Σάββατο, 17 Ιουλίου 2010

ΑΠΟΡΡΙΦΘΗΚΕ Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΗΣ ΠΕΙΡΑΙΩΣ !...

΄Ηταν νομικά μετέωρη, οικονομικά για γέλια και – κυρίως – πολιτικά αδύνατο να χωνευτεί. Το γιατί έγινε η πρόταση, το ξέρουν αυτοί που την έκαναν και οι σιγοντάριστές τους εκ των έσω.
Απορρίφτηκε από το πρώτο βράδυ, αυτό της Πέμπτης !...

Η εξαγγελία για τον ισχυρό κρατικό πόλο στο τραπεζικό σύστημα δεν ήταν σαν τις άλλες, δηλαδή, δεν ετίθετο γι αυτή ζήτημα «έκτακτης ανάγκης», προκειμένου να ματαιωθεί η υλοποίησή της. ΄Ηταν και είναι βασική επιλογή, που πηγάζει από εκτιμήσεις, απόψεις και επιδιώξεις, οι οποίες διαμορφώθηκαν, μετά την κρίση διεθνώς, κι όχι, μόνο, στην Ελλάδα.

Στο πρωθυπουργικό περιβάλλον υπήρξε οργή για την μεθόδευση, η οποία θεωρήθηκε εκβιαστική και επικίνδυνη, καθώς υπήρχε – και υπάρχει - σοβαρότατο ενδεχόμενο να εκφυλίσει την όλη προσπάθεια και απόπειρα, για διαρθρωτικές κινήσεις στο χώρο των τραπεζών.

Η κατεύθυνση σαφέστατη : «ο κρατικός πόλος θα γίνει, οπωσδήποτε, βρέστε τρόπο και μαζέψτε αυτό το πυροτέχνημα !...».
Ξεκαθαρίστηκε, πως οι όποιες – υπόλοιπες - συμμαχίες, συγχωνεύσεις ή εξαγορές, αφορούν τους ιδιώτες και προϋποθέτουν την από μέρους τους καταβολή κεφαλαίων, ζεστού χρήματος. Κινήσεις που αποβλέπουν στην χαριστική παρέμβαση του κράτους, αποκλείονται !...


Η κίνηση της Πειραιώς εκλήφθηκε ως θετική, μόνο για το ό,τι άνοιγε το χορό, αλλά ο Σάλλας σαν «λαγός», κάηκε από τα πρώτα μέτρα της κούρσας.

Οι αποτιμήσεις θα γίνουν για όλες τις κρατικές συμμετοχές και δεν θα γίνουν για την Πειραιώς, αλλά για τον δημόσιο πόλο. ΄Ο, τι μείνει έξω απ΄ αυτόν, μπορεί να πουληθεί με βάση τις διαδικασίες του νόμου, με διεθνή διαγωνισμό κι όχι με …συνέντευξη τύπου.

΄Αλλωστε υπάρχουν και τα οικονομικά στοιχεία, που δεν είναι καθόλου όπως παρουσιάστηκαν και παρουσιάζονται, ούτε για την Πειραιώς, ούτε για την Αγροτική. Δεν επεκτεινόμαστε σ΄ αυτό, για ευνόητους λόγους…
Αυτοί, όμως, οι διαβολεμένοι οίκοι αξιολόγησης, ούτε διαταγμένοι να ήτανε : χτύπησαν την κατάλληλη στιγμή, φέρνοντας τα πάνω κάτω και ρεζιλεύοντας τον διαπλεκόμενο θίασο, που οργίασε στην διατεταγμένη παράστασή του, τις τελευταίες ημέρες, υπερακοντίζοντας τη μία και απαξιώνοντας την άλλη !...