Δευτέρα 31 Μαΐου 2010

Έπνιξαν στο αίμα την αποστολή στη Γάζα

Ισραηλινοί κομάντος επιτέθηκαν με πραγματικά πυρά σε τουλάχιστον 2 από τα 6 πλοιάρια του «στολίσκου της ελευθερίας» που μεταφέρει ανθρωπιστική βοήθεια στη Λωρίδα της Γάζας, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τουλάχιστον 1ο ακτιβιστές, οι περισσότεροι τουρκικής υπηκοότητας. (Σκηνές από την αιματηρή επίθεση στο Στόλο της Ελευθερίας από τουρκικά κανάλια στο http://www.trt.net.tr/Canli/canli.aspx?kanal=TV2&slv=0 ). Πάνω από 60 είναι οι τραυματίες μετά την επέμβαση (από ελικόπτερα) ισραηλινών κομάντος στα πλοιάρια του «στολίσκου της ελευθερίας» Σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν καταληφθεί και τα έξι πλοιάρια και οδηγούνται σε λιμάνι του Ισραήλ. Πριν από λίγο, (11.00) το SKY NEWS μετέδωσε ότι υπάρχουν πληροφορίες για 19 νεκρούς.
Μεταξύ των ακτιβιστών βρίσκονται 35 Έλληνες. Πολίτες των οποίων οι οικείοι συμμετέχουν στην ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα, μπορούν να επικοινωνούν με το τηλέφωνο +30 210 368 1730.
Σε τηλεφωνική συνομιλία –που διακόπηκε αιφνιδίως- στις 6 σήμερα το πρωί μεταξύ ενός εκ των επιβαινόντων του πλοιαρίου «Σφενδόνη» και δημοσιογράφων στην εκπομπή του “SKAΪ”, ο Βαγγέλης Πισίας πρόλαβε να πει ότι έγινε επέμβαση από ισραηλινούς στα πλοία, ότι πυροβολούσαν στο ψαχνό και ότι συνελήφθησαν οι επιβάτες και πρόσθεσε: «Είναι εγκληματίες! Να βγείτε και να το πείτε…»
Συνεχής ενημέρωση στα http://digitalship.shiptogaza.gr/ (LIVEstream) ShiptoGaza.grκαι στο www.indy.gr
Ανακοινωθέν της πρωτοβουλίας ΕΝΑ ΚΑΡΑΒΙ ΓΙΑ ΤΗ ΓΑΖΑ (περιλαμβάνει τη λίστα των ελλήνων επιβατών). ΠΗΓΗ: www.indy.gr
Ανακοινωθέν της πρωτοβουλίας ΕΝΑ ΚΑΡΑΒΙ ΓΙΑ ΤΗ ΓΑΖΑ Στις 04:50 είχαμε επικοινωνία με το ελληνικό πλοίο ¨ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ μέσω δορυφορικού τηλεφώνου. Οι Έλληνες επικεφαλής μας είπαν ότι έγινε επίθεση με πραγματικά πυρά εναντίον των δύο επιβατικών πλοίων, του ελληνικού Σφενδόνη και του τουρκικού Mavi Marmara με ελικόπτερα και φουσκωτά. Τα δύο πλοία καταλήφθηκαν. Το “ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ”, αρνείται να υπακούσει στις εντολές του Ισραηλινού Ναυτικού και συνεχίζει τον πλου του για τη Γάζα. Η επίθεση έγινε σε διεθνή ύδατα στα 80 μίλια από την ακτή εκτός ζώνης αυξημένης ευθύνης.
Οι επιβαίνοντες του πλοίου “ΕΛΕΎΘΕΡΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ”, ζητούν από το Υπουργείο Εξωτερικών και τον θάλαμο επιχειρήσεων ΝΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΟΥΝ ΜΑΖΙ ΤΟΥΣ ΣΤΟ ΔΟΡΥΦΟΡΙΚΌ ΤΗΛΕΦΩΝΟ 00881631847511 και περιμένουν οδηγίες  από την Ελληνική Κυβέρνηση. Επισημαίνουν ότι πλέουν σε διεθνή ύδατα και παραβιάζεται κατάφωρα το Διεθνές δίκαιο.
Στις 05.30 επικοινωνήσαμε με το πλοίο ¨ΕΛΕΎΘΕΡΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ μέσω δορυφορικού τηλεφώνου. Μας είπαν ότι στα πλοία που κατελήφθησαν υπάρχουν Έλληνες υπήκοοι που έχουν συλληφθεί και κακοποιηθεί. Ο Τάκης Πολίτης ανέφερε ότι ισραηλινές τορπιλάκατοι πλεύρισαν το ελληνικό φορτηγό και στις 05.54 ανέβηκαν ισραηλινοί κομμάντος στο καράβι. Οι τελευταίες λέξεις πριν διακοπεί η σύνδεση ήταν «ανεβαίνουν στο πλοίο με γάτζους, είμαστε υπό σύλληψη».
Νεότερα! Ώρα 3.32 μ.μ. Γάλλος δημοσιογράφος, την ώρα που μετέδιδε ζωντανά για το κανάλι στο οποίο εργάζεται από το λιμάνι του Ασντότ στις 3.10 το μεσημέρι, προπηλακίστηκε από “αγανακτισμένους” Ισραηλινούς που… “πανηγύριζαν” για την ύπαρξη των νεκρών! Την είδηση μετέδωσε για τη ΝΕΤ, ο ανταποκριτής της και αυτόπτης μάρτυρας του περιστατικού, Πάνος Χαρίτος. Στο λιμάνι του Ασντότ βρίσκεται προς το παρόν μόνο το πλοιάριο Chalenger. Τα υπόλοιπα (και μεγαλύτερα) παραμένουν στα ανοιχτά και αναμένεται να οδηγηθούν στο λιμάνι αφού νυχτώσει. Ενδεικτικά, στο ένα από αυτά  επιβαίνουν 500 άτομα και σε ένα άλλο, 150 άτομα. Δεν υπάρχει καμία πληροφόρηση για την κατάσταση της υγείας τους. Οι ισραηλινές αρχές μιλούν επισήμως για 15 νεκρούς. Βίαιες διαδηλώσεις είναι σε εξέλιξη στη Χάιφα. Στους δρόμους έχει βγει ο αραβικός πληθυσμός. Διαδηλώσεις σε εξέλιξη σε Άγκυρα και σε Κωνσταντινούπολη. Σε αντίστοιχα συλλαλητήρια καλούν οργανώσεις σε μεγάλες ευρωπαϊκές πόλεις.
 http://asyntaxtostypos.wordpress.com