Κυριακή 18 Ιανουαρίου 2009

Οι πολίτες «κλείνουν το μάτι» στο ΠΑΣΟΚ (ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ MARC)



Κλείνουν το μάτι στο ΠΑΣΟΚ για τη διακυβέρνηση της χώρας οι ψηφοφόροι, θεωρώντας ταυτόχρονα ότι ο Γιώργος Παπανδρέου μπορεί να χειριστεί καλύτερα από τον Κώστα Καραμανλή σχεδόν όλα τα κρίσιμα ζητήματα ακόμα και την κοινωνική αναταραχή. Οπως προκύπτει από τη δημοσκόπηση της Marc για λογαριασμό του «Εθνους της Κυριακής», το 43,4% των ψηφοφόρων δηλώνουν ότι αν σήμερα γίνονταν εκλογές ο ελληνικός λαός θα έπρεπε να δώσει την ευκαιρία στον Γ. Παπανδρέου να κυβερνήσει.
Μόλις ένα 30,6% που δεν αντιστοιχεί σε καμία περίπτωση με την εκλογική δύναμη της ΝΔ επιθυμεί να δοθεί και τρίτη ευκαιρία διακυβέρνησης στον Κ. Καραμανλή. Ανάμεσα σε αυτούς που πιστεύουν ότι θα πρέπει να κυβερνήσει το ΠΑΣΟΚ μετά τις εκλογές συγκαταλέγεται και το 13,6% των ψηφοφόρων της Νέας Δημοκρατίας.
Το ΠΑΣΟΚ φαίνεται να πείθει όλο και περισσότερο τους ψηφοφόρους ότι μπορεί να διαχειριστεί τα προβλήματα του τόπου καλύτερα από τη Ν.Δ.Το 33,5% των ψηφοφόρων σε σχέση με 29% τον Δεκέμβριο πιστεύουν ότι τα πράγματα θα ήταν καλύτερα αν το ΠΑΣΟΚ βρισκόταν στην κυβέρνηση.

Παρ όλα αυτά οι πολίτες εμφανίζονται σφόδρα απογοητευμένοι και απαισιόδοξοι, αφού από τη μια πιστεύουν ότι κανένα από τα δυο μεγάλα κόμματα δεν είναι ικανό να διαχειριστεί αποτελεσματικά τα προβλήματα της χώρας, ενώ από την άλλη παρότι υπάρχει η ισχυρή πεποίθηση ότι το 2009 θα είναι χρονιά εκλογών, δεν φαίνεται ότι έχουν μεγάλες προσδοκίες ότι κάτι θα μπορέσει να αλλάξει.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, το 62,3% των πολιτών χαρακτηρίζουν το 2008 ως μια κακή χρονιά, θεωρούν ότι το 2009 τα πράγματα θα πάνε προς το χειρότερο, ενώ το 56,5% αποδίδει τα οικονομικά προβλήματα στην οικονομική πολιτική της κυβέρνησης.