Κυριακή, 14 Φεβρουαρίου 2010

Παρέλαση γαλάζιων υπουργών στην ατζέντα Χριστοφοράκου - συνεπωνυμία ο Ρουσόπουλος

Κορυφαίοι γαλάζιοι υπουργοί την περίοδο διακυβέρνησης της Ν.Δ. φιγουράρουν σχεδόν σε καθημερινή βάση στην ατζέντα του πρώην ισχυρού άνδρα της Ζίμενς Ελλάδος Μιχάλη Χριστοφοράκου. Συνεπωνυμία αποτελεί η αναφορά στον κ. Θ. Ρουσόπουλο καθώς το όνομα που αναφέρεται στις ατζέντες Χριστοφοράκου δεν ανήκει στον πρώην υπουργό. Αντίθετα, πρόκειται, σύμφωνα με πληροφορίες, για στενό συνεργάτη του πρώην ισχυρού άνδρα τις Ζίμενς.
Η παρέλαση των πολιτικών προσώπων διαπιστώνεται με την ανάγνωση του ημερολογίου που κρατούσε για λογαριασμό του άλλοτε διευθύνοντος συμβούλου του γερμανικού κολοσσού η έμπιστη γραμματέας του Αικατερίνη Τσακάλου, το οποίο αποτελεί μέρος της ογκωδέστατης δικογραφίας για την υπόθεση των μαύρων ταμείων της Ζίμενς, η οποία αριθμεί περίπου 90.000 σελίδες.

Οι πρώην υπουργοί που αναγράφονται τακτικότερα στις σελίδες του επίμαχου ημερολογίου το διάστημα 2005- 2007, επί των ημερών της Ν.Δ.- κατά τις χειρόγραφες σημειώσεις της κ. Τσακάλου- είναι οι κ.κ. Γιώργος Βουλγαράκης, Γιώργος Αλογοσκούφης, Ντόρα Μπακογιάννη και Μιχάλης Λιάπης.
Επιπλέον, υπάρχουν ονομαστικές αναφορές και σε άλλους υπουργούς όπως οι κ.κ. Γιάννης Παπαθανασίου, Ευριπίδης Στυλιανίδης και Αθανάσιος Νάκος, ενώ κατ΄ επανάληψιν αναφέρονται ο βουλευτής Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Γιάννης Αγγέλου, τότε υπ΄ αριθμόν δύο στο Μέγαρο Μαξίμου.
Συχνές επαφές, όπως προκύπτει από το ημερολόγιο, είχε ο Μιχάλης Χριστοφοράκος με την έμπιστη συνεργάτιδα του επίτιμου προέδρου της Ν.Δ. Σάκη Κυπραίου, αλλά και με τον πρώην διοικητή της Εθνικής Τράπεζας κ. Τάκη Αράπογλου.
Η γραμματέας Μητσοτάκη. Την πρωτιά στις σημειώσεις Χριστοφοράκου για το έτος 2007 έχει η γραμματέας του κ. Μητσοτάκη Σάκη Κυπραίου, καθώς το όνομά της αναφέρεται 16 φορές σε διαφορετικές ημερομηνίες. Από το ημερολόγιο, πάντως, δεν λείπει κανένας αγώνας της αγαπημένης του ποδοσφαιρικής ομάδας, του Ολυμπιακού, οι αναμετρήσεις της οποίας είναι αποτυπωμένες... διεξοδικά στις σημειώσεις του κατηγορουμένου.

Οι περισσότερες εγγραφές είναι ονομαστικές χωρίς να περιλαμβάνονται άλλες σημειώσεις ή επεξηγήσεις.
«Υποστήριξη» Αλογοσκούφη. Χαρακτηριστικές είναι οι ακόλουθες καταγραφές, στις οποίες αποτυπώνονται και οι σχέσεις που είχε μαζί τους ο κ. Χριστοφοράκος: ●5 Οκτωβρίου 2005: «Αλογοσκούφης Support» (σ.σ. υποστήριξη).
●10 Οκτωβρίου 2005: «Μπακογιάννη - τηλεφωνικό κέντρο». Στην ίδια εγγραφή υπάρχει η εξής υποσημείωση: «κόστος 8.878, τιμή πώλησης:
13.120- 35%/ επόμενη εβδομάδα». ●22 Νοεμβρίου 2005: «”Αθ...” μίλησε με το γραφείο Αλογοσκούφη με τον “Γ”, τον παρέπεμψε στην κυρία “Σ” με την οποία μίλησε ότι έχουν περάσει από τη Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή και τώρα βρίσκονται στο γραφείο του Υπουργού». Σε διπλανή στήλη υπάρχει μάλιστα χειρόγραφη η εξής παραπομπή: «Τροποποίηση ιδρυτικού Νόμου ΟΠΕΠ».
●24 Δεκεμβρίου 2005: «Πρόσκληση Βουλγαράκη στον Ιππικό Όμιλο».
●10 Ιανουαρίου 2006: Γράφει «Λιάπης-Σιούφας». Και στην επόμενη σειρά «C4Ι, Καραϊσκάκη / Επίσκεψη Πρωθυπ. γερμανικού κρατιδίου». ●6 Απριλίου 2006: «Σιούφας, Λιάπης, Παπαθανασίου, Αγγέλου, Τζοβλάς, Αλογοσκούφης».

Επισημάνσεις νομικών. Σε κάθε περίπτωση, όπως επισημαίνουν νομικοί, μόνο η αναφορά των ονομάτων στο ημερολόγιο Χριστοφοράκου δεν μπορεί να αποτελέσει στοιχείο ποινικής αξιολόγησης στην ανοιχτή έρευνα για την υπόθεση των μαύρων ταμείων της Ζίμενς. Και αυτό, όπως εξηγούν, γιατί δεν μπορεί εκ των υστέρων να ποινικοποιούνται οι κοινωνικές σχέσεις, εκτός αν από τον συνδυασμό άλλων στοιχείων της δικογραφίας προκύπτει άλλου είδους ύποπτη διασύνδεση πίσω από τα καταγεγραμμένα ραντεβού. Σε αυτή την περίπτωση, προσθέτουν, η δικογραφία θα έπρεπε να είχε διαβιβαστεί στη Βουλή, τα μέλη της οποίας έχουν αποκλειστική αρμοδιότητα να ερευνήσουν τυχόν ποινικές ευθύνες υπουργών
ta nea