Τρίτη, 30 Μαρτίου 2010

Διακόπτεται η χρηματοδότηση των ΠΑΕ μέσω του ΟΠΑΠ

Την απόφαση να αναστείλει κάθε χρηματοδότηση του επαγγελματικού ποδοσφαίρου μέσω ΟΠΑΠ, ανακοίνωσε ο Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού Πάνος Μπιτσαξής. Αφορμή για τη λήψη αυτής της απόφασης, στάθηκε η έντονη εμφάνιση κρουσμάτων βίας το τελευταίο διάστημα στα γήπεδα. 


«Ο ΟΠΑΠ δεν πρόκειται να χρηματοδοτήσει αυτήν την αθλιότητα», δήλωσε ο γ.γ.Α. και τόνισε ότι περιμένει από την ΕΠΟ και τους φορείς του ποδοσφαίρου να αναλάβουν της ευθύνες τους.
Η αντίδραση της Πολιτείας είναι η πρώτη μετά τα κρούσματα βίας που παρατηρήθηκαν τις τελευταίες αγωνιστικές του πρωταθλήματος. Η εφαρμογή αυτού του μέτρου θα πλήξει σε μεγάλο βαθμό τους συλλόγους, καθώς θα χάσουν ένα μεγάλο μέρος των εσόδων τους που προέρχεται από τις χορηγίες του ΟΠΑΠ. Τη φετινή σεζόν οι ΠΑΕ εισέπραξαν από τον ΟΠΑΠ μέσω χορηγιών 17 εκατομμύρια ευρώ, ενώ την επόμενη χρονιά επρόκειτο να βάλουν στα ταμεία τους 19 εκατ. ευρώ. Η συνολική χρηματοδότηση από το ταμείο του ΟΠΑΠ όλων των επαγγελματικών ομάδων (Σούπερ Λίγκα, Β' και Γ' Εθνική) με τη μορφή επιχορηγήσεων αλλά χορηγιών μέσω ειδικών συμβάσεων έφτανε τα 40 εκατομμύρια ευρώ ετησίως.
Ο κ. Μπιτσαξής είχε συνάντηση με τον υπουργό Πολιτισμού Παύλο Γερουλάνο, ο οποίος το βράδυ της Κυριακής είχε επικοινωνία με τον πρόεδρο της ΕΠΟ Σοφοκλή Πιλάβιο και τον ενημέρωσε για τη λήψη της απόφασης. Ο κ. Πιλάβιος δεσμεύτηκε ότι θα αλλάξει το καταστατικό, το οποίο θα προβλέπει σαφώς βαρύτερες ποινές συγκριτικά με αυτές που ισχύουν σήμερα. Οι ποινές αυτές θα προβλέπουν ακόμα και το κλείσιμο της όποιας ΠΑΕ, σε περίπτωση επαναλαμβανόμενων κρουσμάτων βίας.
Επίσης θα υπάρξει και κώδικαςωδιοικητικών ποινών, όπως δηλαδή ισχύουν και στις υπόλοιπες ανώνυμες εταιρείες σχετικά με διάφορες παραβάσεις. Ο εν λόγω κώδικας θα καταρτιστεί από τρεις γενικούς γραμματείς τριών Υπουργείων και συγκεκριμένα από τον γενικό γραμματέα αθλητισμού, τον γενικό γραμματέα προστασίας του πολίτη και τον γενικό γραμματέα ανάπτυξης. 
http://www.enet.gr