Δευτέρα 7 Ιουνίου 2010

Κωδικός: «Ξυνίστε τις Εξεταστικές»!

Θερμό στιγμιότυπο του Γιώργου Παπανδρέου με τον Σωκράτη Ξυνίδη, πριν από τη  συνεδρίαση του Εθνικού  Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ. Ο  κυβερνητικός εκπρόσωπος  Γιώργος Πεταλωτής που ρωτήθηκε σχετικά με την «υπόθεση Ξυνίδη» υποστήριξε  ότι «δεν τίθεται θέμα για τον  γραμματέα του ΠΑΣΟΚ» και  πρόσθεσε ότι οι εξηγήσεις  που έδωσε «κρίθηκαν επαρκείς». Ταυτόχρονα από το  ΠΑΣΟΚ επαναλαμβάνουν σε  όλους τους τόνους τη θέση  του προέδρου για «όλα στο  φως» και ότι «δεν πρόκειται  να κάνει πίσω με τίποτε σε  ό,τι αφορά τα θέματα διαφάνειας»   Για συντονισμένη προσπάθεια να απαξιωθούν οι Εξεταστικές Επιτροπές και για απόπειρα συμψηφισμού των εμπλεκομένων στα σκάνδαλα στελεχών της Νέας Δημοκρατίας, καταγγέλλει η κυβέρνηση τη Ρηγίλλης.
Μια σειρά στοιχείων, αλλά και ενδείξεων που διαθέτει η κυβέρνηση, δείχνουν- σύμφωνα με κορυφαίο στέλεχος της κυβέρνησης- ότι όλη η προσπάθεια τώρα της Νέας Δημοκρατίας στρέφεται στο πώς θα απαξιωθούν οι Εξεταστικές Επιτροπές, ώστε να ακυρωθούν οι Εξεταστικές που έρχονται, και ειδικότερα αυτή για την οικονομία που αγγίζει τον πυρήνα της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας. Κατά το ίδιο στέλεχος στη στρατηγική της Ρηγίλλης συμπεριλαμβάνεται επίσης ο συμψηφισμός των υπαρκτών και αποδεδειγμένων ευθυνών κυβερνητικών στελεχών της Ν.Δ. για τα διερευνώμενα σκάνδαλα της Siemens και της Μονής Βατοπεδίου. Για τον λόγο αυτό, εξηγεί, τις τελευταίες ημέρες η Ρηγίλλης επιχειρεί να βάλει στο κάδρο των σκανδάλων στελέχη που είτε δεν έχουν την παραμικρή συμμετοχή, όπως για παράδειγμα ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, είτε από χθες τον γραμματέα του ΠΑΣΟΚ Σωκρ. Ξυνίδη.

Κομμένες οι δηλώσεις...
Ομως, κατά την κυβέρνηση, η βασική προσπάθεια της ηγεσίας της Νέας Δημοκρατίας, όπως φάνηκε και από χθεσινή τοποθέτηση του προέδρου του κόμματος Αντώνη Σαμαρά, είναι η πλήρης απαξίωση των Εξεταστικών Επιτροπών. Για τον λόγο αυτό, και για να μην υπάρξουν στο μέλλον γκάφες τύπου «cabinet man», το Μέγαρο Μαξίμου ζήτησε από τα μέλη των Εξεταστικών Επιτροπών να περιορίσουν τις δημόσιες δηλώσεις στα μέσα ενημέρωσης και να μη συμβάλουν ακούσια στην προσπάθεια που καταβάλλει η αξιωματική αντιπολίτευση. Παράλληλα επαναλαμβάνεται σε όλους τους τόνους η θέση του Γ. Παπανδρέου για «όλα στο φως» και ότι «δεν πρόκειται να κάνει πίσω με τίποτε σε ό,τι αφορά τα θέματα διαφάνειας».

