Σάββατο 23 Ιανουαρίου 2010

Γ.Παπανδρέου: «Ζητώ το δικαίωμα να κάνουμε μια νέα αρχή»

Μήνυμα προς τους αγρότες απέστειλε από το βήματης Βουλής ο Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, ζητώντας τους να κάνουν μαζί με την κυβέρνηση μια νέα αρχή, προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα. Προσέθεσε επίσης ότι «τα μπλόκα δεν λύνουν αλλά δημιουργούν νέα, μεγάλα, προβλήματα στη χώρα και πλήττουν ανεπανόρθωτα την εικόνα του ελληνικού κράτους στο εξωτερικό». Μετά την ομιλία Παπανδρέου οι αγρότες της Συντονιστικής Επιτροπής των 14 νομών συμφώνησαν να συναντηθούν με την υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Κ. Μπατζελή την Κυριακή το μεσημέρι στην Αθήνα. Απαντώντας σε επίκαιρες ερωτήσεις που κατέθεσαν στη Βουλή οι αρχηγοί των κομμάτων της ήσσονος αντιπολίτευσης με αφορμή τις αγροτικές κινητοποιήσεις ο κ. Παπανδρέου ανέφερε επίσης ότι «δεν υπάρχουν λεφτά για μερεμέτια, δεν υπάρχει κανένα απολύτως περιθώριο να ικανοποιηθούν διάφορα οικονομικά αιτήματα που σποραδικά και απρογραμμάτιστα ακούγονται», διεμήνυσε ο Πρωθυπουργός.
«Τέλος στα λεφτά για συντεχνιακές διευθετήσεις που δεν αντέχουν πάρα μόνο μερικούς μήνες και μετά επανέρχονται τα μπλόκα, έφθασε η ώρα ριζικών αλλαγών», ανέφερε χαρακτηριστικά. «Ξεκινήσαμε μία διαδικασία ευρύτατου διαλόγου για ανατροπές και όχι μερεμέτια, οι στόχοι είναι σαφείς: να καταστεί η ελληνική αγροτική οικονομία βιώσιμη και ανταγωνιστική». Οπως ανέφερε ο κ. Παπανδρέου, «πάνω από όλα χρειάζεται να θεμελιώσουμε μία σε βάθος αγροτική μεταρρύθμιση σε ένα πράσινο μοντέλο πράσινης ανάπτυξης. Να αναδείξουμε τα σημαντικά πλεονεκτήματα που έχει αυτός ο τόπος. Μαζί μπορούμε να βρούμε τις λύσεις».
Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η κυβέρνηση είναι έτοιμη για ειλικρινή διάλογο με τους αγρότες και πρόσθεσε πως ο διάλογος αποτελεί τη μόνη λύση και τους κάλεσε να γίνουν «συμμέτοχοι στη μεγάλη αλλαγή».
«Τα μπλόκα στους δρόμους δημιουργούν προβλήματα στη χώρα, σε αυτήν την κρίσιμη στιγμή κάνουν τεράστια ζημιά και στην εικόνα της πατρίδας. Δεν αντέχει άλλο η Ελλάδα να διασύρεται και να λοιδορείται».
«Δεν επικαλούμαι τον πατριωτισμό για να κρύψω τα προβλήματα, αλλά είναι μια αλήθεια ότι η αξιοπιστία της χώρας μας κρίνεται καθημερινά. Ό,τι λέγεται, αποδελτιώνεται και πηγαίνει στα γραφεία του κάθε οικονομικού παράγοντα διεθνώς. Οι εικόνες κάνουν τον γύρο του κόσμου, είναι στο στόχαστρο η Ελλάδα. Αυτό σημαίνει πως πρέπει να είμαστε ακόμα πιο υπεύθυνοι. Η απουσία πατριωτικής προσπάθειας θα βλάψει όλους, και ιδιαίτερα τους πιο αδύναμους, την αγροτιά» συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός. «Οι προηγούμενες ηγεσίες δεν έκαναν τίποτα για να εμποδίσουν την παράνομη εισαγωγή προϊόντων στην Ελλάδα. Δεν θα ανεχθούμε τέτοιες πρακτικές», ανέφερε ο Γιώργος Παπανδρέου και συνέχισε:
«Τα πεντέμισι χρόνια ώθησαν τους νέους αγρότες στα όρια της οικονομικής εξαθλίωσης. Αποπληρώνουμε τις εκκρεμείς επενδύσεις των νέων αγροτών γιατί το δικαιούνται. Όλοι οι έλληνες αντιλαμβάνονται το μέγεθος της κρίσης την οποία βιώνουμε. Εκεί μας οδήγησαν εγκληματικές πολιτικές εγκατάλειψης, κατασπατάλησης του δημόσιου πλούτου. Κοινός παρανομαστής των πολιτικών αυτών ήταν η κατάφορη αδικία και ραγδαία επιδείνωση των μεσαίων στρωμάτων και της αγροτιάς».
ΤΑ ΝΕΑ