Πέμπτη 25 Μαρτίου 2010

΄Ολοι είμαστε ΄Ελληνες

Click to enter 
*Επιστολή ενός ανώνυμου Ευρωπαίου πολίτη
  Του Ανδρέα Παπαγεωργόπουλου,

Η παρακάτω επιστολή γράφτηκε από ανώνυμο Ευρωπαίο πολίτη, με τίτλο “΄Ολοι είμαστε ΄Ελληνες”. Θυμίζει το γνωστό ισπανικό διαφημιστικό σλόγκαν του υπουργείου Οικονομικών “ Όλοι είμαστε Εφορία”, προφανώς για να έχουν όλοι φορολογική συνείδηση, και δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα “Τι Ευρώπη θέλουμε” του Ιδρύματος Alternativas, ένα Παρατηρητήριο της Ισπανικής Εξωτερικής Πολιτικής. Μεταφράζω, όσο καλύτερα μπορώ, τα κυριότερα σημεία της, ίσως γιατί οι ημέρες, πέρα από την επικαιρότητα, είναι και ...πονηρές, κυρίως για τους συμβολισμούς στο περιεχόμενο.

“Τώρα, με μεγάλη καθυστέρηση, οι Ευρωπαίοι ηγέτες πήραν το μήνυμα ότι η οικονομική κρίση στην Ελλάδα ή σε οποιαδήποτε άλλη χώρα της Ευρωπαϊκής ΄Ενωσης μας αφορά όλους. Για τον απλούστατο λόγο ότι όλοι έχουμε το ίδιο νόμισμα, το ευρώ, με αποτέλεσμα τα ελλείμματα και τα χρέη του καθενός από εμάς να επηρεάζουν τους υπόλοιπους. Στην πραγματικότητα δεν ξέρουν τι να κάνουν. Πριν από καιρό άρχισε μια ενδιαφέρουσα συζήτηση στην Ευρώπη για το πως θα εξευρεθούν οι μηχανισμοί αντιμετώπισης παρόμοιων καταστάσεων.

Οι κυβερνήσεις της Γερμανίας, της Γαλλίας κι άλλων χωρών πρότειναν την δημιουργία ενός Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου, προφανώς γιατί μερικοί κουράστηκαν να πληρώνουν τον λογαριασμό μόνο οι ίδιοι και οι ίδιοι. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είναι αντίθετη, γιατί έτσι θα χάσει δύναμη. ΄Αλλοι λένε ότι η Ελλάδα πρέπει να προσφύγει στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, κάτι που θα ήταν προσβλητικό για την Ε.Ε., πέρα από αναγνώριση αποτυχίας του ευρώ. Υπάρχουν και άλλοι που από καιρό τώρα υπεραμύνονται ότι η Ε.Ε. χρειάζεται μια αυθεντική Εφορία, ένα είδος θησαυροφυλάκιου για να επιλύει κοινά προβλήματα πάνω σε μια κοινή οικονομική πολιτική.

Αλλά αυτό δεν είναι δυνατόν να γίνει με τον σημερινό γελοίο προϋπολογισμό της Ε.Ε, που είναι μόνο 1,1% του ΑΕΠ, από το οποίο 40% πάει στην Κοινή Αγροτική Πολιτική. ΄Ασε που δεν ξοδεύεται όλο! Η Ισπανία, χώρα προεδρεύουσα αυτό το εξάμηνο, πρέπει να πάρει θέση. Κατά την γνώμη μου η Ε.Ε. δεν μπορεί να συνεχίσει ομαλά την λειτουργία της χωρίς κοινή οικονομική πολιτική, πέρα από το κοινό νόμισμα και την ΕΚΤ. Χρειάζεται μια αρμονική κοινή φορολογική πολιτική, με ένα πραγματικό προϋπολογισμό. Η καλύτερη φόρμουλα είναι οι ηγέτες της Ε.Ε. να φτιάξουν μια Ευρωπαϊκή Εφορία. Επείγει να γίνει κάτι. Για να ενισχύσουμε και την κοινή ευρωπαϊκή κυριαρχία μας”.
'Ενας Ευρωπαίος πολίτης.