Κυριακή 11 Απριλίου 2010

Έφτασε στην Ελλάδα Θανάσης Λερούνης

Έπειτα από επτά μήνες στα χέρια ένοπλων Ταλιμπαν στο Πακιστάν, ο πρόεδρος της ΜΚΟ «Έλληνες Εθελοντές» Θανάσης Λερούνης επέστρεψε σήμερα στην Ελλάδα. Στις πρώτες του δηλώσεις ο κ. Λερούνης ευχαρίστησε όλους όσους βοήθησαν στην απελευθέρωσή του.
«Είμαι πολύ χαρούμενος που πατάω ελληνικό έδαφος μετά από μήνες. Ένα μεγάλο συγγνώμη για την αναστάτωση και ένα μεγάλο ευχαριστώ στους ανθρώπους στο Πακιστάν, στην ελληνική κυβέρνηση και στο προσωπικό ενδιαφέρον του πρωθυπουργού, που έδρασε ως άνθρωπος και όχι ως πολιτικός» δήλωσε κατά την άφιξή του στο αεροδρόμιο «Ελ.Βενιζέλος». 
Ο κ. Λερούνης ευχαρίστησε επίσης τον ειδικό απεσταλμένο του πρωθυπουργού, πρέσβη εκ προσωπικοτήτων, Δημήτρη Δόλλη, και τον Έλληνα πρεσβευτή στο .... Ισλαμαμπάντ Πέτρο Μαυροειδή, οι οποίοι τον συνόδευσαν με την πτήση 472 του Κατάρ. Ευχαρίστησε, ακόμη, τους Έλληνες πολίτες που του συμπαραστάθηκαν. 
Ο κ. Δόλης δήλωσε ότι «κανένα αντάλλαγμα δεν εδόθη στους Ταλιμπάν».
«Είναι μια μεγάλη επιτυχία της ελληνικής κυβέρνησης, της ελληνικής διπλωματίας, του έθνους. Ο κ. Λερούνης είναι ένα παράδειγμα αντοχής, είναι ένα παράδειγμα ανθρώπου που έζησε επτά μήνες σε δύσκολες συνθήκες ζωής» είπε.
Σε ερώτηση για το εάν θα επέστρεφε στη φυλή των Καλάς, ο κ. Λερούνης απάντησε ότι «με την υποστήριξη της ελληνικής και της πακιστανικής κυβέρνησης κάποια στιγμή θα ήθελα να επιστρέψω και να συνεχίσω το έργο».
Ο Θανάσης Λερούνης είναι πρόεδρος της ΜΚΟ «Έλληνες Εθελοντές» και τα τελευταία 15 χρόνια ζούσε στην κοιλάδα Καλάς και ασχολείτο με πολιτιστικά θέματα και θέματα της κοινότητας.
Απήχθη στις αρχές του περασμένου Σεπτεμβρίου από ένοπλους Ταλιμπάν που εισέβαλαν στο σπίτι του, αφού πρώτα δολοφόνησαν σκότωσαν έναν αστυνομικό φρουρό. Μαζί με τον Θ.Λερούνη απήχθη και ένας Πακιστανός βοηθός του, ο οποίος αργότερα αφέθηκε ελεύθερος.