Τετάρτη 16 Δεκεμβρίου 2009

Μυαλά Ξυράφια!

Η νεανική ψηφιακή καινοτομία έχει σήμερα την τιμητική της με την απονομή βραβείων στα κοφτερά μυαλά, τα «ξυράφια» του λογισμικού από την Υπουργό Παιδείας Α. Διαμαντοπούλου, την Ευρωπαία επίτροπο για την Κοινωνία της Πληροφορίας Βιβιάν Ρέντιγκ, τον Γενικό Γραμματέα Πληροφοριακών συστημάτων Διομήδη Σπινέλη και τον Διευθυντή Πληροφορικής του MediaLabτου ΜΙΤ Μιχάλη Μπλέτσα.
Οι βραβευθέντες φοιτητές συμμετείχαν στον διαγωνισμό «xirafia.gr» με αντικείμενο την δημιουργία ανοικτού καινοτόμου λογισμικού για την Ψηφιακή Προστασία του Περιβάλλοντος στον ευρωπαϊκό χώρο. Τα προγράμματα που δημιούργησαν αφορούν στην ηλεκτρονική παρακολούθηση και πρόληψη καταστροφών στο φυσικό περιβάλλον, ψηφιακές δράσεις για την εξοικονόμηση ενέργειας, την παρακολούθηση της ενεργειακής απόδοσης, δράσεις για την πολιτική προστασία κλπ. Ο διαγωνισμός αποτελεί δράση Αριστείας της Ψηφιακής Στρατηγικής και χρηματοδοτείται από Εθνικούς πόρους και πόρους της Ε.Ε., στο πλαίσιο του Προγράμματος «Κοινωνία της Πληροφορίας». Στόχος του είναι:

* η κινητοποίηση των φοιτητών, ώστε να μάθουν να αξιοποιούν τις τεχνολογίες και την πληροφορική για εφαρμογές με ορατό αποτέλεσμα, σε θέματα που απασχολούν κάθε Ευρωπαίο πολίτη, όπως το περιβάλλον,
* η δημιουργία εργαλείων λογισμικού για την προστασία του περιβάλλοντος από Έλληνες φοιτητές για την Ευρωπαϊκή Ένωση.
* η ανάδειξη της δημιουργικότητας και της καινοτομικής σκέψης του ελληνικού επιστημονικού δυναμικού στο Ευρωπαϊκό περιβάλλον.

Οι νικητές βραβεύτηκαν, με έπαθλα συνολικού ύψους 14.000 ευρώ. Η τελετή βράβευσης πραγματοποιήθηκεστο Ιδρυμα Εικαστικών Τεχνών και Μουσικής Β & Μ Θεοχαράκη. Ανάμεσα στις πολλές και αξιόλογες προτάσεις που εξετάστηκαν από την Επιστημονική Επιτροπή Αξιολόγησης, οι τρείς που ξεχώρισαν με σειρά προτεραιότητας είναι οι:

1. «Eco Truck»: Διαδικτυακή εφαρμογή για τη βελτίωση της διαδικασίας συλλογής χαρτιού προς ανακύκλωση.


Συμμετέχοντες: Κατερίνα Σιδηροπούλου και Νικόλαος Μπεζιργιάννης, Πανεπιστήμιο Μακεδονίας Οικονομικών και Κοινωνικών Επιστημών, Τμήμα Εφαρμοσμένης Πληροφορικής. Οι νικητές θα μοιραστούν το έπαθλο των 6.000 ευρώ. Βαθμολογία 8,06/10. Οnline εφαρμογή ανοιχτού λογισμικού που απευθύνεται σε εταιρίες ή απλούς πολίτες που επιθυμούν να διαθέσουν χάρτινη ύλη προς ανακύκλωση. Μέσω του Eco Truck, η συλλογή της ανακυκλώσιμης ύλης από τα φορτηγά αποκομιδής μπορεί να γίνει γρήγορα και με τρόπο πιο αποδοτικό και φιλικό προς το περιβάλλον, ακολουθώντας δρομολόγιο που επιτρέπει την μείωση κατανάλωσης καυσίμων, την καλύτερη δυνατή εξυπηρέτηση των σημείων παραλαβής, σε λιγότερο χρόνο, με μικρότερο κόστος μεταφοράς, και με μικρότερη επιβάρυνση του περιβάλλοντος.

2. «e-Receipt»: Σύστημα έκδοσης ηλεκτρονικών αποδείξεων και λογαριασμών που καταργεί την εκτύπωση, με στόχο τη μείωση κατανάλωσης χαρτιού. Συμμετέχοντες: Κυριάκος Τούμπας, Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών και Βαλεντίνος Ευριπίδου, Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Τμήμα Πληροφορικής. Οι νικητές θα μοιραστούν το έπαθλο των 4.000 ευρώ. Βαθμολογία 8,01/10. Το e-Receipt αποτελεί ένα ολοκληρωμένο σύστημα έκδοσης ηλεκτρονικών αποδείξεων, που καταργεί την ανάγκη εκτύπωσης των εγγράφων αυτών και κατά συνέπεια μειώνει αισθητά την κατανάλωση χαρτιού. Η ηλεκτρονική διαχείριση των αποδείξεων μπορεί να επιφέρει και επιπλέον οφέλη, όπως προβολή και αποθήκευση όλων των αποδείξεων των αγορών του χρήστη μέσω της ιστοσελίδας του συστήματος, υπολογισμό χρήσιμων στατιστικών, κ.λπ.

3. «e-cology»: Διαδικτυακή πλατφόρμα συλλογής και οπτικοποίησης δεδομένων περιβαλλοντικής ρύπανσης, μέσω κινητού τηλεφώνου. Συμμετέχοντες: Σαράντης Μακούδης, Πανεπιστήμιο Πειραιώς, Τμήμα Διδακτικής της Τεχνολογίας και Ψηφιακών Συστημάτων, και Κωνσταντίνος Καρακατσιώτης, Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Τμήμα Φυτικής Παραγωγής. Οι νικητές θα μοιραστούν το έπαθλο των 3.000 ευρώ. Βαθμολογία 7,66/10. Πρόκειται για μία πλατφόρμα ανοιχτού λογισμικού για κινητά τηλέφωνα, η οποία δίνει τη δυνατότητα στους χρήστες να κάνουν περιβαντολλογικές μετρήσεις στη περιοχή στην οποία βρίσκονται: μετατρέπει ουσιαστικά το κινητό τηλέφωνο σε ένα φορητό μετρητή ρύπων. Στη συνέχεια οι μετρήσεις, συνοδευόμενες από τη γεωγραφική θέση στην οποία μετρήθηκαν, στέλνονται σε έναν κεντρικό server, στον οποίο αναλύονται και συνδυάζονται με τις μετρήσεις των υπόλοιπων χρηστών της περιοχής, παράγοντας ολοκληρωμένη ενημέρωση/καταμέτρηση.
http://www.tovima.gr