Κυριακή 13 Δεκεμβρίου 2009

Κατακτητές της Κοπεγχάγης - 1 MINUTE TO SAVE THE WORLD - WORLD WAR III


Αεροδρόμιο Μακεδονία, έτος 2035. Το ιδιωτικό αεροσκάφος μεταφέρει στη Θεσσαλονίκη νερό. Είναι το πολυτιμότερο αγαθό της εποχής, αλλά μέχρι να φθάσει στο κέντρο της πόλης άνθρωποι πεθαίνουν. Το φιλμάκι καταλήγει με το μήνυμα: «Μην αφήσετε να συμβεί κάτι τέτοιο. Εξοικονομήστε νερό».
«Μέσα σε ένα λεπτό και τρία δευτερόλεπτα θελήσαμε να αποτυπώσουμε στην εικόνα μια μικρογραφία των εθνοτήτων, όπου άνθρωποι σκοτώνονται για ένα μπουκάλι νερό». Μαζί με τον συμφοιτητή του Μενέλαο Παμπουκίδη πήραν μέρος σε πανευρωπαϊκό φεστιβάλ για το περιβάλλον και κέρδισαν το πρώτο βραβείο. Με το ίδιο φιλμάκι τους, το World War ΙΙΙ διαγωνίσθηκαν στη συνέχεια σε διεθνή διαγωνισμό που έγινε τον περασμένο μήνα στο Λονδίνο. Η ταινία τους, μαζί με άλλες εννέα, θα προβληθεί στη Σύνοδο της Κοπεγχάγης για την κλιματική αλλαγή.
«Η σκέψη ήρθε πριν απο 7 μήνες, όταν αποφασίσαμε να συμμετάσχουμε αρχικά σε ένα Πανευρωπαϊκό Φεστιβάλ ενός λεπτού με τίτλο “Τhink. Αct. Change.” (Σκέψου. Δράσε. Άλλαξε.) για το περιβάλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όταν διαβάσαμε ότι ο Γ΄ Παγκόσμιος Πόλεμος μπορεί να γίνει για το νερό, αφού τα αποθέματα του γλυκού νερού είναι λιγότερα από αυτά του πετρελαίου κάνοντας την ανθρώπινη ζωή μηδαμινή. Είναι αλήθεια ότι χρησιμοποιήσαμε εικόνες σκληρές. Σκοπός μας ήταν να ταρακουνήσουμε την επιτροπή και γιατί όχι και τους ανθρώπους που αποφασίζουν για τις τύχες μας. Αν κρίνουμε από το αποτέλεσμα του Φεστιβάλ, αφού πήραμε την πρώτη θέση, φαίνεται ότι πετύχαμε τον πρώτο στόχο. Τώρα ευελπιστούμε μετά τη συμμετοχή στον διεθνή διαγωνισμό με τίτλο “Ένα λεπτό για να σώσεις τον κόσμο!”, που πραγματοποιήθηκε στο Λονδίνο, ολοκληρώθηκε στις αρχές Νοεμβρίου και όπου η ταινία μας World War ΙΙΙ επιλέχτηκε να προβληθεί μαζί με άλλες εννιά στη Σύνοδο Κορυφής του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή που πραγματοποιείται στην Κοπεγχάγη, να ευαισθητοποιήσουμε και τους ηγέτες. Μπορεί εμείς να μην έχουμε κληθεί, αλλά έχουμε στείλει το μήνυμά μας», επισημαίνει. Ήδη έχουμε αρχίσει να ζούμε και να βιώνουμε την έλλειψη του νερού, λέει ο 21χρονος φοιτητής. «Στην Κρήτη, απ΄ όπου κατάγομαι, σε πολλές περιοχές το καλοκαίρι υπάρχει πρόβλημα με το νερό και κυρίως στα χωριά τα οποία δεν είναι κοντά σε φράγματα. Μπορεί να ακούγεται παράξενο, αλλά η ταινία απευθύνεται στους νέους ανθρώπους, στη νέα γενιά, αφού οι μεγαλύτεροι έδειξαν τι μπορούν να κάνουν», λέει χαμογελώντας. «Βλέπω ανθρώπους να καταβρέχουν τον δρόμο, να πλένουν την άσφαλτο, να την ποτίζουν και δεν μπορώ να καταλάβω τι κάνουν. Θα ήθελα κάποια στιγμή να τους ρωτήσω γιατί το κάνουν, αλλά θεωρώ ότι η ταινία δεν μπορεί να τους αγγίξει», καταλήγει με νόημα.
ta nea