Τρίτη, 30 Μαρτίου 2010

Οι υπουργοί στα θρανία


Από «φροντιστήριο» για τη διαχείριση κρίσεων περνούν σήμερα οι υπουργοί της κυβέρνησης και ενδεικτικό της σημασίας που αποδίδει σ΄ αυτό ο Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου είναι το γεγονός ότι σε κάποια φάση των εντατικών μαθημάτων θα παραστεί και ο ίδιος!
Το πρωτότυπο, δίχως άλλο, «φροντιστήριο» πραγματοποιείται σήμερα μετά το μεσημέρι στα κεντρικά γραφεία του ΠΑΣΟΚ και με εντολή του Πρωθυπουργού θα το παρακολουθήσουν τα περισσότερα μέλη της κυβέρνησης, κορυφαία κομματικά στελέχη και οι περιφερειάρχες. Στόχος είναι η επιμόρφωση των μελών της κυβέρνησης και των κομματικών στελεχών στο πώς πρέπει να αντιδρούν στην περίπτωση που έχουν να αντιμετωπίσουν μια κρίση είτε στο υπουργείο είτε σε ένα κοινωνικό ζήτημα. Βασικός «φροντιστής» των υπουργών (και όσων άλλων μετάσχουν) στο «φροντιστήριο» είναι ο ειδικός σε θέματα διαχείρισης κρίσεων, καθηγητής του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ στην έδρα Τζ. Κέννεντυ, Ρόναλντ Χάιφετζ, ο οποίος μετακλήθηκε ειδικά από τον Γιώργο Παπανδρέου προκειμένου να μεταδώσει τις γνώσεις του στα μέλη της ελληνικής κυβέρνησης. Δύο ενότητες
Οι πληροφορίες φέρουν τον κ. Χάιφετζ να «διδάσκει» τους σημερινούς «μαθητές» του το πώς πρέπει να αντιδρούν σε περιόδους κρίσης, τι συγκεκριμένες κινήσεις πρέπει να κάνουν και με ποιο τρόπο να χειρίζονται ανθρώπους και καταστάσεις. Τα «μαθήματα» θα γίνουν σε δυο ενότητες, τις ακόλουθες:

α.Η ηγεσία (σ.σ.: τα πρόσωπα που την αποτελούν) σε περιόδους κρίσης β.Η στρατηγική για την αντιμετώπιση μιας κρίσης Κυβερνητική πηγή που ρωτήθηκε σχετικά, και συγκεκριμένα αν η διαχείριση κρίσεων θα αφορά και οικονομικά ζητήματα ή θα περιοριστεί μόνο σε θέματα πολιτικής προστασίας (φυσικές καταστροφές από σεισμούς, πυρκαγιές, πλημμύρες κ.λπ.), απάντησε ότι χωρίς να αποκλείονται και τα συγκεκριμένα ζητήματα η διαχείριση αφορά τη συμπεριφορά των υπουργών και των στελεχών κατά την εμφάνιση μιας κρίσης.

Υπουργικό Συμβούλιο
Στο μεταξύ ο Γιώργος Παπανδρέου, που χθες είχε σειρά τηλεφωνικών επαφών με στελέχη της κυβέρνησης, προτίθεται να συγκαλέσει μάλλον αύριο την κυβέρνηση σε άτυπο Υπουργικό Συμβούλιο προκειμένου να ζητήσει από τους υπουργούς να επιταχύνουν το κυβερνητικό έργο, το οποίο φάνηκε να παρακολουθεί- και αυτό- τις προσπάθειες του Πρωθυπουργού στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Με σύνθημα «ούτε μια μέρα χαμένη», ο κ. Παπανδρέου αναμένεται να καθορίσει και πάλι τις προτεραιότητες που θα κληθεί να υλοποιήσει η κυβέρνηση το επόμενο διάστημα, ώστε να κερδηθεί ο όποιος χαμένος χρόνος. Ο Πρωθυπουργός αναμένεται να ανακοινώσει στους υπουργούς του ότι είναι αποφασισμένος να παρακολουθεί προσωπικά και συνεχώς την υλοποίηση του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης και για τον λόγο αυτό ανά μήνα θα συγκαλεί τα αρμόδια όργανα προκειμένου να ελέγχει την πορεία εφαρμογής των μέτρων που ελήφθησαν στις 3 Μαρτίου, αλλά και προγενέστερα με την ανακοίνωση του Προγράμματος. 
ta nea