Δευτέρα 14 Ιουνίου 2010

ΠΑΣΟΚ ΚΕΡΚΥΡΑ: Ποιοι κατάθεσαν υποψηφιότητα για τις εκλογές της Αυτοδιοίκησης

altΤα μεσάνυχτα εκπνέει η προθεσμία που έθεσε το ΠΑΣΟΚ για προτάσεις ή αυτοπροτάσεις όσων επιθυμούν να είναι υποψήφιοι δήμαρχοι ή περιφερειάρχες με την στήριξη του ΠΑΣΟΚ στις εκλογές του Νοεμβρίου. Ποιοι έσπευσαν να καταθέσουν υποψηφιότητα, ποιοι κρατούν στάση αναμονής.
Η εγκύκλιος που υπογράφει ο γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου Σωκράτης Ξυνίδης ενημέρωνε τις Νομαρχιακές Επιτροπές και τα μέλη του Κινήματος για την απόφαση του ΠΑΣΟΚ (στη συνεδρίαση υπό τον Γ. Παπανδρέου, τις 3/6/2010) για την κατάθεση προτάσεων ή αυτοπροτάσεων μέσω διαδικτύου στην δ/νση pasok.gr μέχρι τα μεσάνυχτα της Κυριακής 13 Ιουνίου 2010.
Οι περισσότεροι από τους επίδοξους μνηστήρες του δημαρχιακού ή περιφερειακού θώκου περίμεναν μέχρι και την τελευταία ημέρα για να καταθέσουν τις υποψηφιότητές τους, ενώ η Νομαρχιακή Επιτροπή Κέρκυρας θα γνωρίζει τα ονόματα των συμμετεχόντων σε αυτή τη διαδικασία μόλις αυτή ολοκληρωθεί.

Οι έως τώρα υποψήφιοι
Mέχρι αυτή την ώρα στη διαδικασία υποβολής υποψηφιότητας για τη θέση του δήμαρχου συμμετείχαν: ο δήμαρχος Κερκυραίων Σωτ. Μικάλεφ, ο δήμαρχος Εσπερίων Αλ. Αυλωνίτης (και οι δύο σύμφωνα με πληροφορίες προτάθηκαν από πολιτικούς τους φίλους), ο πρώην αντινομάρχης Τ. Μεταλληνός και ο πρώην δήμαρχος Κερκυραίων Χρ. Σαρλής, τον οποίο πρότειναν μέλη του ΠΑΣΟΚ τόσο για τη θέση του δήμαρχου όσο και για εκείνη του Περιφερειάρχη. Υποψηφιότητα για τη θέση του Περιφερειάρχη κατέθεσε και ο νυν γενικός γραμματέας της ΠΙΝ Κ. Γεωργαλίδης.
Δεν κατέθεσαν υποψηφιότητα (ούτε οι ίδιοι, ούτε μέσω τρίτων) ο πρόεδρος της ΤΕΔΚ Μ. Κάρρας, ο δήμαρχος Κορισσίων Β. Χειμαριώτης, ο δήμαρχος Αγ. Γεωργίου Σπ. Τριβυζάς και ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ Δ. Πουλιέζος, αν και έχουν εκδηλώσει πρόθεση να κατέλθουν ως υποψήφιοι στις εκλογές της αυτοδιοίκησης. Άγνωστο παραμένει τέλος αν κατατέθηκε υποψηφιότητα για τον Γ. Καλούδη, ο οποίος φέρεται να ενδιαφέρεται για τη θέση του περιφερειάρχη.

Και οι αντιπεριφερειάρχες
Σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες (που έχει στη διάθεσή του το corfupress.com είτε από τους ίδιους τους υποψήφιους είτε από στελέχη του ΠΑΣΟΚ) την πρόθεσή τους να δηλώσουν υποψηφιότητα για τη θέση του αντιπεριφερειάρχη έχουν εκδηλώσει οι κ.κ. Χρ. Μπούκας, Τηλ. Γαβαλάς, Αλ. Μιχαλάς, Στ. Κουλουρίδης, Γ. Καρύδης, χωρίς όμως να είναι βέβαιο αν τελικά το έπραξαν.

