Τρίτη 16 Φεβρουαρίου 2010

Συγκάλυψη του χρέους πρότεινε στην Ελλάδα η Goldman Sachs


Πρόταση της αμερικανικής τράπεζας Goldman Sachs να βοηθήσει την Αθήνα στη συγκάλυψη μέρος του δημοσίου χρέους απέρριψε στις αρχές Νοεμβρίου η κυβέρνηση Παπανδρέου.
Όπως αποκαλύπτουν οι New York Times, ηγετικό κλιμάκιο της Goldman Sachs επισκέφθηκε την Αθήνα προτείνοντας στην κυβέρνηση ένα «επενδυτικό εργαλείο» που θα μετέφερε το χρέος του ελληνικού συστήματος υγείας στα επόμενα χρόνια, με αποτέλεσμα το έλλειμμα να εμφανίζεται χαμηλότερο. (Η εφημερίδα παρομοιάζει το σύνθετο τραπεζικό προϊόν με τα δάνεια μεταφοράς υπολοίπου που συνάπτουν οι καταναλωτές προκειμένου να αναβάλουν την πληρωμή των χρεών από πιστωτικές κάρτες).
Η προσφορά –που θα έπαιρνε τη μορφή ανταλλαγής συναλλάγματος- απερρίφθη από την ελληνική κυβέρνηση. Σύμφωνα, όμως, με τους New York Times, παρόμοιες πρακτικές είχαν εφαρμοσθεί και στο παρελθόν, και συγκεκριμένα το 2001, οπότε η Ελλάδα προσπαθούσε να εμφανίσει χαμηλά ελλείμματα προκειμένου να γίνει δεκτή στην Νομισματική Ένωση.
Όπως επισημαίνεται στο δημοσίευμα, προϊόντα που είχαν σχεδιασθεί από τις Goldman Sachs και JPMorgan –παρόμοια με εκείνα που οδήγησαν στην διεθνή κρίση του χρηματοπιστωτικού συστήματος- είχαν στο παρελθόν γίνει απόδεκτά όχι μόνο από ελληνικές αλλά και από ιταλικές κυβερνήσεις, προκειμένου να συγκαλυφθούν τα ελλείμματα. Οι αμερικανικές τραπέζες παρείχαν ρευστότητα με αντάλλαγμα μελλοντικές πληρωμές από τις κυβερνήσεις, και απαλειφή των χρεών από τα επίσημα στατιστικά. Η Ελλάδα –σύμφωνα με το δημοσίευμα- είχε εκχωρήσει τις απαιτήσεις της για τέλη των αεροδρομίων και το φόρο στα τυχερά παιχνίδια (αναφέρεται ότι οι συνολικές πληρωμές για τη συμφωνία του 2001 ανήλθαν στα 300 εκατομμύρια δολάρια).
Μάλιστα, ορισμένες από τις κρυφές συμφωνίες πήραν ονόματα από την ελληνική μυθολογία και δύο από αυτά είχαν ονομασθεί «Αίολος» και «Αριάδνη».
Πηγή του υπουργείου Οικονομικών που επικαλούνται οι New York Times, δεν διέψευσε τις επαφές με τις τράπεζες, διευκρίνισε ωστόσο ότι η κυβέρνηση δεν έχει συνάψει καμία συμφωνία. Οι Goldman και η JPMorgan αρνήθηκαν να σχολιάσουν τις πληροφορίες.
ΤΑ ΝΕΑ