Σάββατο, 17 Ιουλίου 2010

Ποιες αλλαγές ψηφίστηκαν στη Βουλή...

Υπερψηφίστηκαν, με ευρεία συναίνεση, στην Ολομέλεια της Βουλής οι αλλαγές στον Κανονισμό του Σώματος, τις οποίες εισηγήθηκε ο πρόεδρός του, Φίλιππος Πετσάλνικος, με στόχο την «αποκατάσταση της αξιοπιστίας του Κοινοβουλίου».
Πιο συγκεκριμένα, ομόφωνα υπερψηφίστηκαν τα άρθρα που προβλέπουν:
- Υποχρεωτική πλαισίωση των κατατιθέμενων νομοσχεδίων, από έκθεση αξιολόγησης των συνεπειών των ρυθμίσεών τους και έκθεση επί της δημόσιας διαβούλευσης που έχει προηγηθεί. Αξιολόγηση συνεπειών, προβλέπεται και για...
 τις κατατιθέμενες τροπολογίες.
- Καθιέρωση της διπλής επεξεργασίας των νομοσχεδίων στις αρμόδιες Επιτροπές, με την μεσολάβηση επτά ημερών ανάμεσα στις δύο συνεδριάσεις, προκειμένου οι βουλευτές να έχουν την δυνατότητα μελέτης των νομοσχεδίων και κατάθεσης των προτάσεών τους επ’ αυτών.
- Καθιέρωση του δημοσίου των συνεδριάσεων της Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων, πλην της περίπτωσης που η κυβέρνηση η ίδια, ή πέντε βουλευτές θα ζητήσουν την διενέργεια μυστικής συνεδρίασης.
- Σύσταση Επιτροπής Εξοπλιστικών Προγραμμάτων και Συμβάσεων, με αντικείμενο την προηγούμενη εξέταση και παρακολούθηση της εφαρμογής των εξοπλιστικών προγραμμάτων και συμβάσεων αμυντικού υλικού. Οι συνεδριάσεις της δεν πρόκειται να είναι δημόσιες, εκτός εάν η ίδια η Επιτροπή αποφασίσει άλλως.
- Καθιερώνεται ο κοινοβουλευτικός έλεγχος των δημοσίων συμβάσεων έργου με ύψος άνω των 20 εκατ. ευρώ, από τις εκάστοτε αρμόδιες κοινοβουλευτικές Επιτροπές.
- Ορίζεται πως η Επιτροπή Απολογισμού και Εκτέλεσης Προϋπολογισμού, (η οποία συστάθηκε τον Μάιο του 2009), θα ενημερώνεται από τον υπουργό Οικονομικών για την πορεία του Προϋπολογισμού, ανά τρίμηνο και όχι ανά τετράμηνο, όπως ίσχυε μέχρι σήμερα.
- Δίνεται το δικαίωμα στους βουλευτές που απουσιάζουν στο εξωτερικό, σε κυβερνητική, ή κοινοβουλευτική αποστολή, να συμμετέχουν σε αίτηση διεξαγωγής ονομαστικής ψηφοφορίας, χωρίς να είναι απαραίτητη πλέον, η αυτοπρόσωπη παρουσία τους, κατά την σχετική ανάγνωση των ονομάτων των αιτούντων.
- Επιφορτίζεται ο Πρόεδρος της Βουλής, να μεριμνά για τις ανάγκες διοικητικής και υλικοτεχνικής υποστήριξης των βουλευτών που είναι τυφλοί, ή κωφάλαλοι, ή έχουν αναπηρία σε ποσοστό τουλάχιστον 80%.
- Ιδρύεται γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή, αρμόδιο για την παρακολούθηση της εκτέλεσης του Προϋπολογισμού, την συγκέντρωση πληροφοριών, ανάλυση και αξιολόγηση των στοιχείων του Προϋπολογισμού, την υποβοήθηση της αντίστοιχης Επιτροπής της Βουλής και την σύνταξη Εκθέσεων σχετικά με την τήρηση των δημοσιονομικών στόχων.
- Απαγορεύεται η μετατροπή της εργασιακής σχέσης των μετακλητών υπαλλήλων σε διορισμό τους σε θέση μονίμου (ή ιδιωτικού δικαίου) υπαλλήλου της Βουλής, όπως επίσης απαγορεύεται η μετάταξη σε υπηρεσίες της Βουλής, των αποσπώμενων σε αυτήν, υπαλλήλων.
- Επιτρέπεται η μετάταξη των μονίμων (και των ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου) υπαλλήλων της Βουλής, σε κενές οργανικές θέσεις του ευρύτερου δημοσίου τομέα.
Η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ καταψήφισαν τις προτάσεις που αφορούν στον ωρολογιακό χρόνο κατάθεσης των νομοσχεδίων και των τροπολογιών, ζητώντας τα νομοσχέδια που κατατίθενται την Παρασκευή, να μην συζητούνται πριν την Τετάρτη, όπως επίσης και το άρθρο 12 που δίνει στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, το δικαίωμα να καλεί σε υποχρεωτική ακρόαση οποιοδήποτε δημόσιο πρόσωπο για θέματα που αφορούν τις αρμοδιότητές της.
Επιπλέον, η ΝΔ μαζί με τον ΛΑΟΣ, αλλά και τα κόμματα της Αριστεράς (που ψήφισαν «παρών»), αποδοκίμασε πρόταση σχετική με τη διαδικασία προαγωγών των υπαλλήλων της Βουλής.
Την πρόταση για σύσταση Επιτροπής Παρακολούθησης του Συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης, επιφορτισμένης να παρακολουθεί ιδιαίτερα «τη βιωσιμότητα και την κοινωνική δικαιοσύνη» του Ασφαλιστικού καταψήφισαν το ΚΚΕ και ο ΣΥΡΙΖΑ.
Τα δύο κόμματα της Αριστεράς καταψήφισαν και την εξομοίωση της πορείας των συνταξιοδοτικών διατάξεων των υπαλλήλων της Βουλής, με εκείνην των υπολοίπων πολιτικών υπαλλήλων, κάνοντας λόγο για «εξίσωση προς τα κάτω», αλλά και τη νέα πρόταση για μεταρρύθμιση του θεσμού της βουλευτικής ασυλίας, σύμφωνα με την οποία, η αρμόδια Επιτροπή που εισηγείται στην Ολομέλεια την άρση ή μη της ασυλίας ενός βουλευτή, ερευνά εάν η υπό έλεγχο πράξη του, συνδέεται με την πολιτική του δραστηριότητα και αν το αίτημα άρσης της ασυλίας «υποκρύπτει πολιτική σκοπιμότητα».
Η πρόταση του κ. Πετσάλνικου, που υπερψηφίστηκε από το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ, προβλέπει επίσης, την αιτιολόγηση της εισήγησης της Επιτροπής προς την Ολομέλεια.
Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ
 http://press-gr.blogspot.com