - βελτίωση των μακροοικονομικών δεδομένων, περιορίζουν τα μεσοπρόθεσμα ρίσκα για την οικονομία και ειδικά τις πιθανότητες για μια στάση πληρωμών.

Βάσει των νέων δεδομένων, ακόμα και μια πιθανή αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους φαντάζει αυτή τη στιγμή ένα μακρινό ενδεχόμενο και λιγότερο επώδυνο σε σχέση με αυτό που περιμένει η πλειοψηφία των αναλυτών. Το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης αποκλείει και η ιαπωνική Nomura.
Ο οίκος τονίζει πως, φυσικά η ελληνική οικονομία βρίσκεται ακόμη σε ύφεση, την στιγμή που η υπόλοιπη Ευρώπη έχει ήδη μπει στον δρόμο της ανάκαμψης. Επιπλέον, οι ιδιωτικές δαπάνες δείχνουν σημάδια περαιτέρω επιβράδυνσης και ο ιδιωτικός τομέας γενικότερα, έχει χτυπηθεί έντονα, τόσο από την κρίση χρέους της χώρας, όσο και από τα μέτρα λιτότητας της οικονομίας.

Όμως, η ελληνική οικονομία δείχνει πως αντιστέκεται αρκετά καλά δεδομένων των αυστηρών δημοσιονομικών συνθηκών. Όπως δείχνουν τα στοιχεία, η ύφεση της Ελλάδας, δεν θα είναι της τάξης του 4% φέτος, όπως ήταν το βασικό σενάριο του προγράμματος του ΔΝΤ και της Ε.Ε. για τη χώρα, αλλά σύμφωνα με την Citi, θα είναι ηπιότερη της τάξης του 3,5% με την πιθανότητα θετικής έκπληξης να είναι εξαιρετικά ισχυρή. Μάλιστα, λόγω του υψηλού πληθωρισμού, βλέπει πως το ονομαστικό ΑΕΠ της Ελλάδας το 2010, μπορεί να αναπτυχθεί και όχι να μειωθεί, κοντά στο +1%, κάτι που θα αποτελέσει εξαιρετικό νέο για του στόχους των δημόσιων οικονομικών.

Τα πολύ καλύτερα φορολογικά έσοδα, σίγουρα εξηγούν τα θετικά νέα που έχουν αρχίσει και έρχονται από την Ελλάδα, με το ταμειακό έλλειμμα να σημειώνει σημαντική βελτίωση τον Ιούνιο, καθώς βρέθηκε στο χαμηλότερο επίπεδο για μήνα Ιούνιο, από το 2003.