Δευτέρα 2 Φεβρουαρίου 2009

Συγκρούσεις αγροτών - ΜΑΤ στον Πειραιά

Σοβαρά επεισόδια σημειώθηκαν σήμερα το πρωί στο λιμάνι του Πειραιά, όταν αγρότες από την Κρήτη συγκρούστηκαν με δυνάμεις των ΜΑΤ. Οι αγρότες είχαν φθάσει με τα πλοία «Φαιστός», «Κρήτη» που απέπλευσαν από το Ηράκλειο, και «Λατώ» που απέπλευσε από τα Χανιά, φέρνοντας μαζί τους περίπου 200 αγροτικά οχήματα (145 αγροτικά αυτοκίνητα και 65 τρακτέρ).
Είχαν προηγηθεί διαβουλεύσεις του εισαγγελέα Ηρακλείου με το Λιμεναρχείο, με αγρότες, αλλά και υπηρεσιακούς παράγοντες, για το αν ήταν νόμιμη η μεταφορά τρακτέρ και πετρελαιοκίνητων αγροτικών αυτοκινήτων με τα πλοία της γραμμής.

Στον Πειραιά, δυνάμεις των ΜΑΤ, παρουσία εισαγγελέα, απαγόρευσαν στους αγρότες να κινηθούν με τα οχήματά τους προς το κέντρο της Αθήνας και το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Δημιουργήθηκε ένταση και οι άνδρες των ΜΑΤ έκαναν εκτεταμένη χρήση χημικών, ώστε να μη βγουν τα τρακτέρ και τα άλλα αγροτικά οχήματα από το λιμάνι του Περαιά. Οι αγρότες απάντησαν εκσφενδονίζοντας πέτρες και πατάτες.
Κατά τη διάρκεια των επεισοδίων τραυματίστηκε στο πόδι η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μαρία Σκραφνάκη και ελαφρά ένας αγρότης (τέσσερις σύμφωνα με τους συγκεντρωμένους αγρότες), ενώ έγιναν και συλλήψεις, κάτι που δεν επιβεβαιώνεται από τα υπουργεία Εμπορικής Ναυτιλίας και Εσωτερικών.
Ομάδα αγροτών έριξε τα κάγκελα του λιμανιού στον Άγιο Διονύσιο και απέκλεισε το δρόμο. Κλειστές είναι οι ακτές Κονδύλη και Βασιλειάδη. Κλειστή από νωρίς το πρωί παραμένει και η οδός Αχαρνών όπου βρίσκεται το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Λόγω απουσίας του υπουργού Σ. Χατζηγάκη στις Βρυξέλλες, τους αγρότες αναμένεται να δεχθεί ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Μιχάλης Παπαδόπουλος.