Παρασκευή 4 Ιουνίου 2010

Μιχάλης Γρηγορόπουλος: «Ηλεκτροσόκ και πλαστικές σφαίρες στα πόδια»

alt

Σοκάρουν οι αφηγήσεις των Ελλήνων ακτιβιστών που επέστρεψαν σήμερα το πρωί από το Ισραήλ. Σε συνέντευξη Τύπου περιέγραψαν μια πραγματική κόλαση που ξεκίνησε από την ώρα που οι ισραηλινοί κομάντο έκαναν ρεσάλτο στα πλοία της αποστολής και συνεχίστηκε στους χώρους κράτησής τους. Οι μαρτυρίες των τεσσάρων από τους έξι απελαθέντες, του Κερκυραίου Μιχάλη Γρηγορόπουλου και των Αριστείδη Παπαδοκωστόπουλου, Δημήτρη Γελαλή και Θανάση Πετρογιάννη είναι ενδεικτικές των όσων έζησαν στα χέρια των ισραηλιτικού στρατού. Σωματική και ψυχολογική βία, χρήση ηλεκτροσόκ, εξ επαφής πυροβολισμοί με πλαστικές σφαίρες...

Μ. Γρηγορόπουλος: Όχι, δεν είναι τέλος καλό, όλα καλά...

«Πολλά μέλη της αποστολής κακοποιήθηκαν. Οι περισσότεροι είναι καλά τώρα, πρέπει να είναι όλοι καλά. Στον δικό μας Γ.Κ. τον χτυπήσανε με ηλεκτροσόκ και του έριξαν εξ επαφής πλαστικές σφαίρες στα πόδια.
Προσπάθησαν να μας απομονώσουν ώστε να μην έχουνε επαφή μεταξύ μας για να πετύχουν καλύτερα τον ψυχολογικό πόλεμο με αποτέλεσμα να μην έχουμε σαφή εικόνα για το τι έχει συμβεί στον καθένα.
Ο Βαγγέλης Πισσίας και ο Γιάννης Καρυπίδης έχουν χτυπηθεί, δεν ξέρω πως είναι η κατάστασή τους. Πιστεύω ότι πρέπει να είναι καλά. Η τύχη των υπόλοιπων εξαρτάται από τους σιωνιστές.
Μας έλεγαν ότι αν δεν υπογράψουμε αυτές τις δηλώσεις για απέλαση ή δηλώσεις μετανοίας, θα περνούσαμε από δικαστήριο εντός το πολύ 10 ημερών. Εμείς είμαστε οι νόμιμοι και αυτοί οι παράνομοι.
Στην ανάκριση δεν υπήρχε κλίμα συνεργασίας από εμάς, ούτε τους απαντούσαμε τίποτα. Μας ρωτούσαν επίμονα γιατί επιβαίναμε στο πλοίο. Μας κατηγορούσαν για τρομοκράτες. Εγω τους έλεγα ότι δεν θα πω τίποτα χωρίς παρουσία δικηγόρου.
Στα κελιά ήμασταν άυπνοι και αυτοί μας έριχναν προβολείς. Εμείς οι έξι απελαθήκαμε παρά τη θέλησή μας χωρίς να υπογράψουμε τίποτα, εγώ υπέγραψα απλά μια ιατρική βεβαίωση ότι είμαι καλά. Όταν κατεβήκαμε από το αεροπλάνο, μιλήσαμε με το υπουργείο εξωτερικών οι οποίοι ήθελαν εμείς να πούμε ότι όλα είναι καλά. Δυστυχώς δεν είναι όλα καλά. Ζητούμε την άμεση απελευθέρωση, των παράνομα αιχμαλώτων».