Πέμπτη 25 Μαρτίου 2010

«Φτερό στον άνεμο» η Κέρκυρα

altΒορά των μεγάλων εργολαβικών συμφερόντων χαρακτηρίζει, με ανακοίνωση της, η Περιβαλλοντική Παρέμβαση η Αντινιώτη την Κέρκυρα στο όνομα της δήθεν πράσινης ανάπτυξης, όπως χαρακτηριστικά τονίζει.
 Η συγκεκριμένη ανακοίνωση έχει το εξής περιεχόμενο: 
Βορά των μεγάλων εργολαβικών συμφερόντων αποτελεί ήδη η Κέρκυρα και τα Διαπόντια Νησιά, στο όνομα της δήθεν πράσινης ανάπτυξης. Γίνεται πολύς λόγος για το Αιολικό Θαλάσσιο Πάρκο στη Βορειοδυτική Κέρκυρα, ενώ στον ορεινό όγκο του Παντοκράτορα προωθήθηκαν στα μουλωχτά οι σχετικές αδειοδοτήσεις.
Στην Εταιρεία Enova Hellas Windenergie AE λίγο πριν τις εκλογές, τις 24/09/09 χορηγήθηκε η με αριθ. ΡA9591 άδεια παραγωγής για Αιολικό Πάρκο, ισχύος 24 MW, κοντά στους Μιχαλακάδες, σε υψόμετρο 790 μέτρων και στα 650 μέτρα από το Νεκροταφείο του χωριού Σπαρτίλας του Δήμου Φαιάκων. Πρόκειται για 12 συνολικά Ανεμογεννήτριες, τύπου Enercon E70 και ύψους 119 μέτρων με βάση επί οικοπέδου εμβαδού 3.959 τ. μ. Το έργο είναι κατηγορία Α2 και την Έγκριση Περιβαλλοντικών ‘Όρων (ΕΠΟ) δεν την χορηγεί το ΥΠΕΧΩΔΕ αλλά ο Περιφερειάρχης.
Η ίδια Εταιρεία αποχαρακτήρισε με την υπ’ αριθμόν 27697/π.ε/20-01-10 δασική έκταση εμβαδού 9.269,90 τ. μ. στην θέση Παλιοχώραφα – Φουρνιές, Άνω Κορακιάνας βορείως των Γαζάτικων, προφανώς για την εγκατάσταση Υποσταθμού. Ασφαλείς πληροφορίες λένε ότι προ τριών εβδομάδων η εταιρεία ζήτησε από την Νομαρχία ΕΠΟ (Έγκριση Περιβαλλοντικών Όρων) για την κατασκευή εκεί Υποσταθμού. (Σ΄αυτή την περίπτωση, λόγω μεγέθους, το έργο έχει χαρακτηριστεί Β3 και τους Περιβαλλοντικούς όρους τους δίνει ο Νομάρχης).
Η Εταιρεία SPIDER Ενεργειακή ΑΕ (του ομίλου Μυτιληναίος) αιτείται ομοίως άδεια για την θέση Βίγλα του Όρους Παντοκράτορα (στα όρια Δήμου Κασσωπαίων – Δήμου Θιναλίων) για Αιολικό Πάρκο ισχύος 18MW (ΡΑΕ 10/06/09).
Η Εταιρεία SPIDER Ενεργειακή ΑΕ έχει ήδη από 12-05-08 Άδεια Παραγωγής Αιολικού Πάρκου (ΡΑ4825) ΑΔ00547 στην θέση Τσούκα Δήμου Παλ/καστριτών – Δήμου Φαιάκων, ισχύος 15,30 MW.
Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δ. Θιναλίων τις 31 Ιουλίου 2009 συζητήθηκε το θέμα και είχε τίτλο: «Αιολικό Πάρκο (Ανεμογεννήτριες) – διευθέτηση προσβάσεων».
Πληροφορίες από το Κασσώπι λένε ότι ανάλογη συζήτηση έγινε το καλοκαίρι στο Δημοτικό Συμβούλιο Κασσωπαίων με θετική Γνωμοδότηση και συναίνεση της Δημοτικής Αρχής για χρήση του Λιμένα της Ημερολιάς για την εκφόρτωση των γιγάντιων Ανεμογεννητριών…
Θετική Γνωμοδότηση έχει δώσει, σύμφωνα με παλιότερα δημοσιεύματα του τοπικού Τύπου και ο Δήμος Φαιάκων στην εταιρεία SPIDER για το προαναφερόμενο Αιολικό Πάρκο στην θέση Τσούκα (Πυλίδες).
Εφτασφράγιστο μυστικό αποτελούν οι παραπάνω εξελίξεις για τη Νομαρχία. Ενώ τα Αιολικά πάρκα είχαν εισαχθεί σαν θέμα στη σχετική συζήτηση του Νομαρχιακού Συμβουλίου τις 2 Μαρτίου 2010, μίλησαν μόνο για την Βορειοδυτική Κέρκυρα, και για τον Παντοκράτορα ΤΣΙΜΟΥΔΙΑ. Φοβούμενοι νέες αποκαλύψεις, δεν άφησαν κανέναν ενεργό πολίτη ούτε εκπρόσωπο περιβαλλοντικής οργάνωσης να μιλήσει.
Ας αναρωτηθούν οι Κερκυραίοι, αν για το καλό μας συμβαίνουν όλα αυτά. Αν για το καλό μας, αποφασίζουν κάποιοι για μας, χωρίς εμάς.
Ας αναρωτηθούμε ακόμη γιατί η Κέρκυρα, που αναλογικά, σύμφωνα με τη σχετική οδηγία της Ε.Ε. θα όφειλε έως το 2020 να παράγει μόνο 10 μεγαβάτ ενέργειας, ήτοι 20% της κατανάλωσης του Νομού, που είναι 50 MW, ποσοστό που θα μπορούσε να το καλύψει άνετα με ΔΥΟ ΜΟΝΟΝ ανεμογεννήτριες Χ 5 MW εκάστη, θα πρέπει να τροφοδοτεί το Δίκτυο της ΔΕΗ με χιλιάδες Μεγαβάτ; Για να μεταβληθεί από ένα σπάνιου φυσικού κάλους νησί, σε βιομηχανική περιοχή κι από «Ναυαρχίδα» του Τουρισμού σε μια «πράσινη Πτολεμαϊδα» παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας;
Ως ενεργοί πολίτες που αγωνιζόμαστε για την προστασία του Φυσικού μας Περιβάλλοντος, αν οφείλουμε μια φορά να είμαστε υπέρ της Πράσινης Ενέργειας, οφείλουμε δέκα φορές να είμαστε αντίθετοι, όταν αυτή καταστρέφει το Περιβάλλον. Όταν μάλιστα κάτω από την πράσινη μάσκα κρύβονται τα αδηφάγα μεγάλα συμφέροντα και όχι μόνο.
Σπύρος Α. Σαλβάνος
«ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ Η ΑΝΤΙΝΙΩΤΗ»
http://www.corfupress.com