Δευτέρα 2 Φεβρουαρίου 2009

Αγρότες: Να κατέβουν οι υπουργοί στο λιμάνι

Συγκεντρωμένοι στο λιμάνι του Πειραιά παραμένουν οι αγρότες από την Κρήτη, οι οποίοι ωστόσο δέχθηκαν να συναντηθούν με τον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ.Μ. Παπαδόπουλο. Η ένταση αποκλιμακώνεται τις τελευταίες ώρες, ενώ οι αγρότες έχουν απευθύνει κάλεσμα στους Κρητικούς που ζουν στην Αττική να μεταβούν στο λιμάνι. Ταυτόχρονα σε κινητοποιήσεις βρίσκονται και οι συνάδελφοί τους στην Κρήτη. Στο Ηράκλειο κατέλαβαν το κτίριο της Περιφέρειας και δήλωσαν μάλιστα ότι δεν θα αποχωρούσαν και δεν θα άφηναν τον περιφερειάρχη να βγει από το κτίριο αν προηγουμένως η αστυνομία δεν άφηνε ελεύθερους τους αγρότες που είχαν προσαχθεί στη διάρκεια των πρωινών επεισοδίων στο λιμάνι.
Στα Χανιά αγρότες απέκλεισαν το κτίριο όπου στεγάζονται δύο ΔΟΥ και στις έξι έχει προγραμματισθεί πορεία προς το κέντρο της πόλης και στο πολιτικό γραφείο του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών κ.Χρήστου Μαρκογιαννάκη. Ένταση επικράτησε λίγο μετά τις 8:30 το πρωί στο λιμάνι του Πειραιά, όταν αγρότες από την Κρήτη, που αποβιβάστηκαν από τα πλοία μαζί με τα τρακτέρ τους, επιχείρησαν να σπάσουν τον αστυνομικό κλοιό και να βγουν από το λιμάνι. Πλέον, οι εκπρόσωποι των αγροτών ζητούν από τους υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης και Εθνικής Οικονομίας να τους επισκεφθούν στο λιμάνι για να συζητήσουν, στέλνοντας μήνυμα ότι αρνούνται να συναντηθούν με τους υφυπουργούς τους.
Η Αστυνομία από την πλευρά της έκανε χρήση δακρυγόνων προκειμένου να απομακρύνει τους αγρότες, ενώ αυτοί απάντησαν με πατάτες, πορτοκάλια, ντομάτες και μπουκάλια.Εξαιτίας των δακρυγόνων κάποιοι παραγωγοί παρουσίασαν αναπνευστικά προβλήματα, ενώ στο λιμάνι άργησαν να πάνε τα ασθενοφόρα. Πληροφορίες κάνουν λόγο για τέσσερις τραυματίες μεταξύ τους η βουλευτής ΠΑΣΟΚ, Ηρακλείου κα Μαρία Σκραφνάκη, καθώς και για συλλήψεις.
Οι αγρότες δηλώνουν αποφασισμένοι να σπάσουν τον κλοιό και να πορευτούν στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης παρά την απαγόρευσης της Αστυνομίας. Η οδός Αχαρνών παραμένει κλειστή και στα δύο ρεύματα στο ύψος του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης. Πολλά προβλήματα παρουσιάζει η κυκλοφορία στον Πειραιά, αφού οι Ακτές Κονδύλη και Καλιμασιώτη παραμένουν κλειστές."Περιμένουμε τους αγρότες της Κρήτης με αξιοπρέπεια και σοβαρότητα για να κάνουμε διάλογο" δήλωσε ο υφυπουργός Αγροτικής ανάπτυξης Μιχάλης Παπαδόπουλος.Την ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα επιχειρεί να αποκλιμακώσει με μεσολάβησή του ο νομάρχης Πειραιά Γ.Μίχας, ο οποίος βρίσκεται επί τόπου. "Οι αγρότες δεν είναι δεύτερης σειράς πολίτες και το μόνο που επιδιώκουν είναι να γίνει αισθητή η παρουσία τους. Γι΄αυτό βρίσκονται εδώ με έναν τρόπο φιλικό και συμβολικό" δήλωσε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέκος Αλαβάνος, ο οποίος βρέθηκε στο λιμάνι του Πειραιά.
Ο κ. Αλαβάνος χαρακτήρισε απαράδεκτη τη στάση της κυβέρνησης και την κάλεσε να μη δημιουργήσει σκηνικό έντασης. Οι αγρότες δηλώνουν αποφασισμένοι να σπάσουν τον κλοιό και να πορευτούν στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης παρά την απαγόρευσης της Αστυνομίας. Διαβουλεύσεις γίνονται αυτήν την ώρα μεταξύ αγροτών και του υφυπουργού Δημόσιας Τάξης, Χρ. Μαρκογιαννάκη.Οι αγρότες έφθασαν νωρίς το πρωί με τα πρώτα πλοία από τη Κρήτη. Από νωρίς το πρωί ισχυρές δυνάμεις των ΜΑΤ βρίσκονται στο λιμάνι του Πειραιά.