Δευτέρα 8 Φεβρουαρίου 2010

Ανησυχία Παπανδρέου για την "κρυφή ατζέντα" της έκτακτης Συνόδου Κορυφής

Του Γιάννη Αγγέλη
Η Αθήνα περιμένει αυτή την εβδομάδα τα «νέα» να έρθουν από ένα μικρό... πάρκο στις Βρυξέλλες. Εκεί την Πέμπτη, ο νέος πρόεδρος της Ε.Ε. κ. Χέρμαν Βαν Ρόμποϊ θα υποδεχθεί τους 27 ηγέτες της Ε.Ε. στο απομονωμένο κτίριο της Βιβλιοθήκης Solvay και σε μία συνάντηση χωρίς ατζέντα θα κριθεί το πώς και πότε θα «τρέξει» το φημολογούμενο σχέδιο «αυτοάμυνας» της ευρωζώνης.

Εκεί ο κ. Παπανδρέου -μαζί με τους συνάδελφούς του από την Ιβηρική χερσόνησο- θα μάθει αν οι κ.κ. Μέρκελ και Σαρκοζί αποφάσισαν τελικά ή όχι, να «σπρώξουν» την Κομισιόν -δίνοντας παράλληλα εγγυήσεις στην ΕΚΤ- να ετοιμασθεί για ένα σχέδιο «έκτακτης ανάγκης» για ενδεχόμενη διάσωση χώρας-μέλους της ΟΝΕ.

Ισχυρές ενδείξεις για μια τέτοια απόφαση, παράλληλα με την Αθήνα, περιμένουν η Λισσαβόνα και η Μαδρίτη.

Ο κ. Ρόμποϊ ως «επί θητεία» πλέον πρόεδρος της Ε.Ε., έχει διαλέξει το συγκεκριμένο κτίριο ως τόπο φιλοξενίας της έκτακτης Συνόδου Κορυφής «για να μείνουν τα ΜΜΕ όσο πιο μακριά γίνεται από τις άτυπες συζητήσεις που θα γίνουν στη διάρκεια της συνάντησης...», όπως εξηγούν αξιωματούχοι της κοινοτικής προεδρίας.

Πληροφορίες που έχουν διαρρεύσει τις τελευταίες ημέρες από τις Βρυξέλλες αναφέρουν ότι οι «Ευρωπαίοι» έδωσαν σήμα στην τελευταία συνάντηση των υπουργών οικονομίας του G-7 που έγινε στην Αρκτική Ζώνη του Καναδά ότι δεν πρόκειται να μείνουν με δεμένα τα χέρια απέναντι στην πίεση που έχει αρχίσει να διογκώνεται απειλητικά στην ευρωπαϊκή αγορά ομολόγων.

Το νέο στοιχείο είναι ότι αυτή την φορά δεν θα περιορισθούν σε «αποτρεπτικές δηλώσεις» ούτε σε δηλώσεις στήριξης κάποιων χωρών (π.χ. της Ελλάδας και της Πορτογαλίας), αλλά θα δρομολογήσουν «μέτρα» που θα περιορίζουν τη δυνατότητα υψηλής μόχλευσης που εξακολουθούν να διαθέτουν οι «παίκτες» στις αγορές κεφαλαίου πολλαπλασιάζοντας έτσι την ικανότητα άσκησης πιέσεων και κερδοσκοπίας στα ομόλογα.

Η πρόθεση είναι αυτή, αλλά άγνωστο είναι το πώς θα προχωρήσει μια τέτοια πρωτοβουλία καθώς ο «ενδιάμεσος» σ’ αυτή την αγορά είναι οι μεγάλες διεθνείς τράπεζες οι οποίες ανακάμπτουν από την κρίση κερδίζοντας μέσα από αυτές τις αγορές... Εκεί αρχίζουν και τα προβλήματα γιατί μια κίνηση μεγαλύτερου περιορισμού της μόχλευσης (δηλαδή της δυνατότητας κινητοποίησης πολλαπλάσιων, από τα διαθέσιμα, κεφαλαίων) δεν μπορεί να γίνει μόνο από την Ε.Ε., θα πρέπει να ακολουθηθεί και από τις ΗΠΑ, κάτι που ακόμα κάθε άλλο παρά συμφωνημένο είναι.

Στην Αθήνα παρακολουθούν τις εξελίξεις αυτές αλλά η ανησυχία έχει αρχίσει και πάλι να κορυφώνεται καθώς αποδείχθηκε για άλλη μια φορά ότι οι πιέσεις για την προώθηση ενός αυστηρού Προγράμματος δραστικών περικοπών στο έλλειμμα «δεν είναι επαρκής λόγος για να σταματήσει η πίεση στα ελληνικά ομόλογα...».

Το πρόβλημά μας, παρατηρούσε αρμόδιο κυβερνητικό στέλεχος στο Capital.gr, είναι «αν θα έχουμε το χρόνο να κρατηθούμε στα πόδια μας μέχρι να κινηθούν οι διαδικασίες αυτοάμυνας της ευρωζώνης...».

Το πρώτο σήμα για το πώς θα κινηθούν οι «αυτοάμυνες» της ευρωζώνης αναμένεται να δοθεί μετά την κατ’ ιδίαν συνάντηση που σύμφωνα με μη διασταυρωμένες πληροφορίες, θα έχουν οι κ.κ. Μέρκελ, Σαρκοζί Τρισέ και Ρόμποϊ, την Πέμπτη σε ένα από τα γραφεία της Βιβλιοθήκης Solvey στις Βρυξέλλες.
http://citypress-gr.blogspot.com