Σάββατο 10 Ιουλίου 2010

Τέλος στην ασυλία των βουλευτών!!! ΚΑΤΙ ΑΛΛΑΖΕΙ...

Τις προτεινόμενες αλλαγές του κανονισμού της Βουλής κατέθεσε σήμερα ο κ. Φίλιππος Πετσάλνικος με τις σημαντικότερες να αφορούν την άρση της βουλευτικής ασυλίας. Να σημειωθεί ότι οι αλλαγές θα συζητηθούν στην Ολομέλεια της Βουλής την Παρασκευή 16 Ιουλίου 2010.

Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος της Βουλής προτείνει κάθε βουλευτής να μην καλύπτεται από την βουλευτική ασυλία σε ο, τιδήποτε δεν έχει να κάνει με την Βουλευτική του δραστηριότητα.

Αυτό σημαίνει ότι η Βουλευτική Ασυλία θα αίρεται εφεξής σε κάθε περίσταση που η πράξη δεν σχετίζεται με την  πολιτική δράση του Βουλευτή.

Επιπλέον, ο νέος κανονισμός απαγορεύει την μονιμοποίηση μετακλητών υπαλλήλων, την μετάταξη στη Βουλή των αποσπασμένων σε αυτήν δημοσίων υπαλλήλων άλλων υπηρεσιών ενώ καθιερώνει πως οι προσλήψεις θα γίνονται με διαδικασίες ΑΣΕΠ.

Παράλληλα με τον νέο κανονισμό ενισχύεται ο ελεγκτικός ρόλος της Βουλής.

Αναλυτικά μεταξύ άλλων ιδρύεται Διαρκής Επιτροπή Εξοπλιστικών Προγραμμάτων και Συμβάσεων, η οποία θα εξετάζει και θα αξιολογεί τα εξοπλιστικά προγράμματα και τις συμβάσεις αμυντικού υλικού ώστε η Βουλή να συμμετέχει και ελέγχει αυτές τις κρίσιμες αποφάσεις της εκτελεστικής εξουσίας.

Επιπλέον, καθιερώνεται η εξέταση από την αρμόδια διαρκή επιτροπή όλων των δημοσίων συμβάσεων, έργων, υπηρεσιών, προμηθειών και όσων αφορούν σε αγορά, εκποίηση ή εκμετάλλευση ακινήτων, που συνάπτουν τα Υπουργεία ή τα εποπτευόμενα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου και δημόσιες επιχειρήσεις, εφόσον τα ύψος αυτών υπερβαίνει το ποσό των 20 εκατ. €.

Ο δε έλεγχος της εκτέλεσης του Προϋπολογισμού του Κράτους και η ενημέρωση από τον Υπουργό των Οικονομικών της αρμόδιας Επιτροπής για την πορεία του Προϋπολογισμού θα γίνεται κάθε τρεις μήνες.

Ο νέος κανονισμός ποντάρει επίσης και στην αναβάθμιση της ποιότητας του νομοθετικού έργου καθιερώνοντας  υποχρεωτικό στάδιο δημόσιας διαβούλευσης πριν από την κατάθεση στη Βουλή κάθε νομοσχεδίου με ταυτόχρονη έγγραφη ενημέρωση της αρμόδιας Επιτροπής από τον αρμόδιο Υπουργό ή Υφυπουργό.

Κάθε νομοσχέδιο που θα κατατίθεται στη Βουλή θα πρέπει να συνοδεύεται υποχρεωτικά από έκθεση αξιολόγησης των οικονομικών, κοινωνικών και περιβαλλοντικών συνεπειών της προτεινόμενης ρύθμισης και από έκθεση επί της δημόσιας διαβούλευσης που έχει προηγηθεί της κατάθεσής του.