Τρίτη, 29 Δεκεμβρίου 2009

«Φως» με κλίνες ΜΕΘ και νοσηλευτές

«Φως στο τούνελ» βλέπουν έπειτα από 10 χρόνια οι εντατικολόγοι στη χώρα μας, μετά και τη χθεσινή επίσημη δήλωση του πρωθυπουργού για άνοιγμα 77 κλινών Μονάδων Εντατικής Θεραπείας, καθώς δεκάδες κρεβάτια ΜΕΘ δεν μπορούσαν να λειτουργήσουν λόγω έλλειψης προσωπικού, ενώ πανάκριβος εξοπλισμός έμεινε αναξιοποίητος και είναι πλέον άχρηστος.

Ο Γ. Παπανδρέου χθες στο Αττικό Νοσοκομείο, όπου εξήγγειλε το άνοιγμα 77 κλινών σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας και την πρόσληψη 3.000 νοσηλευτών

Ο Γ. Παπανδρέου χθες στο Αττικό Νοσοκομείο, όπου εξήγγειλε το άνοιγμα 77 κλινών σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας και την πρόσληψη 3.000 νοσηλευτών Ο πρωθυπουργός εξήγγειλε και προσλήψεις 3.000 νοσηλευτών, ωστόσο οι προσλήψεις αυτές χαρακτηρίζονται «σταγόνα στον ωκεανό», καθώς υπολογίζεται ότι χρειάζονται τουλάχιστον 25.000... Ολα αυτά τα χρόνια είχε επισημανθεί επανειλημμένως πως χιλιάδες άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους κάθε χρόνο στη χώρα μας, επειδή δεν βρέθηκε κρεβάτι σε ΜΕΘ για να νοσηλευθούν, ενώ η λίστα αναμονής καθημερινά ξεπερνά πολλές φορές τους 30-40 ασθενείς! Το 25% των κλινών ΜΕΘ της χώρας παρέμεναν σταθερά κλειστές, κυρίως εξαιτίας έλλειψης νοσηλευτικού προσωπικού και κατά δεύτερο λόγο εξαιτίας έλλειψης ιατρικού προσωπικού, ενώ αν αυτές ήταν ανοιχτές, θα μπορούσαν να σωθούν κάθε χρόνο περίπου 3.400 ασθενείς!

«Αναβάθμιση»

«Ηδη παραδίδουμε 77 νέες κλίνες σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας στα δημόσια νοσοκομεία, ώστε να αναβαθμιστεί η δημόσια υγεία», δήλωσε ο Γιώργος Παπανδρέου κατά τη χθεσινή του επίσκεψη στο Αττικό Νοσοκομείο, στην οποία συνοδευόταν από την υπουργό Υγείας Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου και την υφυπουργό Υγείας Φώφη Γεννηματά. «Λέγαμε τα ίδια και τα ίδια εδώ και δέκα χρόνια, χωρίς αποτέλεσμα», επισήμανε χθες στην «Ε» ο πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Εντατικής Θεραπείας, Απόστολος Αρμαγανίδης, «όμως για πρώτη φορά είδαμε να γίνεται κάτι, καθώς από τις αρχές Νοεμβρίου υπήρξε συμμετοχή και στενή συνεργασία της Εταιρείας με τις επιτροπές του υπουργείου Υγείας αλλά και με το ΚΕΕΛΠΝΟ.

Εγινε ο πρώτος σχεδιασμός και υπολογίζουμε να φτάσουμε σύντομα στη λειτουργία 150 κλινών ΜΕΘ, ώστε να φτάσουμε συνολικά στις 600. Το πρόβλημα θα μπορούμε να πούμε ότι έχει λυθεί, όταν θα εξαλειφθεί η λίστα αναμονής, όμως ιδανικά η χώρα μας χρειάζεται 1.000 κλίνες ΜΕΘ. Το σημαντικό είναι ότι έγινε επιτέλους η αρχή». «Την επόμενη χρονιά», πρόσθεσε ο κ. Παπανδρέου, «θα μπορέσουμε να στελεχώσουμε ακόμη περισσότερο τα νοσοκομεία μας. Οπως έχουμε πει, έχουμε δεσμευθεί για την πρόσληψη τουλάχιστον 1.000 γιατρών, ενώ θα κάνουμε διαγωνισμό για την πρόσληψη 3.000 νοσηλευτών. Και αυτό σημαίνει ότι η δημόσια υγεία θα είναι πολύ πιο προσβάσιμη και ποιοτική για τους πολίτες της χώρας μας».

http://www.enet.gr