Σάββατο 10 Ιουλίου 2010

Σε επικίνδυνη πολιτική τροχιά η ΝΔ...

Του Μιχάλη Αγραφιώτη

Με τις κινήσεις της σε πολιτικό επίπεδο η Νέα Δημοκρατία δείχνει ότι βαδίζει σε μία πορεία πρωτοφανούς ανωριμότητας. Ο Αντώνης Σαμαράς, χωρίς να έχει θέσει καν τις βάσεις για την ιδεολογική πλατφόρμα του κόμματος, χωρίς να έχει εξηγήσει στον απλό κόσμο, τι σημαίνει «κοινωνικός φιλελευθερισμός» δίνει εντολή στους κομματικούς μηχανισμούς να… βρίσκονται σε εκλογική ετοιμότητα. Το ερώτημα το οποίο δημιουργείται σε κάθε απλό πολίτη είναι πως μπορεί η Νέα Δημοκρατία να κυβερνήσει;
Για να μπορέσει η Νέα Δημοκρατία να επανέλθει στην εξουσία χρειάζεται να αντιμετωπίσει και να επουλώσει πληγές για 7 βασικά σημεία, από τα οποία...
 απέχει μεγάλο διάστημα και βαδίζει σε κακό δρόμο για να μπορέσει να εξασφαλίσει ξανά την εμπιστοσύνη των πολιτών. Τα σημεία είναι τα εξής:
1. Έλλειψη προγράμματος και σχεδιασμού για την ανάληψη της εξουσίας. Η πραγματοποίηση τους χρειάζεται τουλάχιστον 1 χρόνο. Το πρόγραμμα και ο σχεδιασμός πρέπει να είναι ουσιαστικός και πρακτέος για ουσιαστική και επώδυνη διακυβέρνηση.
2. Μη επαρκής ανανέωση στελεχών τα οποία θα δώσουν νέα πνοή στην ιδεολογία του κόμματος. Η ανανέωση χρειάζεται τουλάχιστον δύο εκλογικές αναμετρήσεις και ουσιαστικό άνοιγμα στην κοινωνία. Το κόμμα δεν πρέπει να είναι «κολλητών και φίλων».
3. Έντονη παρουσία των αρνητικών κατάλοιπων των κυβερνήσεων της Νέας Δημοκρατίας που πίκραναν τη βάση. Η πολυαναμενώμενη εκκαθάριση δεν έγινε τους προηγούμενους μήνες, ούτε στο συνέδριο, ενώ πολλοί από τους «διεφθαρμένους» αναβαθμίστηκαν αφού τοποθετήθηκαν σε θέσεις και στην πολιτική επιτροπή. Για να επιστέψει ο δυσαρεστημένος ψηφοφόρος πρέπει να γίνει η αναμενόμενη κάθαρση και να φύγουν στελέχη που πλήγωσαν τη βάση.
4. Ελλιπές άνοιγμα στην κοινωνία. Κομματικός μηχανισμός απομονωμένος χωρίς συνεργασία με τους πολίτες. Οι 800.000 των ψηφοφόρων του Νοεμβρίου έμειναν αναξιοποίητοι και παραμελημένοι από το κόμμα. Εάν συνεχιστεί αυτό θα χαθούν και αυτοί…
5. Συρροή αποκάλυψης σκανδάλων με πρωταγωνιστές ενεργά στελέχη της Νέας Δημοκρατίας, όπως Βουλευτές και πρώην Υπουργούς. Υπάρχει έντονο αρνητικό αντίκτυπο στην κοινωνία από τη διακριτική σιωπή του Αντώνη Σαμαρά και τη μη διαγραφή των στελεχών που συμμετέχουν σ’ αυτά. Εάν συνεχιστεί, οι απώλειες θα κορυφωθούν.
6. Προκλητική συμπεριφορά «Golden Boys» και στελεχών της προηγούμενης κυβέρνησης, τα οποία συμμετέχουν στα όργανα της Νέας Δημοκρατίας και για πεντέμισι χρόνια καρπώνονταν παχυλούς μισθούς με συνέπεια σήμερα να έχουν εξασφαλίσει μία πολυτελή διαβίωση σε σχέση με τους απλούς ψηφοφόρους που υποφέρουν από την πολιτική των κυβερνήσεων της Νέας Δημοκρατίας.
7. Κακή εικόνα του κόμματος από τη διαμάχη Σαμαρά – Μπακογιάννη. Ο Αντώνης Σαμαράς οφείλει να εξασφαλίσει τις ισορροπίες μέσα στο κόμμα και μετά να κινήσει τις εκλογικές διαδικασίες.
Η όλη τακτική της Νέας Δημοκρατίας δημιουργεί προβληματισμό, ανασφάλεια και σε πολλούς οργή. Η πολιτική του Αντώνη Σαμαρά δείχνει ότι προσπαθεί να σκεπάσει πρόχειρα τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το κόμμα, να δείξει μία «αρμονική» εικόνα και διεκδικήσει ξανά την εξουσία. Δεν μπορεί όμως να καταλάβει ότι ο κόσμος γνωρίζει πολύ καλύτερα από τον ίδιο τι συμβαίνει στη Νέα Δημοκρατία. Μπορεί να είναι δημοφιλής στον απλό κόσμο της Νέας Δημοκρατίας, όμως η παράλληλη ύπαρξη και παραμονή στελεχών που συμπεριφέρονται προκλητικά, οδηγούν τους πολίτες στην απομάκρυνση από το κόμμα που λέγεται Νέα Δημοκρατία ή την αποχή τους από τα πολιτικά πράγματα. Ο Αντώνης Σαμαράς πρέπει να αποδείξει ότι μπορεί να σταθεί γερά στα δικά του πόδια για να κυβερνήσει και όχι να περιμένει την πτώση του ΠΑΣΟΚ, αδύναμος, επαναφέροντας υποχρεωτικά τα πρόσωπα που κατέστρεψαν την χώρα. 
press-gr