Πέμπτη 13 Αυγούστου 2009

Ύφεση και άλμα ανεργίας

Η ύφεση χτύπησε τελικά και την πόρτα της ελληνικής οικονομίας, όπως έδειξαν τα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας χθες, σύμφωνα με τα οποία το ΑΕΠ μειώθηκε κατά 0,2% το δεύτερο τρίμηνο του έτους, σε σύγκριση με την ίδια περυσινή περίοδο. Στο πρώτο τρίμηνο ο ρυθμός ανάπτυξης ήταν 0,3%. Σε παράλληλη πορεία, η ανεργία διαμορφώθηκε τον Μάιο στο 8,5%, αυξημένη κατά 2% έναντι του ίδιου μήνα του προηγούμενου έτους. Η υποχώρηση που εμφανίζει έναντι του 9,4% του Απριλίου δεν οφείλεται παρά σε εποχικούς παράγοντες. Στην ουσία φέτος τον Μάιο υπήρχαν 100.000 περισσότεροι άνεργοι από πέρυσι τον ίδιο μήνα. Το αρνητικό πρόσημο στην ανάπτυξη σημαίνει πως η ελληνική οικονομία βρίσκεται πλέον σε καθοδική πορεία, για πρώτη φορά από το 1993. Όλοι οι διεθνείς οργανισμοί προβλέπουν ότι η κάθοδος θα συνεχιστεί και το επόμενο διάστημα και εκτιμούν ότι το ΑΕΠ θα μειωθεί κατά μέσο όρο το 2009 κατά 0,9% έως 1,7%. Αντίθετα, η κυβέρνηση είχε προβλέψει τον Ιούνιο ότι η οικονομία θα εμφάνιζε στασιμότητα, κάτι που αποδεικνύεται τώρα ότι ήταν υπερβολικά αισιόδοξο. Σύμφωνα με την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία, ο αρνητικός ρυθμός ανάπτυξης οφείλεται κυρίως στη σημαντική μείωση των επενδύσεων και των εξαγωγών. Οι επενδύσεις είχαν μειωθεί κατά 6,3% και το πρώτο τρίμηνο. Όπως επισημαίνει και η Αlpha Βank στο χθεσινό εβδομαδιαίο δελτίο της, σημαντικό ρόλο στη μείωση του ΑΕΠ έπαιξε και η πτώση της ιδιωτικής κατανάλωσης το δεύτερο τρίμηνο.

18% κάτω οι εξαγωγές


Οι εξαγωγές μειώθηκαν κατά 18% το πρώτο εξάμηνο του έτους, μεγαλύτερη όμως ήταν η μείωση των εισαγωγών, κατά 35,1%. Χάρη σε αυτή την εξέλιξη, αφενός συγκρατήθηκε η πτώση του ΑΕΠ και αφετέρου περιορίστηκε το έλλειμμα του ισοζυγίου πληρωμών. Ενδεικτικοί της καθοδικής πορείας της οικονομίας είναι και οι δείκτες της βιομηχανικής παραγωγής και της οικοδομικής δραστηριότητας, η οποία συνυπολογίζεται στις επενδύσεις. Συγκεκριμένα, η βιομηχανική παραγωγή εμφάνισε μείωση κατά 11,6% στον κλάδο της μεταποίησης τον Ιούνιο, ενώ η οικοδομική δραστηριότητα μειώθηκε τον Μάιο κατά 41,5%, με βάση τις άδειες. Αποφασιστικό ρόλο για την τελική διαμόρφωση του δείκτη θα παίξει και η πορεία του τουρισμού, που θα φανεί σύντομα, καθώς λήγει η τουριστική περίοδος. Οι αφίξεις τουριστών στα κύρια αεροδρόμια της χώρας στο επτάμηνο Ιανουαρίου- Ιουλίου ήταν μειωμένες κατά 8,1%, αλλά υπολογίζεται ότι τα έσοδα από τους τουρίστες θα είναι μειωμένα κατά 15% στο σύνολο της χρονιάς.


Στο 8,5% η ανεργία


Σε ό,τι αφορά την ανεργία, αυξήθηκε από 6,6% τον Μάιο του 2008 σε 8,5% τον ίδιο μήνα φέτος, καθώς προστέθηκαν 95.624 νέοι άνεργοι. Γυναίκες και νέους πλήττει κυρίως η ανεργία, αφού το ποσοστό των άνεργων γυναικών έφτασε το 11,5% (έναντι 6,3% των ανδρών), ενώ στους νέους ηλικίας 15-24 ετών το ποσοστό σκαρφάλωσε στο 25% πραγματοποιώντας άλμα από το 18,6%, όπου είχε περιοριστεί τον Μάιο του 2008. Κατά περιφέρεια, τα υψηλότερα ποσοστά εμφανίζονται στη Στερεά Ελλάδα (11,7%) και ακολουθούν η Ανατολική Μακεδονία και Θράκη (10,3%), η Δυτική Ελλάδα (10,2%) και η Κεντρική Μακεδονία (10%).


http://www.tanea.gr