Παρασκευή 29 Ιανουαρίου 2010

ΕΙΠΕ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΜΕ Τ΄ ΟΝΟΜΑ ΤΟΥΣ !

Την αναμενόμενη σημαντική πολιτική παρέμβασή του, έκανε ο Γ. Παπανδρέου στο Νταβός, τόσο μιλώντας στη διάρκεια του Συμποσίου, όσο και στις συνεντεύξεις που έδωσε, στο περιθώριό του.
Δεν φταίει η ευρωζώνη για την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, σημείωσε ο πρωθυπουργός, νωρίτερα, στη διάρκεια ομιλίας του στο παγκόσμιο οικονομικό φόρουμ του Νταβός. Ο Γ. Παπανδρέου επέρριψε τις ευθύνες στο εσωτερικό της χώρας, ενώ υπογράμμισε ότι "είμαστε αποφασισμένοι και πιστεύουμε ότι η ευρωζώνη αποτελεί πλεονέκτημα για την Ελλάδα και την Ευρώπη".
Πρόσθεσε ότι "η ευρωζώνη έχει υπάρξει, παρά τις δυσκολίες που μπορεί να έχει, πολύ σημαντική για εμάς... Οι ευθύνες ανήκουν σε εμάς. Δεν θέλω να κάνω μικροπολιτική, αλλά κατά την προηγούμενη διακυβέρνηση υπήρχε αρκετή κακοδιαχείριση".
Ο κ. Παπανδρέου συμπλήρωσε: "Δημιουργήσαμε πολλή διαφθορά στα υψηλότερα κλιμάκια και δεν λάβαμε τα απαραίτητα διαρθρωτικά μέτρα για να αλλάξουμε την οικονομία, να κινήσουμε την οικονομία, να την κάνουμε πιο ανταγωνιστική. Τα προβλήματα αυτά εντάθηκαν λόγω της διεθνούς κρίσης".

Tην οργισμένη αντίδραση του Γιώργου Παπανδρέου προκάλεσε το κερδοσκοπικό παιγνίδι που έχει οδηγήσει τα επιτόκια δανεισμού της ελληνικής οικονομία σε ιστορικό ρεκόρ. Ο έλληνας πρωθυπουργός χρησιμοποίησε σκληρή γλώσσα, κάνοντας λόγο για "σπέκουλα μέσω φημών", ενώ αναφέρθηκε και σε συγκεκριμένα δημοσιεύματα, κατονομάζοντας τους "Φαϊνάνσιαλ Τάιμς.
Ο Γ. Παπανδρέου έκανε τη σχετική αναφορά μιλώντας σε πάνελ στο οποίο μετείχαν, επίσης, ο Ισπανός πρωθυπουργός Χοσέ Λουίς Θαπατέρο κι ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν Κλοντ Τρισέ.
Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι υπάρχει επίθεση κατά της Ευρωζώνης για πολιτικούς και οικονομικούς λόγους και για την επίθεση αυτή χρησιμοποιήθηκαν χώρες, όπως η Ελλάδα. Ωστόσο, σημείωσε "η Ελλάδα κατάφερε μόλις πρόσφατα να πάρει περισσότερα χρήματα σε δάνεια από εκείνα τα οποία ζήτησε κι αυτό ήταν μία ψήφος εμπιστοσύνης στη χώρα και αυτό παρά τις φήμες που είχαν προηγηθεί".
"Σύμμαχος" του Γ. Παπανδρέου ο Ισπανός πρωθυπουργός, ο οποίος τόνισε ότι υπάρχουν πολλοί οι οποίοι επιτίθενται στο ευρώ και είναι αυτοί που δεν τους αρέσει η ύπαρξή του. Γι΄ αυτό, επεσήμανε ο Ισπανός πρωθυπουργός, πρέπει να ενισχύσουμε το συνεργασία και το συντονισμό σε ευρωπαϊκό επίπεδο, θέση την οποία υιοθέτησε ο κ. Γ. Παπανδρέου, προσθέτοντας ότι με τον τρόπο αυτό θα δοθεί απάντηση στις επιθέσεις κατά της Ευρωζώνης.
Από την πλευρά του, ο Ζαν Κλοντ Τρισέ αναφερόμενος στην Ευρωζώνη, τόνισε ότι υπάρχουν πολλά προβλήματα, αλλά κάθε χώρα έχει διαφορετικά από την άλλη. Όλοι, τόνισε, είμαστε υπό πίεση και απευθυνόμενος στους δύο παριστάμενους πρωθυπουργούς, της Ελλάδας και της Ισπανίας, είπε ότι είναι δική σας ευθύνη να αντιμετωπίσετε τα προβλήματα στις χώρες σας. Έχετε προβλήματα, αλλά έχετε και προγράμματα, ανέφερε χαρακτηριστικά και τάχθηκε υπέρ της βελτίωσης, όπως είπε, της εποπτείας των οικονομιών των χωρών της Ευρωζώνης.