Κυριακή 23 Μαΐου 2010

Σταυρό και λίστα θα προβλέπει ο νέος εκλογικός νόμος

Ο νέος εκλογικός νόμος είναι η επόμενη θεσμική παρέμβαση της κυβέρνησης μετά την ψήφιση του ασφαλιστικού νόμου και του «Καλλικράτη», ώστε να αντιμετωπίσει θέματα που έχουν σχέση με το «μαύρο» πολιτικό χρήμα και τη διαπλοκή. Στόχος της κυβέρνησης είναι η διαφάνεια, η προάσπιση της αυτονομίας της πολιτικής και της αξιοπρέπειας των βουλευτών, καθώς περιορίζονται τα έξοδα της προεκλογικής περιόδου, ώστε να μην έχουν ανάγκη χρηματοδοτών και να μην υπάρχει διαπλοκή αυτού του επιπέδου. Είναι σημαντικό, για παράδειγμα, ότι σπάνε οι μεγάλες εκλογικές περιφέρειες όπως είναι η Β’ περιφέρεια της Αθήνας.
Το επόμενο θεσμικό νομοθέτημα του υπουργού Εσωτερικών και Δημόσιας Διοίκησης Γιάννη Ραγκούση υπολογίζεται να έρθει στη Βουλή στα μέσα Ιουνίου. Ο νέος εκλογικός νόμος προβλέπει επίσης 300 βουλευτές και όχι 200, ώστε να συνάδει και με τη διοικητική διαίρεση της χώρας που προβλέπει ο «Καλλικράτης». Θα ισχύει αφού ψηφιστεί, για τη μεθεπόμενη εκλογική αναμέτρηση, εκτός εάν ψηφιστεί από τα δύο μεγάλα κόμματα, οπότε και θα εφαρμοστεί από τις επόμενες εκλογές.
Επίσης, σε γενικές γραμμές υιοθετείται το λεγόμενο «γερμανικό μοντέλο» ένα μικτό δηλαδή σύστημα που εμπεριέχει σταυρό και λίστα, αλλά στη λογική να αναδεικνύει αυτοδύναμη κυβέρνηση και όχι κυβερνήσεις συνεργασίας.
Έτσι θα παραμείνει η αναλογική εκπροσώπηση του 87%, που επιτρέπει στο πρώτο κόμμα να παίρνει μπόνους 40 εδρών. Επί της ουσίας θα αναδεικνύεται και νικητής των εκλογών. Ο σχεδιασμός που υπάρχει προβλέπει 160 μονοεδρικές περιφέρειες στις οποίες θα εκλέγονται με ψήφο. Εισάγεται ο θεσμός πέντε βουλευτές να εκλέγονται από την ομογένεια, ενώ 135 βουλευτές θα αναδεικνύονται από λίστα. Γεγονός που συγκεντρώνει αρκετές επικρίσεις, ότι δηλαδή τα κόμματα θα γίνουν περισσότερο αρχηγικά. Έτσι όμως δίνεται η δυνατότητα σε αξιόλογους ανθρώπους, επιστήμονες κλπ να υπηρετήσουν τα κοινά χωρίς να είναι συνδεδεμένοι με τα ΜΜΕ.
Οι μονοεδρικές περιφέρειες θα βασίζονται στους νέους δήμους που θα έχουν πληθυσμό 60.000 κατοίκους ή θα είναι τμήμα νέων δήμων. Η είσοδος των κομμάτων στη Βουλή παραμένει στο 3% παρά την αντίδραση των μικρών κομμάτων.
 
piazzadelpopolo