Σάββατο 12 Δεκεμβρίου 2009

Ο Κερκυραίος Αρθούρος Ζερβός πρόεδρος της ΔΕΗ

altΟ Κερκυραίος καθηγητής Αρθούρος Ζερβός, είναι και επισήμως ο νέος πρόεδρος της ΔΕΗ. Ο κ. Ζερβός συναντήθηκε ήδη με τους εργαζομένους της επιχείρησης, ενώ η τοποθέτησή του εγκρίθηκε από την Επιτροπή Θεσμών της Βουλής.
Εγκρίθηκε από την Επιτροπή Θεσμών της Βουλής ο ορισμός του Αρθούρου Ζερβού στη θέση του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της ΔΕΗ. Υπέρ ψήφισαν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και του ΛΑΟΣ, ενώ θετικά ήταν τα σχόλια εκ μέρους της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ.

Βιογραφικό

Ο Αρθούρος Ζερβός γεννήθηκε το 1952 στην Κέρκυρα από όπου έφυγε για να σπουδάσει. Είναι κάτοχος των πτυχίων ΒSc και ΜSc από το Πανεπιστήμιο του Πρίνστον των ΗΠΑ και των πτυχίων DΕΑ (Diplome d΄Εtudes Αpprofondies) και ΡhD (Diplome de Docteur- Ιngenieur) από το Πανεπιστήμιο Ρ. και Μ. Curie της Γαλλίας.
Είναι καθηγητής του Τομέα Ρευστών της Σχολής Μηχανολόγων Μηχανικών του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου από το 1982 και πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΕRΕC), της Ευρωπαϊκής Ενωσης Αιολικής Ενέργειας (ΕWΕΑ) και του Παγκοσμίου Συμβουλίου Αιολικής Ενέργειας (GWΕC).
Επίσης, είναι αντιπρόεδρος του Παγκοσμίου Δικτύου Πολιτικής για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.
Έχει υλοποιήσει περίπου 60 προγράμματα έρευνας, ανάπτυξης και επίδειξης, χρηματοδοτούμενα κυρίως από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, και είναι αρχισυντάκτης του περιοδικού «Ιnternational Journal of Sustainable Εnergy» και μέλος της συντακτικής επιτροπής του διεθνούς περιοδικού «Ιnternational Journal of Wind Εnergy».
Στην Κέρκυρα είχε αναλάβει επικεφαλής του προγράμματος RECITE– Rebuild, για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, που υλοποίησε η ΑΝΕΔΚ του δήμου Κερκυραίων την περίοδο 1992 – 1995.
Προ μηνών είχε επισκεφθεί την Κέρκυρα ως ομιλητής σε ημερίδα του Δήμου Φαιάκων για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στο Σωκράκι.

Πρώτες δηλώσεις

Στις πρώτες του δηλώσεις ενώπιον της Επιτροπής Θεσμών, μάλιστα, ο κ. Ζερβός δεσμεύτηκε να δώσει έμφαση στην βελτίωση των παρεχομένων υπηρεσιών της επιχείρησης, αλλά και στην τεχνολογική της ανανέωση, με μια όσο το δυνατόν πιο γενναία στροφή στις ανανεώσιμες πηγές. Διευκρίνισε ακόμη πως το βασικό καύσιμο για τα αμέσως επόμενα χρόνια, θα παραμείνει ο λιγνίτης, αλλά με αντικατάσταση δύο παλαιών λιγνιτικών σταθμών -αρχής γενομένης το 2011- και με σταδιακή αντικατάσταση των λιθανθράκων με ανανεώσιμες πηγές.
« Όραμά μου είναι το 2050, να στηριζόμαστε για τον ηλεκτρισμό μονάχα σε ΑΠΕ, γιατί μακροπρόθεσμα, δεν υπάρχει άλλος δρόμος», είπε χαρακτηριστικά. Και πρόσθεσε: «Δεν δέχθηκα αυτή τη δουλειά για τα λεφτά: Δεν διεκδικώ, ούτε έκανα καμία τέτοιου είδους διαπραγμάτευση».

http://www.corfupress.com