Πέμπτη 22 Απριλίου 2010

Αντιδράσεις στην πρόταση ΔΝΤ για φορολόγηση των τραπεζών

Οι ευρωπαϊκές τράπεζες επέκριναν την πρόταση του ΔΝΤ, σε παγκόσμιο επίπεδο, να φορολογηθούν οι τράπεζες, ώστε να μπορεί από ειδικό Ταμείο να χρηματοδοτούνται οι ζημιές τους από ενδεχόμενη νέα κρίση, τόνισαν δε με αυτήν την ευκαιρία ότι εάν αυτή η πρόταση υλοποιηθεί, "τότε οι ίδιες θα δυσχεραίνονται να δανείζουν".
"Εμείς, δεν ζητάμε πάντως" τέτοια φορολογία, ανέφερε μιλώντας στο Γαλλικό πρακτορείο ο τραπεζίτης Γκουΐντο Ραβέ, ο γγ της Ευρωπαϊκής τραπεζικής ομοσπονδίας.
"Θα μπορούσαμε να συζητήσουμε για τη συγκέντρωση ενός ποσού για την πρόβλεψη ζημιών μας από τυχόν κρίση" (...) "όμως δεν συζητούμε καθόλου για άλλης μορφής φορολογία, δηλαδή να αντιμετωπίζουμε μελλοντικά δύο φορολογίες", τόνισε ο ίδιος.
"Να προσθέσουμε τώρα φόρους, όπως προτείνεται από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), ασφαλώς και θα έχει επίπτωση στην κερδοφορία μας, στη διαμόρφωση των ιδίων κεφαλαίων, άρα στη δυνατότητά μας να δανείζουμε τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις", εξήγησε, ενώ απέκλεισε "το προϊόν τυχόν φορολογίας (των τραπεζών) να ενισχύει κρατικούς προϋπολογισμούς".
Υπενθυμίζεται ότι η τελευταία αυτή εκδοχή σχεδιάζεται, αυτόν τον καιρό, από τις κυβερνήσεις των Ηνωμένων Πολιτειών και της Γαλλίας.
"Αντίστροφα, το να μας βοηθούν οι κρατικοί προϋπολογισμοί κατά περιόδους, είναι κάτι επωφελές για την κοινωνία και τον φορολογούμενο, ειδικά", αποφάνθηκε ο κ. Ραβέ που, τέλος, τάχθηκε υπέρ της επιστροφής στα έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού του συνόλου τυχόν τέτοιων χρηματικών ενισχύσεων "και μάλιστα εντόκως". 
nooz