Δευτέρα 7 Ιουνίου 2010

Ισραηλινά πυρά εναντίον πλοιαρίου ανοιχτά της Γάζας


Πυρ εναντίον ενός πλοιαρίου που έπλεε στα ανοιχτά της Γάζας άνοιξαν άντρες του Ισραηλινού στρατού, με αποτέλεσμα να βρουν τον θάνατο 4 Παλαιστίνιοι. Εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού ισχυρίστηκε ότι οι άνδρες ήταν «ένοπλοι» και επιχειρούσαν να πραγματοποιήσουν «τρομοκρατική επίθεση».
Το πλοιάριο των Παλαιστινίων, που πιθανόν να ήταν ψαράδικο, δέχθηκε επίθεση από ισραηλινά φουσκωτά σκάφη και ελικόπτερα. Επέβαιναν σε αυτό 5 άνδρες. Τα πτώματά των 4 περισυνελέγησαν λίγο αργότερα και μεταφέρθηκαν σε νοσοκομείο στη Γάζα, ενώ οι έρευνες συνεχίζονται για να εντοπιστεί και ο 5ος Παλαιστίνιος, που φέρεται να είναι επίσης νεκρός.
Στο μεταξύ, η Γαλλία πρότεινε επίσημα στο Ισραήλ, να αναλάβει η ΕΕ να κάνει τους ελέγχους σε πλοία που προσεγγίζουν τα παράλια της Λωρίδας της Γάζας, αλλά και στο πέρασμα της Ράφα, στη μεθόριο Γάζας κι Αιγύπτου, ενώ τόνισε να διεξαχθεί οπωσδήποτε μία διεθνής, αξιόπιστη όσο και διαφανής έρευνα, για την πολύνεκρη καταδρομική επιχείρηση του Ισραήλ στο τουρκικό πλοίο «Mavi Marmara», μέλος του «Στόλου της Ελευθερίας».
Υπενθυμίζεται ότι από την αιματηρή επέμβαση του ισραηλινού στρατού στο «Mavi Marmara», τα ξημερώματα της προηγούμενης Δευτέρας, σκοτώθηκαν τουλάχιστον 9 Τούρκοι ακτιβιστές.
Ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα στέλνει το Ιράν
Δύο πλοία με ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα αναμένεται να στείλει η ιρανική Ερυθρά Ημισέληνος, μέχρι το τέλος της εβδομάδας.
Όπως δήλωσε ο διευθυντής του διεθνούς τμήματος της ιρανικής Ερυθράς Ημισελήνου Αμπντολραούφ Αντιμπζαντέχ, «το ένα πλοίο θα μεταφέρει δώρα του ιρανικού λαού, κυρίως φάρμακα και τρόφιμα και το άλλο πλοίο εθελοντές της Ερυθράς Ημισελήνου».
Στο μεταξύ, κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε χθες ότι οι Φρουροί της Επανάστασης, ενδέχεται να συνοδεύσουν τη νηοπομπή με την ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα, αν ο αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ δώσει σχετική εντολή.
tvxs.gr