Πέμπτη 13 Αυγούστου 2009

Στο... σφυρί εκατοντάδες ξενοδοχεία

Η κρίση που πλήττει σχεδόν όλες τις τουριστικές περιοχές της χώρας έχει φέρει σε δεινή θέση πολλούς επιχειρηματίες οι οποίοι θέλουν να φύγουν από το χώρο πουλώντας -ορισμένες φορές- όσο ? όσο την περιουσία τους. Κρήτη, Δωδεκάνησα, Πελοπόννησος, νησιά του Ιονίου, αλλά και Μύκονος και Σαντορίνη έχουν αυτήν την περίοδο δεκάδες ξενοδοχεία προς πώληση. Ιός... πωλήσεων σε τιμή ευκαιρίας εκατοντάδων ξενοδοχείων σε όλη την Ελλάδα, προκαλεί η οικονομική κρίση και ειδικά η «βουτιά» της τουριστικής κίνησης. Ξενοδοχειακές μονάδες μικρής, μεσαίας αλλά και μεγάλης δυναμικότητας με δεκάδες κρεβάτια βγαίνουν στο σφυρί τους τελευταίους μήνες, χωρίς πάντως να υπάρχει έντονο ενδιαφέρον. Οι ιστοσελίδες πολλών ελληνικών και ξένων μεσιτικών γραφείων έχουν κατακλυστεί από αγγελίες για την παραχώρηση ξενοδοχείων. Αν και οι προσπάθειες των μεσιτών για πώληση τέτοιων ακινήτων ήταν γνωστές από παλιά, εντούτοις από πέρυσι παρουσιάζεται έκρηξη στον αριθμό των παραχωρούμενων μονάδων. Η κρίση που πλήττει σχεδόν όλες τις τουριστικές περιοχές της χώρας έχει φέρει σε δεινή θέση πολλούς επιχειρηματίες οι οποίοι θέλουν να φύγουν από το χώρο πουλώντας -ορισμένες φορές- όσο ? όσο την περιουσία τους. Κρήτη, Δωδεκάνησα, Πελοπόννησος, νησιά του Ιονίου, αλλά και Μύκονος και Σαντορίνη έχουν αυτήν την περίοδο δεκάδες ξενοδοχεία προς πώληση. Τα περισσότερα ξενοδοχεία που βγαίνουν στο σφυρί είναι μικρομεσαία, αξίας από 2 έως 15 εκατ. ευρώ.

Οι αριθμοί της κρίσης
1. 10% λιγότεροι τουρίστες θα έλθουν φέτος στην Ελλάδα σε σύγκριση με το 2008, γεγονός που σημαίνει ότι 1,5 εκατ. επισκέπτες δεν θα κάνουν τουρισμό στη χώρα μας.
2. 580 χιλιάδες τουρίστες λίγοτεροι το α’ εξάμηνο 2009, σε σύγκριση με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα πέρυσι.
3. 30% έως 50% κυμαίνεται η πληρότητα των ξενοδοχείων ακόμη και σε περιζήτητες περιοχές.
4. 40% είναι η μείωση της τουριστικής κίνησης στην Αθήνα.
5. 20 χιλιάδες εργαζόμενοι στον κλάδο του τουρισμού υπολογίζεται ότι έχασαν τη δουλειά τους κατά το πρώτο εξάμηνο του 2009.
6. 50% - 80% έκπτωση προσφέρουν πολλά ξενοδοχεία για πολυήμερες διακοπές, ακόμη και τον Αύγουστο.
7. Εκατοντάδες ξενοδοχεία έχουν βγει στο σφυρί σε τιμές πολύ χαμηλότερες απ’ ό,τι πέρυσι. Ακόμη και 5άστερα συγκροτήματα πωλούνται.
8. Ραγδαία αύξηση των αγγελιών για πώληση ξενοδοχειακών μονάδων από μεσιτικά γραφεία της Ελλάδας και του εξωτερικού.
http://www.imerisia.gr