Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου 2009

«Οι εργολάβοι κλέβουν ένσημα και μισθούς»

Κλέβουν το Δημόσιο με αυτόν τον τρόπο, καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι

«Οι εργολάβοι μάς κλέβουν σε μισθούς και σε ένσημα, ενώ οι ίδιοι κερδίζουν καθώς λυμαίνονται το Δημόσιο και τους εργαζόμενους», κατήγγειλε η διοίκηση του σωματείου εργολαβικών καθαριστριών και φυλάκων Κεντρικής Μακεδονίας, σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου. Κλέβουν το Δημόσιο με αυτόν τον τρόπο, καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι Παρούσα και η Βενετία Μανωλοπούλου, καθαρίστρια σε εταιρεία στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» της Θεσσαλονίκης, που πριν από δέκα μέρες κατήγγειλε ότι άγνωστοι προκάλεσαν φθορές, με καυστικό υγρό, στο αυτοκίνητό της. Η ατομική σύμβαση, που έχει υπογράψει χωρίς να γνωρίζει το περιεχόμενό της, γράφει ότι αμείβεται με 6,19 ευρώ την ώρα, όμως η ίδια παίρνει μόνο 3,75 ευρώ, μας εξήγησε και απάντησε στον πρόεδρο του ΛΑΟΣ Γιώργο Καρατζαφέρη, που από το βήμα της Βουλής αναρωτήθηκε πώς είναι δυνατόν μια καθαρίστρια να έχει πολυτελές αυτοκίνητο, ως εξής:
«Δουλεύω 7 χρόνια στο αεροδρόμιο και τα δύο τελευταία χρόνια καθάριζα και μια τράπεζα, αλλά δεν άντεξα άλλο. Εφευγα από το σπίτι πριν από τις 5 το πρωί και γύριζα στις 7.30 μ.μ. Ετσι έπαιρνα 900 ευρώ το μήνα και αγόρασα ένα μεταχειρισμένο SEAT Ibiza του 2002, με τις οικονομίες και δάνειο 3.500 ευρώ. Εχω 115 ευρώ να δίνω για την εξόφληση του δανείου. Νομίζω ότι είχε κακή πληροφόρηση ο κ. Καρατζαφέρης». «Δεν είναι δυνατόν πολιτικοί που ζητούν την ψήφο του λαού να ασχολούνται με τι αυτοκίνητο έχουν οι εργαζόμενοι και όχι με τα προβλήματα των εργαζομένων σε εργολάβους», παρατήρησε η πρόεδρος του σωματείου, Ιωάννα Καλούση.
Παράλληλα, μίλησε και για φαινόμενα υποκρισίας, μετά το περιστατικό με το αυτοκίνητο της Μανωλοπούλου, αφού, όπως είπε, παρουσιάζονται ως φίλοι και σωτήρες της ακόμα και οι υπεύθυνοι για το «έγκλημα» των εργολαβιών. Σε ό,τι αφορά το υπουργείο Εργασίας, τόνισε ότι έστειλε μεν δύο ειδικούς επιθεωρητές εργασίας, οι οποίοι έκαναν έλεγχο στην εταιρεία όπου εργάζεται η Μανωλοπούλου, αλλά μετά την έκδοση του πορίσματος δεν περιμένει τίποτε περισσότερο από την επιβολή κάποιου προστίμου, το οποίο θα είναι απειροελάχιστο μπροστά στα κέρδη της. Σύμφωνα με την πρόεδρο του σωματείου, οι εργολαβικές εταιρείες κλέβουν δημόσιο χρήμα, διότι άλλος είναι ο αριθμός των εργαζομένων που προβλέπουν οι συμβάσεις και πληρώσουν οι δημόσιοι οργανισμοί και πολύ μικρότερος είναι ο πραγματικός αριθμός των εργαζομένων.
Για την ίδια εργαζόμενη, η εταιρεία εμφανίζει ότι παίρνει 633 ευρώ μισθό με 21 ημερομίσθια τον ένα μήνα και με 21 ημερομίσθια 295 ευρώ τον άλλο μήνα. Καθαρίστριες στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο και στο «Ιπποκράτειο» νοσοκομείο έχουν προσφύγει στη Δικαιοσύνη, ενώ η Ι. Καλούση διαμαρτυρήθηκε πως οργανισμοί του Δημοσίου γνωρίζουν τι συμβαίνει με τις εργολαβικές εταιρείες κι όμως εξακολουθούν να τους αναθέτουν την καθαριότητα. «Να πού πάνε τα λεφτά, κ. Παπανδρέου», είπε απευθυνόμενη στον πρωθυπουργό.
enet