Πέμπτη 22 Απριλίου 2010

Έτοιμος για «κάθε απόφαση που υπηρετεί το εθνικό συμφέρον» δηλώνει o Γ.Παπανδρέου

«Σήμερα η χώρα βρίσκεται σε κρίση, την χειρότερη της μεταπολίτευσης, κρίση πρωτοφανή για οποιαδήποτε ελληνική κυβέρνηση. Και το πατριωτικό μας καθήκον είναι να σώσουμε τη χώρα. Το ιστορικό μας χρέος είναι να πάρουμε κάθε απόφαση, που αποτρέπει τα χειρότερα για τους Έλληνες, κάθε απόφαση που δίνει λύσεις σε προβλήματα που για δεκαετίες προτιμούσαμε να μην αγγίζουμε, κάθε απόφαση που υπηρετεί το εθνικό συμφέρον» ανέφερε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου στην ομιλία του στον Σύνδεσμο Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ).
Ο Γ.Παπανδρέου ανέφερε ότι η κατάσταση της οικονομίας είναι πλέον γνωστή σε όλους, όπως γνωστές είναι και οι αιτίες -λάθη δεκαετιών, παραλείψεις και επανάπαυση -, όπως είπε, που μας οδήγησαν εδώ και πρόσθεσε ότι την τελευταία πενταετία τα όντως δομικά προβλήματα της χώρας, όχι απλώς δεν αντιμετωπίστηκαν αλλά διογκώθηκαν με τέτοιο τρόπο ώστε η Ελλάδα να βρεθεί απολύτως απροετοίμαστη στο χείλος του γκρεμού.

«Αυτή ήταν η κατάσταση με την οποία βρέθηκα αντιμέτωπος, η κυβέρνηση βρέθηκε αντιμέτωπη, στις αρχές του περασμένου Οκτώβρη. Αυτό το γνωρίζει ο κάθε πολίτης αυτής της χώρας, όπως όλοι οι Έλληνες γνωρίζουν που θα βρισκόμασταν σήμερα, αν με την ψήφο τους δεν είχαν αλλάξει πορεία στη χώρα πέρσι τον Οκτώβριο. Η καταστροφή θα ήταν ήδη εδώ. Η χρεοκοπία θα ήταν ήδη εδώ. Η αδυναμία του κράτους να πληρώσει μισθούς και συντάξεις θα ήταν ήδη πραγματικότητα. Αυτό το αποτρέψαμε οριστικά» υπογράμμισε ο κ. Παπανδρέου.
Ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι η κυβέρνηση βάζει τάξη στα δημόσια οικονομικά, αλλάζει τον τρόπο διακυβέρνησης, προχωρά σε ανατροπές παντού και στην ανάκτηση της αξιοπιστίας της χώρας, όντας παρούσα σε όλα τα διεθνή κέντρα αποφάσεων, προσθέτοντας, ωστόσο, ότι αυτό δεν είναι αρκετό για να λυθεί το οικονομικό και αναπτυξιακό πρόβλημα της Ελλάδας, καθώς προς τούτο χρειάζεται χρόνος και χρήμα.
Ο κ. Παπανδρέου ανέφερε ότι χωρίς την μεγάλη προσπάθεια όλων, σήμερα δεν θα υπήρχε ο ευρωπαϊκός μηχανισμός και πρόσθεσε ότι «Και για να τελειώνουμε με την παραπληροφόρηση και το στρουθοκαμηλισμό που επιδεικνύεται από πολλούς: Η Ελλάδα βρίσκεται ήδη σε επιτήρηση από την ΕΕ και το ΔΝΤ εξαιτίας των ελλειμμάτων και του χρέους που δημιούργησαν οι εγκληματικές για τον τόπο πολιτικές της ΝΔ.»
«Αυτό ακριβώς εννοώ όταν υποστηρίζω ότι μειώθηκε η εθνική μας κυριαρχία από τις εγκληματικές πολιτικές του χθες. Εξαφανίστηκαν πολλές επιλογές μας, τα περιθώρια ελιγμών που θα είχαμε σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση» είπε ο κ. Παπανδρέου προσθέτοντας ότι «μπροστά στο τρομακτικό έλλειμμα και χρέος της, η Ελλάδα δεν είχε καμία διέξοδο παρά μόνο τη δήλωση χρεοκοπίας και προσφυγή αποκλειστικά στο ΔΝΤ.»
«Τώρα έχουμε τον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης, ο οποίος θα διαθέσει από μόνος του πάνω από 30 δισ. ευρώ για φέτος - αν και όταν χρειαστεί. Ο μηχανισμός είναι δίχτυ ασφαλείας για την Ελλάδα απέναντι στα αρνητικά σενάρια, όπως παραδείγματος χάρη, να κηρύξει η Ελλάδα παύση πληρωμών, αδυναμία να πληρώσει μισθούς και συντάξεις» είπε ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι «κανένας μηχανισμός και κανένα ΔΝΤ δεν μας φταίει για όσα ζούμε και για όσες δυσκολίες αντιμετωπίζουμε».
Ο πρωθυπουργός είπε ότι είναι επιτυχία για την χώρα μας και την Ευρώπη η συγκρότηση του μηχανισμού στήριξης στον οποίο μειοψηφικά συμμετέχει και το ΔΝΤ και τόνισε ότι «σήμερα, δεν είναι ώρα ούτε για παραπληροφόρηση, ούτε για να αποπροσανατολίζουμε τη συζήτηση σπέρνοντας για μια ακόμη φορά το φόβο και τον πανικό».
«Αντί να ψάχνουμε δικαιολογίες για να παραιτηθούμε των ευθυνών μας, είναι σήμερα έκτακτη ανάγκη να μπούμε όλοι επί τω έργω, δηλαδή αν κάτι πρέπει να μας απασχολεί σήμερα αυτό είναι η προσήλωση στις μεγάλες αλλαγές που έχει ανάγκη η χώρα μας, ο πολίτης, ο επιχειρηματίας, το δημόσιο, για να ορθοποδήσει και να γυρίσει οριστικά σελίδα και αυτός είναι ο αντικειμενικός μας στόχος» είπε ο κ. Παπανδρέου.
Ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι πρέπει με την δουλειά όλων μας να απελευθερώσουμε την Ελλάδα από τα δεσμά της επιτήρησης, της δεύτερης από το 2004 και ταυτόχρονα της αυστηρότερης που προβλέπει η ΕΕ και πρόσθεσε ότι «εκεί έχουμε το βλέμμα μας και όποιος προσπαθεί να φορτώσει τα δεινά μας σε οτιδήποτε άλλο παρά στη σαθρή οικονομική, κοινωνική και πολιτική πλατφόρμα πάνω στην οποία βάδισε η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια δεν κάνει τίποτε άλλο από το να κλείνει τα μάτια μπροστά στο πρόβλημα».
Ο πρωθυπουργός ευχαρίστησε ιδιαίτερα τους ξενοδόχους και τους τουριστικούς πράκτορες για την βοήθεια που προσέφεραν στους ταξιδιώτες που έμειναν αναγκαστικά στην Ελλάδα λόγω ακύρωσης των πτήσεών τους, είπε ότι «οι έλληνες επιχειρηματίες στάθηκαν στο ύψος των περιστάσεων με υποδειγματική ανθρωπιά, αλλά και επαγγελματική συνείδηση» και επισήμανε ότι «το αναφέρω και για να απαντήσω στα τόσα πικρόχολα σχόλια για τον χαρακτήρα του Έλληνα, όπως και το τι εννοούμε όταν μιλάμε για αλλαγές σε νοοτροπίες και αντιλήψεις».