Πέμπτη 9 Απριλίου 2009

ΑΡΧΗΓΟΥ ΠΑΡΟΝΤΟΣ…

Καλώς ή κακώς- κακώς- το πολιτικό σύστημα της χώρας μας είναι αρχηγοκεντρικό.Δε νοείται πολιτικό όργανο, πολιτικό κόμμα, αυτοδιοικητικό όργανο, κομματικό όργανο ή οποιοσδήποτε άλλος σχηματισμός διαχείρισης πολιτικής εξουσίας στον τόπο μας, που να μπορέσει να επιτύχει, αν δεν έχει έναν ισχυρό «αρχηγό». Μέρος της πολιτικής δράσης όλων προς το συμφέρον του σχηματισμού τον οποίο υπηρετούν, είναι και το χτίσιμο ενός ισχυρού προφίλ για τον επικεφαλή του.
Λαμπρό παράδειγμα είναι το ΠΑΣΟΚ.Ένας κομματικός σχηματισμός όπου και πλήρης είναι από θέμα κυβερνητικού προγράμματος, και πλεονεκτεί- σε όλους τους με κοινό νου πολίτες αυτού του τόπου- σε σύγκριση με την άλλη πρόταση εξουσίας του πολιτικού συστήματος, αλλά δε μπορούσε να σηκώσει κεφάλι για πολύ καιρό. Ήταν αδύνατο το ΠΑΣΟΚ να είχε την πρωτοβουλία των κινήσεων στο πολιτικό σκηνικό της χώρας με τον πρόεδρό του να αμφισβητείται έντονα και με χυδαία πολλές φορές μέσα, από κύκλους εντός κόμματος.Μόνο όταν επήλθε εσωκομματική νηνεμία, το ΠΑΣΟΚ και ο Γιώργος Παπανδρέου μπόρεσαν να ξεδιπλώσουν πλήρως και καθαρά την πρόταση του κόμματος και να γίνει αρχικά πρωταγωνιστής των πολιτικών εξελίξεων του τόπου και τώρα πλέον η μοναδική αξιόπιστη και ρεαλιστική πρόταση για να βγει η χώρα από το τέλμα που την έχει οδηγήσει η Δεξιά του παρόντος.
Η διαφορετικότητα των απόψεων των διαφόρων τάσεων ή μεμονωμένων στελεχών του κινήματος, είναι ένα από τα βασικά στοιχεία που αναζωογονούν και προχωρούν το κίνημα ισχυρό μέσα σε αυτές τις τέσσερις τετραετίες της πορείας του.Είναι εντελώς διαφορετική όμως η δυνατότητα ή μάλλον η αναγκαιότητα διαφορετικών προσεγγίσεων οι οποίες βοηθούν στην τελική σύνθεση και άλλο η συστηματική δυσφήμιση και η υπονόμευση.Δυσφήμιση και υπονόμευση που αντανακλούν άμεσα στο ίδιο το κίνημα. Ακόμα και τότε όμως ο πρόεδρος δεν υιοθέτησε εισηγήσεις και παραινέσεις ακραίων στοιχείων και αντιδρούσε πάντοτε προσεχτικά απέναντι σε νοσταλγούς του πρόφατου κομματικού μας παρελθόντος. Αντιδρούσε πάντοτε με μοναδικό γνώμονα το συμφέρον της δημοκρατικής παράταξης. Η αλλαγή του πολιτικού σκηνικού είναι πλέον ευδιάκριτη από όλους. Η μοναδική λύση για την κοινωνία και τους πολίτες είναι το ΠΑΣΟΚ και ο Γιώργος Παπανδρέου.Καλό θα ήταν να εργαστούμε όλοι χωρίς δεύτερες σκέψεις για το κοινό σκοπό, που δεν είναι άλλος από την αλλαγή πορείας της χώρας μέσα από τη νίκη του ΠΑΣΟΚ στις επόμενες εκλογές όποτε και αν γίνουν.
Καρατζήμος Αλέξανδρος
Μέλος ΝΕ Κέρκυρας ΠΑΣΟΚ