Από την πλευρά του, ο κ. Ξυνίδης με δήλωσή του απέδωσε τις αποκαλύψεις για την εμπλοκή του το σκάνδαλο της Μονής Βατοπεδίου, σε εκβιασμό που υπέστη με αφορμή τον «Καλλικράτη». Οπως ανέφερε, «η “εύρεση” και η ανάδειξη αυτού του πασίγνωστου και χρησιμοποιημένου κατ΄ επανάληψη στις δίκες μεταξύ Δημοσίου αλλά και φορέων της Ξάνθης με τη Μονή Βατοπεδίου δημοσίου εγγράφου τη συγκεκριμένη χρονική συγκυρία, σχετίζεται άμεσα με εκβιασμό που μου τέθηκε προ ημερών στο γραφείο μου στην Ξάνθη, μεταξύ κατάθεσης και ψήφισης “Καλλικράτη”, προκειμένου να υπαναχωρήσω της άποψής μου για την πρωτεύουσα του Δήμου Αβδήρων. Οι διακομιστές των εκβιασμών που νόμιζαν ότι δήθεν είχαν στα χέρια τους κάτι που μου κάνει κακό, πήραν βέβαια την απάντησή τους σε απλή καθομιλουμένη». Και πρόσθεσε: «Είναι πράγματι απορίας άξιο πώς πιστεύουν κάποιοι ότι θα “με τελειώσουν”, όπως μου είπαν μέσω των μαντατοφόρων τους που με επισκέφτηκαν, με ένα θέμα που έχει αποτελέσει τον κύριο προσωπικό μου αγώνα αλλά και της οικογένειάς μου με τεράστιο κόστος αλλά και κοινωνική αναγνώριση και επιβράβευση».
Ο εκβιασμός του Ξυνίδη με αφορμή τον «Καλλικράτη»

ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ τα όσα έχουν γίνει γνωστά αναφορικά με την καταγγελία του Σ. Ξυνίδη, στις 24 Μαΐου τον επισκέφθηκε στο γραφείο του στην Ξάνθη, ο πρώην δήμαρχος Αβδήρων Δημ. Βουρβουκέλης, ψηφοφόρος και φίλος του, ο οποίος του έθεσε το θέμα της «μεταφοράς» της έδρας του Δήμου Αβδήρων στο μειονοτικό χωριό Γενισέα. Ο Δ. Βουρβουκέλης ζήτησε από τον Σ. Ξυνίδη να στηρίξει το αίτημα των κατοίκων των ιστορικών Αβδήρων να οριστεί ως έδρα του δήμου η πόλη τους. Ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ αρνήθηκε να υπαναχωρήσει από τη θέση του και τότε, σύμφωνα με στέλεχος του ΠΑΣΟΚ Ξάνθης που έδωσε το «παρών» στη συνάντηση, ο Δ. Βουρβουκέλης ανέφερε ότι βρήκε έξω από το σπίτι του έναν φάκελο που περιείχε τη γνωστή απόφαση του Λιμενικού Ταμείου Πόρτο Λάγος για τον αποχαρακτηρισμό της νησίδας που τον εμπλέκει στο σκάνδαλο της Μονής Βατοπεδίου. «Στο λέω επειδή είσαι φίλος για το δικό σου το καλό και το καλό του ΠΑΣΟΚ και επειδή θα το βρεις μπροστά σου», ανέφερε ο Δ. Βουρβουκέλης. Το περιβάλλον του Σ. Ξυνίδη υποστηρίζει ότι διαθέτει και μαγνητοφωνημένη τη σχετική συνομιλία. Παρ΄ ότι αναζητήθηκε ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ, δεν κατέστη δυνατόν να βρεθεί για να απαντήσει στο ερώτημα γιατί δεν κατήγγειλε τον εκβιασμό επί τόσες ημέρες και για το αν προτίθεται να το πράξει τώρα, έστω και εκ των υστέρων. Από την πλευρά του, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Πεταλωτής ανέφερε ότι κατά την άποψη του, μετά τη δήλωση Ξυνίδη, θα έπρεπε ίσως να υπάρξει αυτεπάγγελτη παρέμβαση της Δικαιοσύνης.
ΤΑ ΝΕΑ