Πέμπτη, 8 Ιουλίου 2010

Ο ελληνικός τουρισμός...εκτός Ελλάδος


Αν κανείς γράψει στο Google και στα αγγλικά «Ελλάδα, ταξίδι» θα πέσει αμέσως πάνω στην ιστοσελίδα Greecetravel.com. Το εν λόγω σάιτ δεν ανήκει στον ΕΟΤ ή σε κάποιον φορέα του τουρισμού αλλά σε έναν ιδιώτη, τον αμερικανό διαφημιστή κ. Ματ Μπάρετ. Ο κ. Μπάρετ, ο οποίος έχει ελληνική καταγωγή, δημοσιεύει εδώ και 15 χρόνια στο Ιnternet τις εμπειρίες του από την Ελλάδα, απαντά σε περίπου 50 e-mail την ημέρα από επίδοξους ταξιδευτές και αποτελεί μια άτυπη «πρεσβεία» της χώρας μας στο Διαδίκτυο.
Γεννήθηκε το 1954 στη Νέα Υόρκη και το αρχικό επώνυμό του ήταν Οικονομόπουλος αλλά το άλλαξε υιοθετώντας αυτό του αείμνηστου κιθαρίστα των Πινκ Φλόιντ Σιντ Μπάρετ! Πέρασε κάποια χρόνια στην Ελλάδα όταν ήταν μικρός και στη συνέχεια....
επέστρεψε στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, διατηρώντας όμως τις θερινές επισκέψεις του στη χώρα μας.
«Τότε ήμουν μουσικός. Επαιζα κιθάρα και τραγουδούσα σε μπαρ στα νησιά και στην Αθήνα, κυρίως όμωςστο “Οld Captain” στις Καμάρες της Σίφνου. Οταν ξαφνικά εμφανίστηκε το Διαδίκτυο, είχα πολύ υλικό, ιστορίες, φωτογραφίες και πρακτικές πληροφορίες για τους ταξιδιώτες και τα ανέβασα όλα αυτά σε μια ιστοσελίδα. Αυτό συνέβη το 1995, όταν υπήρχαν πολύ λίγα σάιτ για την Ελλάδα» τονίζει.
O κ. Μπάρετ διατηρεί επιχείρηση επικοινωνίας στις ΗΠΑ. «Εκεί διαφημίζω και την Ελλάδα και την ιστοσελίδα μου σε όλη τη χώρα, διότι, σε αντίθεση με τον ΕΟΤ, που πιστεύει ότι πρέπει να εστιάζει στους VΙΡ και στο Χόλιγουντ,εγώ ξεκινώ από φοιτητές και καθηγητές που έρχονται σε νεαρή ηλικία και “χτίζουν” μια σχέση με τη χώρα.Μπορείς να με παρομοιάσεις με ένα ιδιωτικό γραφείο δημοσίων σχέσεων της Ελλάδας,σαν τον ΕΟΤ, με τη διαφορά ότι εγώ ξέρω τι κάνω» προσθέτει με χιούμορ.
Ο κ. Μπάρετ επισημαίνει ότι το μέλλον της Ελλάδας είναι ο τουρισμός. «Αν το καταστρέψετε αυτό, δεν θα μείνει τίποτε και η χώρα θα καταλήξει σαν την Αϊτή. Αν θέλεις να δεις πώς θα γίνει η Ελλάδα ύστερα από λίγα χρόνια απουσίας του τουρισμού, στρέψε το βλέμμα σου στο Κάιρο ή στη Γάζα!» καταλήγει.
«Ο ελληνικός λαός είναι ξεχωριστός»
«Πιστεύω ότι η Αθήνα είναι μία από τις πιο ενδιαφέρουσες πόλεις του κόσμου, κάτι σαν ένα πολιτιστικό πείραμα που έχει ξεφύγει και όλοι περιμένουν να δουν τι θα κάνουν γι΄ αυτό» λέει.