Τετάρτη 16 Δεκεμβρίου 2009

Από το "sorry, dad" στο "my way"...

Η συμπεριφορά ενός παιδιού που μόλις έσπασε το βάζο με την μαρμελάδα είναι λίγο πολύ γνωστή. Όταν στερέψει από δικαιολογίες, όταν σταματήσει να ρίχνει το φταίξιμο για το σπασμένο βάζο σε γάτες, σκύλους, καιρικά φαινόμενα και εξωγήινους θα παραδεχτεί ότι αυτό το έσπασε λέγοντας με χαμηλωμένο το κεφάλι, "Συγνώμη, μπαμπά δεν θα το ξανακάνω". Η υπόσχεση του φυσικά θα διαρκέσει τόσο, όσο χρειάζεται η μητέρα του να τοποθετήσει το καινούργιο βάζο στο ράφι και να προσπαθήσει - στα κρυφά και πάλι - να το πάρει.
Η συμπεριφορά της χώρας απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση μοιάζει, εδώ και πολλά χρόνια, το ίδιο παιδική. Ανακαλύπτοντας συνεχώς φανταστικούς και μη εχθρούς ο Κώστας Καραμανλής και οι οικονομικοί υπουργοί του προσπαθούσαν κάθε χρόνο να πείσουν την Ε.Ε ότι για την κατάντια της οικονομίας φταίνε άλλοι. Και όταν οι δικαιολογίες έπεφταν στο κενό έσκυβαν το κεφάλι ζητούσαν συγνώμη και έδιναν την υπόσχεση ότι θα κάνουν ότι οι Ευρωπαίοι τους πουν για να μην επαναληφθεί. Όλα αυτά, φυσικά, μέχρι την έναρξη εφαρμογής του προϋπολογισμού.
Ο Παπανδρέου στις Βρυξέλλες λειτούργησε με εντελώς διαφορετική φιλοσοφία. Αντί να πάει, απολογητικά, με σκυμμένο κεφάλι αποφάσισε να αντιμετωπίσει τους Ευρωπαίους σαν ίσος προς ίσον και κατάφερε να εισπράξει την αρχική τους συμφωνία σε ένα διαφορετικό σχέδιο από αυτό που μας πρότειναν. Βασίστηκε τόσο στην διαπραγματευτική του ικανότητα όσο και στην πολύ λογική διαπίστωση ότι η χώρα μας έχει τεράστιες διαφορές από τις χώρες της κεντρικής και βόρειας Ευρώπης.
Όλα αυτά τα χρόνια η Ε.Ε μας προτείνει σκληρά μέτρα που αφορούν τους μισθούς και τις συντάξεις, ο εύκολος δρόμος, δηλαδή. Ποτέ, όμως, δεν τόλμησε να μας προτείνει μείωση των αμυντικών μας δαπανών. Ίσως γιατί Γαλλία και Γερμανία εισπράττουν κάθε χρόνο από εμάς τεράστια ποσά από την αγορά όπλων. Δεν είχαν ποτέ τολμήσει να μας προτείνουν αντιμετώπιση της διαφθοράς, ίσως γιατί πολλές εταιρίες μεγάλων συμφερόντων (βλ. Siemens) εδώ και χρόνια βολεύονται από το καθεστώς ανομίας που επικρατεί στους διαγωνισμούς του δημοσίου - και όχι μόνο.
Σε μια χώρα όπου κάθε χρόνο χάνονται δεκάδες δισεκατομμύρια σε όπλα, στημένους διαγωνισμούς, προμήθειες στα νοσοκομεία, μαϊμού - σωματεία (μόνο στον αθλητισμό το 50% των σωματείων - πάνω από 9.000 - που εισπράττουν επιχορήγηση υπάρχουν μόνο στα χαρτιά) η Ε.Ε είναι ανίκανη να προσφέρει ουσιαστικές προτάσεις εξόδου από την κρίση. Γι΄αυτό και όταν ο Πρωθυπουργός τους έβαλε στο τραπέζι τα δεδομένα προτείνοντας λύσεις δεν είχαν παρα να συμφωνήσουν με αυτές.
Την Παρασκευή ο Γιώργος Παπανδρέου έγινε ο πρώτος Έλληνας, Πρωθυπουργός που είπε ξεκάθαρα στους Ευρωπαίους, "my way", χωρίς αστείες δικαιολογίες. Αυτό που χρειάζεται τώρα είναι η κυβέρνηση να κάνει το σχέδιο πράξη, μέσα στα επόμενα χρόνια. Από αυτό θα κριθεί η επιτυχία ή η αποτυχίας της...
http://proxeirotetradio.blogspot.com