Η διαδικασία (που έγινε;)
Η διαδικασία πάντως που σύμφωνα με την εγκύκλιο του ΠΑΣΟΚ θα έπρεπε να είχε ακολουθηθεί είναι:
«Στο χρονικό διάστημα 8 έως 13 Ιουνίου 2010, οι Ν.Ε. με συμμετοχή των Σ.Ε. των Τ.Ο., με τη συνεπικουρία των βουλευτών, των υπολοίπων μελών του Ε.Σ. και των μελών της Π.Ε. που προέρχονται από το Νομό, συγκαλούν συνεδρίαση κατά την οποία: Συζητείται το πολιτικό πλαίσιο των εκλογών για την Αυτοδιοίκηση, καταρτίζεται πλαίσιο προγραμματισμού για όλες τις πρωτοβουλίες διαλόγου και διαβούλευσης με την τοπική κοινωνία, συζητούνται και κατατίθενται προτάσεις για τις διαδικασίες ανάδειξης υποψηφίων Δημάρχων για κάθε Δήμο του Νομού.
Αμέσως μετά τη συνεδρίαση αυτή και το αργότερο μέχρι τις 15/6/2010 συνεδριάζουν: Οι Ν.Ε. και εκφράζονται γνώμες αξιολόγησης για τους υποψήφιους, Περιφερειάρχες - Αντιπεριφερειάρχες - Δημάρχους, με βάση τις προτάσεις και αυτοπροτάσεις, χωρίς να υπάρξει οποιαδήποτε ψηφοφορία και οι Π.Ε. με την ίδια θεματολογία.


Και ποιες έπονται
Σύμφωνα με την ίδια εγκύκλιο «από τις 16/6/2010 συγκαλούνται από την Επιτροπή Ανάδειξης Υποψηφίων στα Κεντρικά Γραφεία του Κινήματος συνεδριάσεις ανά Νομό, στις οποίες συμμετέχουν:
Ο Γραμματέας και ο Υπεύθυνος Τοπικής Αυτοδιοίκησης της Ν.Ε., o Γραμματέας και ο Υπεύθυνος Τοπικής Αυτοδιοίκησης της αντίστοιχης Π.Ε., οι βουλευτές και τα υπόλοιπα μέλη του Ε.Σ. του Νομού. Επίσης, συμμετέχουν και οι υπεύθυνοι του Π.Σ. για τον κάθε Νομό. Στόχος η ολοκληρωμένη πρώτη διαβούλευση που θα χαράξει συλλογικά τις διαδικασίες ανάδειξης ανά Δήμο. Επίσης, θα συζητηθούν τα θέματα της περιφέρειας. Οι συνεδριάσεις θα γίνουν στην Αθήνα έτσι ώστε σε 6-7 ημέρες να ολοκληρωθούν για όλους τους Νομούς της Χώρας».


Παράλληλες ζυμώσεις από τους δήμαρχους
Παράλληλα με τη διαδικασία που ακολουθείται στο ΠΑΣΟΚ, οι δήμαρχοι ήδη έχουν αναλάβει πρωτοβουλίες για να ευρεθεί μια κοινή πλατφόρμα προκειμένου να υπάρξει ψηφοδέλτιο από κοινού όλων των δημάρχων του νησιού. Σε αλλεπάλληλες συναντήσεις που έχουν γίνει μεταξύ των 12 δημάρχων, έχει καταρχήν κατατεθεί (όπως έχουμε αποκαλύψει σε ρεπορτάζ του corfupress.com, βλ. "Το ΠΑΣΟΚ, οι δήμαρχοι και ο Χρύσανθος") η βούληση για δημιουργία ενός ενιαίου ψηφοδελτίου με παράλληλη δέσμευση όλων να συμμετέχουν σε αυτό, όποιος κι αν είναι ο επικεφαλής, ο οποίος μέχρι στιγμής δεν έχει οριστεί και αναμένεται να αναδειχθεί μέσα από διαδικασίες που συζητούν οι δήμαρχοι, ώστε να διασφαλιστεί η μεγαλύτερη δυνατή αποδοχή του ψηφοδελτίου στους πολίτες.
Οι όποιες εξελίξεις αναμένονται με ενδιαφέρον…
http://www.corfupress.com