Παρασκευή, 9 Απριλίου 2010

ΣΤΑ ΑΔΥΤΑ ΤΩΝ ΤΟΚΟΓΛΥΦΩΝ !

Το σχέδιο είναι καλά στημένο. Οι απατεώνες κερδοσκόποι το εξυφαίνουν χρόνια τώρα, αναμένοντας την κατάλληλη στιγμή για την επίθεση. Όλα αυτά τα κοράκια με τα κοστούμια, τα υψηλότατα μπόνους και τις λιμουζίνες (τραπεζίτες τους λένε κάποιοι) αδυνατούν να δανείσουν την Ελλάδα, το 10ο μέλος της πρώην Ε.Ο.Κ, την χώρα που ανήκει στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την ευρωζώνη, την χώρα με τη μεγαλύτερη και αρχαιότερη ιστορία της «Γηραιάς Ηπείρου». Αδυνατούν να την δανείσουν με τα επιτόκια που την δάνειζαν μέχρι χτες, τα επιτόκια που δανείζουν σήμερα άλλες χώρες επίσης της Ε.Ε. που έχουν μεγαλύτερο εξωτερικό χρέος, μεγαλύτερες δανειακές ανάγκες, μεγαλύτερα δημοσιονομικά ελλείμματα, περισσότερη ανεργία, μεγαλύτερο πρόβλημα.
Δεν μπορούν να μας δανείσουν με επιτόκιο 1,5 - 2%, αλλά με 6 – 7% και ποιος ξέρει πόσο παραπάνω. Θεωρούν επισφαλή το δανεισμό της Ελλάδας με λογικό επιτόκιο. Πιστεύουν ότι μπορεί να χάσουν τα χρήματά τους, διότι η Ελλάδα κινδυνεύει να χρεοκοπήσει. Είναι λοιπόν υψηλό το ρίσκο και δεν το παίρνουν εύκολα.
Γιατί όμως δεν ισχύει αυτή η επισφάλεια με τα υψηλότατα επιτόκια; Όταν δανείζουν με υψηλότατα επιτόκια, κινδυνεύει λιγότερο η «επένδυσή» τους; Ή μήπως ισχύει το ακριβώς αντίθετο; Όταν δανείζουν πανάκριβο χρήμα με λογική αιμοσταγή τοκογλύφου, «καταφέρνουν» να γίνει δυσκολότερη έως αδύνατη η αποπληρωμή του δανείου. Άρα ποιο το όφελος; Η αισχροκέρδεια φυσικά! Η εκμετάλλευση της δύσκολης ώρας. Παριστάνουν το λύκο στην αναμπουμπούλα. Βλέπουν ότι «τους παίρνει» και κινούνται αναλόγως. Διαπιστώνουν ότι οι εταίρες (συγνώμη, οι εταίροι ήθελα να πω) της Ελλάδας δεν την στηρίζουν καθόλου, πουθενά και σε τίποτα και ορμούν ακάθεκτοι.
Ποιος να τους σταματήσει δηλαδή; Οι διαβεβαιώσεις της ελληνικής κυβέρνησης; Τα απίστευτα μέτρα δημοσιονομικής πειθαρχίας που πάρθηκαν; Τα πλέον δυσβάσταχτα που έρχονται; Οι θυσίες που καλείται να κάνει ο ελληνικός λαός;
Όλα αυτά και ότι άλλο προκύψει παρακάτω δεν τους αρκούν. Και ο προφανής λόγος είναι ότι δεν την γουστάρουν καθόλου αυτή την κυβέρνηση κι αυτόν τον Πρωθυπουργό. Ουρανοκατέβατος προέκυψε και πρέπει να ξεκουμπιστεί για να επανέλθει η χώρα «εις την τάξιν».
Να γυρίσουμε αισίως λοιπόν στη δεξιά συμμορία και τις παραφυάδες της. Τους γνωστούς αρλουμπολόγους, αμπελοφιλόσοφους, απατεώνες, μιζαδόρους. Όταν ξαναρχίσει η μίζα να ρέει, να δεις για πότε Γερμανοί, Άγγλοι και Γάλλοι θα μας ξανααγαπήσουν.
Διότι από αυτούς οι ντόπιοι, αλλά κυρίως και οι ξένοι, κερδοσκόποι έχουν τις απαραίτητες διαβεβαιώσεις. Με αυτούς στην εξουσία είναι απολύτως βέβαιο ότι θα επιτύχουμε μείωση των spreads. Είναι απολύτως σίγουρο ότι θα έρθει η ευρωστήριξη άμεσα, την επομένη των εκλογών. Δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ που βγήκαν τους τελευταίους μήνες από τις ελληνικές τράπεζες και κατέληξαν σε τράπεζες της Κύπρου και αλλού, θα επαναπατρισθούν. Η δεξιά συμμορία έχει τον τρόπο και τα φιλαράκια της που θα το πράξουν, φυσικά όχι χωρίς αντάλλαγμα. Και επενδύσεις σε χαρτοφυλάκια θα δούμε και χρήμα από ξένους επενδυτές και άνοδο της τουριστικής κίνησης και χαμόγελα και και και...... Ότι τραβάει η ψυχή σου.
Η χρεοκοπία της Ελλάδας είναι η μία, η ορατή, όψη του νομίσματος. Η άλλη όψη διαθέτει πολύ χειρότερο σενάριο. Από υφαρπαγή του ορυκτού πλούτου της χώρας έως πολλαπλασιασμό των γκρίζων ζωνών και την απώλεια εδαφικής ακεραιότητας και εθνικής κυριαρχίας. Σενάρια που πριν από λίγα χρόνια προκαλούσαν μόνο γέλιο, τώρα δυστυχώς προκαλούν σκεπτικισμό.
Το δίλλημα είναι μεγάλο. Και το διακύβευμα μεγαλύτερο.
logoplokies