Σάββατο 6 Φεβρουαρίου 2010

ΤΟ ΓΥΑΛΙ ΡΑΓΙΣΕ !...

Τα λεχθέντα από τον πρωθυπουργό στο διάγγελμα της Τρίτης έπαιξαν το ρόλο τους σε επίπεδο ευρωπαϊκών οργάνων κι υπήρξε το πολυπόθητο «ναι» στο Πρόγραμμα Σταθερότητας κι Ανάπτυξης, δεν έμειναν, όμως δυστυχώς, μόνο σ΄ αυτό. Τα μέτρα που μπουμπουνήθηκαν ξαφνικά, πάγωσαν τον ελληνικό λαό, ανεξάρτητα από επί μέρους αριθμούς και στοιχεία, πέρα από τις όποιες οικονομικές επιπτώσεις τους.
Υπήρξε ζημιά στο κυρίαρχο χαρακτηριστικό της σχέσης, που είχε δημιουργηθεί και παρέμεινε, ακόμα, ανάμεσα στην κυβέρνηση του Γ. Παπανδρέου και της μεγάλης πλειοψηφίας των ελλήνων : σ΄ αυτό της εμπιστοσύνης !...

Μπορεί να υπάρχει η κατανόηση της έκτασης των προβλημάτων και της βαρύτητας των πιέσεων, πλην όμως, το γυαλί ράγισε, ως αποτέλεσμα και της τακτικής, που ακολουθήθηκε, σχετικά με την ενημέρωση της κοινής γνώμης και τον προσανατολισμό της.
Πρόκειται για εξέλιξη, η οποία θα επιδράσει πολλαπλά στη συνέχιση της κυβερνητικής δραστηριότητας, φυσικά με δυσμενείς συνέπειες. Με την καχυποψία να θρονιάζεται, πλέον, ως κυρίαρχο γνώρισμα κάθε προσέγγισης και εκτίμησης του κυβερνητικού έργου, το αύριο δεν θα μοιάζει, σχεδόν σε τίποτα, με το χθες.


Το «πάγωμα των μισθών» και η «αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης» δεν επισκιάζουν μόνο τα υπόλοιπα μέτρα, που λήφθηκαν ή θα ληφθούν, σε καθαρά οικονομικό επίπεδο, τα οποία συγκροτούν το λεγόμενο «οικονομικό πακέτο» και κινούνται, εν πολλοίς, προς την σωστή κατεύθυνση, όπως π.χ. την πάταξη της φοροδιαφυγής. Ρίχνουν την επιβαρυντική σκιά τους και στις πολιτικές πρωτοβουλίες, που εξελίσσονται και σε άλλους τομείς.
΄Άλλωστε, όπως κατά κόρο έχει υποστηριχθεί και αναλυθεί, η αναγέννηση της χώρας, επιδιώκεται με – προγραμματικά - πολιτικά μέτρα και μεταρρυθμίσεις σ΄ όλα τα επίπεδα κι όχι, μόνο, στο οικονομικό. Υπ΄ αυτό το πρίσμα οι δράσεις στα ζητήματα της διοικητικής διάρθρωσης της χώρας, της καταπολέμησης της διαφθοράς, της εξυγίανσης της Δικαιοσύνης και πολλών άλλων, τίθενται αντιμέτωπες με την αυξημένη δυσπιστία της κοινωνίας.

Κι όλ΄ αυτά για δυο μέτρα ; Ναι, για δυο μέτρα, τα οποία, όμως, είχαν αποκτήσει τα χαρακτηριστικά των «ταμπού», τόσο από την καταχρηστική χρησιμοποίησή τους στο παρελθόν, όσο και από την κατηγορηματικότητα με την οποία το ΠΑΣΟΚ, είχε αποκλείσει, όχι μόνο προεκλογικά, αλλά, φευ, και μετεκλογικά, τη λήψη τους !...