Πέμπτη 4 Μαρτίου 2010

«Πράσινη» κόντρα στο Νομαρχιακό για τη μετεγκατάσταση του νοσοκομείου

alt
 Ενδοπασοκική μάχη αποδείχθηκε η χθεσινοβραδινή συνεδρίαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου για τη μετεγκατάσταση του νοσοκομείου. Με την πρόταση του συμβούλου Τάκη Μεταλληνού συμφώνησε η παράταξη Πουλημένου αλλά όχι οι σύμβουλοι της δικής του παράταξης...
Παρόντες στη συνεδρίαση, ο βουλευτής του ΚΚΕ (και πρώην νομαρχιακός σύμβουλος) Μπάμπης Χαραλάμπους, ο πρόεδρος της ΕΓΕΣΥΚ Αντώνης Γεωργόπουλος, η πρόεδρος του Ενιαίου Σωματείου Εργαζομένων στο ΕΣΥ Κέρκυρας Ντ. Ιωάννου και ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Α. Μαρτζούκος.

Με τρεις απόψεις

Η συζήτηση για το αν θα πρέπει να μετεγκατασταθεί αμέσως το νοσοκομείο ανεξαρτήτως προσλήψεων ή αν θα πρέπει να διεκδικηθούν πρώτα προσλήψεις για να γίνει δεκτή από την τοπική κοινωνία η μεταφορά, άλλαξε ρότα και μετατράπηκε σε... αριθμολογία για το πόσα άτομα προσωπικό είναι τα απολύτως αναγκαία για τη μεταφορά.
Οι τρεις γραμμές που επικράτησαν στη συζήτηση, αναφέρονται στη διεκδίκηση 50 προσλήψεων, στη διεκδίκηση 150 προσλήψεων ή στη λειτουργία του μισού (σε εμβαδό) κτιρίου, όσο είναι και το ποσοστό των πληρωμένων θέσεων από τον οργανισμό του νοσοκομείου.

Ενδοπασοκική διαμάχη

Ο Τάκης Μεταλληνός πρότεινε την άμεση μετεγκατάσταση με την προϋπόθεση πρόσληψης 50 ατόμων, υποστηρίζοντας ότι αυτό αποτελεί μία ρεαλιστική διεκδίκηση στη δύσκολη συγκυρία που διανύουμε. Πρόταση που έγινε δεκτή από την παράταξη της πλειοψηφίας, όχι όμως και από τους συμβούλους της παράταξης Μαχειμάρη οι οποίοι εμφάνισαν άλλες και... περισσότερες γραμμές. Ο Αλέκος Μιχαλάς υποστήριξε ότι θα πρέπει να προσληφθούν περισσότεροι, ο Στάθης Κουλουρίδης έκανε λόγο για τουλάχιστον 150 άτομα.
Θέση δεν πήρε ο Κώστας Γρηγορόπουλος, ο οποίος σύμφωνα με συγκλίνουσες πληροφορίες, θα αναλάβει –εκτός συγκλονιστικού απροόπτου- τη θέση του διοικητή του νοσοκομείου σήμερα ή, το αργότερο, αύριο.
Η πρόταση Μεταλληνού, αφού κατέδειξε την απουσία συνοχής στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ (το οποίο και... εκτός Νομαρχιακού Συμβουλίου, σε επίπεδο στελεχών, δεν εμφανίζει ενιαία θέση), υπερψηφίσθηκε τελικά από την πλειοψηφούσα παράταξη αλλά όχι από τους συμβούλους της παράταξης Μαχειμάρη.

Δικό της ψήφισμα η ΝΑΣΥ

Οι σύμβουλοι της ΝΑΣΥ απέφυγαν να μιλήσουν για αριθμό προσλήψεων, υποστηρίζοντας ότι θα πρέπει να γίνει δυναμική διεκδίκηση της αναβάθμισης του δημόσιου συστήματος υγείας και της πλήρωσης όλων των κενών θέσεων προσωπικού.

Οι εκπρόσωποι ιατρών και εργαζομένων

Ο πρόεδρος της ΕΓΕΣΥΚ Αντώνης Γεωργόπουλος πρότεινε τη μεταφορά στο νέο κτίριο αλλά να λειτουργήσει το μισό: «Με το σημερινό προσωπικό, οι προδιαγραφές του νόμου, οι οποίες επιβάλλουν τρία άτομα ανά κρεβάτι, δείχνουν να είναι δυνατόν να λειτουργήσουν μόνο 130 κρεβάτια και τα υπόλοιπα τμήματα να κλειδωθούν».
Το Σωματείο Εργαζομένων στο νοσοκομείο υπερασπίστηκε τη θέση να γίνουν πρώτα 150 προσλήψεις και μετά να γίνει η μεταφορά. Μάλιστα η κυρία Ιωάννου δήλωσε ότι προσανατολίζονται σε κινητοποιήσεις και προανήγγειλε τρίωρη στάση εργασίας και στη συνέχεια 24ωρη απεργία αλλά δεν καθόρισε ακριβώς το χρόνο.
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης ακούστηκαν πολύ σοβαρές διαπιστώσεις που οδηγούν σε ανησυχητικά συμπεράσματα ως προς την παροχή περίθαλψης στο νοσοκομείο.
Φαίνεται, από όσα ειπώθηκαν, πως η κατάσταση στο νοσοκομείο χειροτερεύει όσο περνάει ο καιρός διότι συνταξιοδοτούνται γιατροί, γίνονται συνέχεια αιτήσεις για αποσπάσεις σε άλλους οργανισμούς του δημοσίου ή σε άλλες περιοχές. Έτσι σύμφωνα με τον πρόεδρο του Ιατρικού συλλόγου και τον πρόεδρο της ΕΓΕΣΥΚ κινδυνεύουν με κλείσιμο η παιδιατρική κλινική, η νευρολογική, δεν υπάρχει ήδη δερματολόγος και νευροχειρούργος ενώ ο παθολογοανατόμος είναι σε απόσπαση στο Υπουργείο. Πολλά δε τμήματα σήμερα λειτουργούν οριακά και με την αποχώρηση ενός ατόμου θα σταματήσουν να λειτουργούν.
http://www.corfupress.com