Παρασκευή 10 Απριλίου 2009

Εμπρηστικοί μηχανισμοί σε 4 εκκλησίες

Εκρηκτικούς μηχανισμούς σε τέσσερις εκκλησίες που βρίσκονται σε κεντρικά σημεία των πόλεων σε Αθήνα, Πειραιά και Θεσσαλονίκη, βρήκαν και εξουδετέρωσαν πυροτεχνουργοί, μετά από προειδοποιητικά τηλεφωνήματα, στις δύο το μεσημέρι, σε εφημερίδα και ραδιοφωνικό σταθμό.
Οι εκρηκτικοί μηχανισμοί είχαν τοποθετηθεί στην Ιερά Μητρόπολη Αθηνών, στο ναό της Αγίας Τριάδας του Πειραιά και στις εκκλησίες Αγία Σοφία και Άγιος Δημήτριος στη Θεσσαλονίκη.
Οι συντονισμένες επιθέσεις έγιναν λίγο μετά τις 14.00, ενώ άγνωστος για όλες τις περιπτώσεις τηλεφώνησε, προειδοποιώντας ότι επρόκειτο να εκραγούν μηχανισμοί σε 45 λεπτά.Η περιοχές αποκλείσθηκαν και έγινε έρευνα από το Τμήμα Εξουδετέρωσης Εκρηκτικών Μηχανισμών.
Όταν πέρασε ο χρόνος που είχε δώσει ο δράστης, έγινε έρευνα και οι πυροτεχνουργοί εντόπισαν σάκο μέσα στο ναό της Μητρόπολης, που περιείχε τρία γκαζάκια, ένα μπιτόνι με βενζίνη, χαρτιά, ένα παλιό ρολόι προγραμματισμένο στις 15.40 και προσάναμμα για το τζάκι. Δεν ήταν, ωστόσο, συνδεδεμένα μεταξύ τους και δεν σημειώθηκε έκρηξη.
Στην Αγία Τριάδα του Πειραιά, το μόνο σημείο, όπου ενεργοποιήθηκε ο μηχανισμός, βρέθηκαν πέντε γκαζάκια, μπιτόνι με βενζίνη, χαρτιά, παλιό ρολόι, που έδειχνε την ίδια ώρα, και προσάναμμα για το τζάκι, το οποίο όμως ήταν αναμμένο. Η μικρή ανάφλεξη, που σημειώθηκε, προξένησε ασήμαντες ζημιές στο εσωτερικό του ναού. Τον καπνό μύρισε ο ιερέας της ενορίας, που εκείνη την ώρα εξομολογούσε πιστούς. Ο ίδιος έσπευσε και έσβησε τη φωτιά με τον πυροσβεστήρα.