Σάββατο 10 Ιουλίου 2010

Γ. Παπανδρέου: Βάλτε νέους στα ψηφοδέλτια

Εκκληση-προτροπή προς όλα τα κόμματα ώστε να συμπεριλάβουν νέους στους συνδυασμούς για τις εκλογές της τοπικής αυτοδιοίκησης απηύθυνε χθες ο κ. Γ. Παπανδρέου από το βήμα της Βουλής, στο πλαίσιο της προ ημερησίας διατάξεως συζήτησης για τα εργασιακά δικαιώματα της νέας γενιάς, που διεξήχθη με πρωτοβουλία της γγ του ΚΚΕ κυρίας Αλέκας Παπαρήγα . «Στις εκλογές της Αυτοδιοίκησηςπου έρχονταιβάλτε νέους ανθρώπους, βάλτε νέες και νέους. Είναι μια έκκληση προς όλα τα κόμματα» είπε ο Πρωθυπουργός, ο οποίος επίσης απαντώντας σε αιτιάσεις του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης κ. Αντ.Σαμαρά για την ψήφο των Αποδήμων κάλεσε τον πρόεδρο της ΝΔ, αλλά και τους άλλους αρχηγούς των κομμάτων, «να καθήσουμε να βρούμε κοινές προτάσεις για το εκλογικό σύστημα». Κατά τη διάρκεια της χθεσινής ανούσιας συζήτησης, που διεξήχθη με τα περισσότερα βουλευτικά έδρανα κενά, ο κ. Παπανδρέου κάλεσε τη νεολαία « να πάρει τις τύχες της στα χέρια της», τονίζοντας με έμφαση ότι « τελειώνει το πελατειακό κράτος» , « έχει αποτύχει ένα ολόκληρο σύστημα πολιτικής», του οποίου « το μνημόνιο είναι η βαριά του ταφόπλακα» .

Ο Πρωθυπουργός ανακοίνωσε επίσης ότι έχει αναθέσει την αξιολόγηση του προνοιακού συστήματος σε μια διεθνή ομάδα με επικεφαλής τον κ. Γιοακίμ Πάλμε, γιο του Ούλοφ Πάλμε και πρόεδρο του Παγκόσμιου Κοινωνιολογικού Ερευνητικού Ινστιτούτου και της Επιτροπής για το Κράτος Πρόνοιας. Ο πρόεδρος της ΝΔ κ. Αντ. Σαμαράς απάντησε, μεταξύ άλλων, ότι το πρόβλημα των νέων σήμερα είναι πότε θα αρχίσουν να εργάζονται, τονίζοντας: «Αν αρχίσεις να εργάζεσαι στα 30 σου,θα πάρεις σύνταξη κοντά στα 70.Και δεν είναι εύκολο πια για έναν νέο άνθρωπο να πιστέψει ότι θα βρει δουλειά πολύ νωρίτερα, όταν ένας στους τρεις συνομηλίκους του είναι άνεργος». Απαντώντας δε στην κριτική του κ. Παπανδρέου για τα ρουσφέτια της ΝΔ ο κ. Σαμαράς είπε ότι «το μεγαλύτερο ρουσφέτι της ΝΔ ήταν ο νόμος με τον οποίον μονιμοποιήθηκαν 35.000 συμβασιούχοι που είχαν προσληφθεί επί ΠαΣοΚ.Αυτό, κύριεΠαπανδρέου,είναι για να μας βρίζουν οι δικοί μας, όχι εσείς» είπε ο πρόεδρος της ΝΔ.

Ανταπαντώντας ο Πρωθυπουργός σημείωσε ότι θα περίμενε από τον πρόεδρο της ΝΔ να αποκηρύξει το «πρότυπο της ΑΓΡΟΓΗΣ» και επανήλθε στο θέμα και στην τριτολογία του, κατηγορώντας τη ΝΔ για πελατειακή λογική και ατολμία, ενώ επισήμανε ότι ο πρόεδρος της ΝΔ δεν έλαβε καν το λόγο στη Βουλή κατά τη συζήτηση για το Ασφαλιστικό. Σε πολύ υψηλότερους τόνους εξελίχθηκε η αντιπαράθεση του Πρωθυπουργού με την κυρία Αλέκα Παπαρήγα και τον κ. Αλ.Τσίπρα. Η γενική γραμματέας του ΚΚΕ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι συντονίζει την ανώτατη εκπαίδευση με την παγκόσμια αγορά και ευνοεί την ανάπτυξη επιχειρηματικών δραστηριοτήτων των ΑΕΙ. Ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε ότι 40% των οικογενειακών δαπανών διοχετεύεται στην ιδιωτική εκπαίδευση. Ο κ. Γ.Καρατζαφέρης επιτέθηκε στην Αριστερά λέγοντας ότι δεν αντιλαμβάνεται ότι ο φτωχός ωφελείται από τα ιδιωτικά πανεπιστήμια.